She’s the Man

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
She’s the Man
Ohjaaja Andy Fickman
Käsikirjoittaja Leslie, Lutz, Smith
Tuottaja
  • Lauren Shuler Donner
  • Ewan Leslie
Säveltäjä Nathan Wang
Kuvaaja Greg Gardiner
Leikkaaja Michael Jablow
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö DreamWorks
Levittäjä Paramount Pictures
Netflix
Ensi-ilta 2006
Kesto 105 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

She’s the Man on vuonna 2006 tehty romanttinen komediaelokuva, jonka pääosissa ovat muun muassa Amanda Bynes, Channing Tatum ja Robert Hoffman. Elokuvan on ohjannut Andy Fickman ja sen käsikirjoitus pohjautuu William Shakespearen näytelmä komediaan Loppiaisaatto (Twelfth Night, or What You Will). Elokuvan ensi-ilta oli Yhdysvalloissa ja Kanadassa 6. huhtikuuta 2006 sekä Isossa-Britanniassa 7. huhtikuuta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Viola Hastings (Amanda Bynes) pelaa jalkapalloa Cornwallin-koulun tyttöjen joukkueessa ja saa tietää, ettei joukkuetta tänä vuonna muodostettaisikaan. Kun heitä ei päästetä pelaamaan poikienkaan joukkueeseen, Viola keksii keinon pelata Cornwallin vastustajan, Illyrian, joukkueessa.

Violan kaksoisveljen Sebastianin (James Kirk), jota Viola muistuttaa ulkonäöltään, on tarkoitus aloittaa Illyriassa uutena oppilaana. Sebastian kuitenkin suunnittelee menevänsä Lontooseen bändinsä kanssa. Sebastian pyytää Violaa kertomaan koululle, että Sebastian on sairas ja molemmille vanhemmilleen (jotka ovat eronneet), että hän asuu toisen vanhempansa luona.

Viola päättää sen sijaan esittää Sebastiania ja liittyä poikien jalkapallojoukkueeseen Illyriassa. Viola toivoo voittavansa Corwallin joukkueen ja nöyryyttävänsä seksististä ex-poikaystäväänsä (Robert Hoffman). Ystäviensä Paulin (Jonathan Sadowski), Kian (Amanda Crew) ja Yvonnen (Jessica Lucas) avulla Violasta tulee ”Sebastian”.

Illyriassa Viola saa huonetoverikseen Duke Orsinon (Channing Tatum), hyvännäköisen jalkapallojoukkueen jäsenen. Kia ja Yvonne auttavat Violaa tekemään ”Sebastianista” suositun teeskentelemällä olevansa rakastuneita ”Sebastianiin”. Viola eroaa myös julkisesti oikean Sebastianin tyttöystävästä, Moniquesta (Alexandra Breckenridge). Duke ja hänen ystävänsä vaikuttuvat, mutta Violan jalkapallotaidot eivät ole vielä tarpeeksi hyviä, jotta hän pääsisi A-joukkueeseen. Näyttää siltä, ettei Viola pääse pelaamaan Cornwallia vastaan.

Vietettyään paljon aikaa Duken kanssa, Viola tajuaa rakastuneensa tähän. Duke kuitenkin on kiinnostunut Violan laboratoria-parista, Oliviasta (Laura Ramsey). Violan apua vastaan saadakseen Olivian kiinnostumaan itsestään, Duke suostuu opettamaan Violaa jalkapallossa. Harjoituksista onkin hyötyä kun valmentaja Dinklage (Vinnie Jones) ylentää Violan A-joukkueeseen.

Aikana jona Viola on ollut Illyriassa, hän on hämmästyttänyt kaikkia laukussa olleilla tamponeillaan, pallon tultua Violaa nivusille ja annettua naismaisia mielipiteitä ihmisille. Rehtori Gold (David Cross) näkee Violan myös raapimasta peruukkiaan ja luulee hänen kärsivän kaljuuntumisesta.

Samaan aikaan Olivia on ihastunut ”Sebastianiin”, mutta koska ”Sebastian” ei ole kiinnostunut Oliviasta, Olivia päättää mennä treffeille Duken kanssa, tehdäkseen ”Sebastianin” mustasukkaiseksi. Silloin Monique ja Malcolm Feste (James Snyder) (joka on ihastunut Oliviaan ja on nyt mustasukkainen ”Sebastianille”) saavat tietää ”Sebastianin” oikean henkilöllisyyden.

Juoni mutkistuu oikean Sebastianin palattua Lontoosta päivää aikaisemmin. Kun Sebastian saapuu Illyriaan, Olivia suutelee tätä. Duke näkee sen ja luulee, että hänen huonetoverinsa on pettänyt hänet ja potkii ”Sebastianin” pois huoneesta.

Cornwall vs. Illyria pelin päivänä Monique ja Malcolm paljastavat totuuden ”Sebastianista” rehtori Goldille. Mutta Viola on nukkunut pommiin ja oikea Sebastian on joutunut kentälle pelaamaan siskonsa paikalle. Rehtori Gold keskeyttää pelin haluten paljastaa totuuden, mutta Sebastian todistaa olevansa poika vetäen housunsa kinttuihin. Pelin puolessa välissä Viola selittää tilanteen Sebastianille ja he vaihtavat paikkoja.

Duke on vieläkin vihainen ”Sebastianille” ja kieltäytyy syöttämästä tälle palloa. Viola yrittää selittää olevansa oikeasti tyttö ja lopulta näyttää rintansa Dukelle ja muille. Valmentaja antaa Violan pelata, sanoen vihaisesti Cornwallin valmentajalle, ettei Illyriassa diskriminoida sukupuolen perusteella. Illyria voittaa pelin rangaistuslaukauksella kun Viola saa potkaistua pallon ohi ex-poikaystävänsä, Justinin.

Kaikki Illyriassa juhlivat voittoa, paitsi Duke, joka on loukkaantunut Violalle. Viola kutsuu Duken parikseen debytanttitanssiaisiin lähettämällä Dukelle paketin juustoa ja kutsun tulla juhliin. Duke tulee kaikesta huolimatta Violan luo ja he lähtevät debytanttitanssiaisiin, jossa heidät esitellään, tulevat lavalle ja suutelevat saaden aikaan vihellyksiä ja yllättyneitä ilmeitä. Lähellä elokuvan loppua näytetään Viola ja Duke pelaamassa jalkapalloa Illyrian A-joukkueessa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Amanda Bynes  Viola Hastings/”Sebastian”  
 Channing Tatum  Duke Orsino  
 Laura Ramsey  Olivia Lennox  
 Vinnie Jones  Valmentaja Dinklage  
 David Cross  Rehtori Gold  
 Julie Hagerty  Daphne  
 Robert Hoffman  Justin Drayton  
 Alexandra Breckenridge  Monique Valentine  
 Jonathan Sadowski  Paul Antonio  
 Amanda Crew  Kia  
 Jessica Lucas  Yvonne  
 Brandon Jay McLaren  Toby  
 Clifton MaCabe Murray  Andrew  
 James Snyder  Malcolm Feste  
 James Kirk  Sebastian  
 Emily Perkins  Eunice  
 Robert Torti  Pistonek  
 Lynda Boyd  Cheryl  
 John Pyper-Ferguson  Roger  

Viittaukset Shakespearen Loppiaisaattoon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

She's the Man perustuu Shakespearen komediaan Loppiaisaatto. She’s the Manin ja Loppiaisaaton juoni on samankaltainen Olivian suudeltua oikeaa Sebastiania eikä valepukuista Violaa tai Duken saatua apua ”Sebastianilta” saadakseen Olivialta huomiota. Päähenkilöiden nimet ovat myös samoja kuin Loppiaisaatossa ja rakkaussuhteet ovat myös samankaltaisia. Duke Orsino on ihastunut Oliviaan, joka on ihastunut valepukuiseen Violaan (jolla on kaksoisveli nimeltä Sebastian), joka on ihastunut Dukeen.

Muita viittauksia Shakespearen näytelmään:

  • Trailerissa Violan käveltyä koulun kampuksella tien vasemmalla puolella on kyltti, joka mainostaa koulun näytelmää "What You Will".
  • Pizzapaikka, jossa nuoret hengailevat on nimeltään Cesario’s, ja Cesario on Violan valehahmo Loppiaisaatossa.
  • Duke sanoo ”Some are born great, sone achieve greatness, and some have greatness thrust upon them”, joka on näytelmässä Malvolion repliikki.
  • Monet elokuvan nimet on otettu Loppiaisaatosta, muun muassa Malvolio (Malcolmin tarantella), Feste (Malcolmin sukunimi), Valentine (Moniquen sukunimi), Andrew ja Toby (Duken kaverit), Maria (Olivian ystävä) ja Antonio (Paulin sukunimi)
  • Stratford Country Club on viittaus Stratford-upon-Avon’iin.
  • Illyria, on kaupungin nimi Loppiaisaatossa ja Cornwall on kaupungin nimi, josta Viola ja Sebastian ovat näytelmässä kotoisin.
  • Duke Orsino tulee selvästi nimestä Orsino, Duke of Illyria.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]