Nouseva Jupiter

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nouseva Jupiter
Jupiter Ascending
Ohjaaja Wachowskin sisarukset
Käsikirjoittaja Wachowskin sisarukset
Tuottaja
Säveltäjä Michael Giacchino
Kuvaaja John Toll
Leikkaaja Alexander Berner
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Australia
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Village Roadshow Pictures
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 128 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 176 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 189 miljoonaa dollaria[1]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Nouseva Jupiter (engl. Jupiter Ascending) on vuonna 2015 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalais-australialainen tieteiselokuva, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut Wachowskin sisarukset Lana Wachowski ja Andrew ”Andy” Wachowski.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarinan alussa, Maan asukkaat eivät ole tietoisia siitä. että heidän planeettansa omistaa monien muiden planeettojen tapaan Abrasaxin rikas suku ja heidän rotunsa on kehitetty ikuiden nuoruuden tuovan eliksiirin tuotantoa varten. Abrasaxin suvun matriarkan kuollessa hänen lapsensa Balem (Eddie Redmayne), Kalique (Tuppence Middleton) ja Titus (Douglas Booth) riitelevät suuren perinnön jakamisesta. Balem perii Jupiterin tuotantolaitoksen kun taas Titus pyrkii lopettamaan eliksiirin tuotannon, johon Maa käytettäisiin.

Jupiter Jonesin (Mila Kunis) tarina saa alkunsa, kun hänen isänsä Maximilian Jones tapasi hänen äitinsä Aleksan Pietarissa. Sen jälkeen kun Maximilian sai surmansa ryöstössä, Aleksa nimesi tyttärensä Jupiteriksi lempiplaneettansa mukaan ja muutti Chicagoon perheensä luokse.

Vuosia myöhemmin Jupiter työskentelee äitinsä ja tätinsä kanssa siivoten rikkaiden koteja. Jupiter päättää serkkunsa avustuksella myydä munasolujaan ostaakseen teleskoopin. Hän käyttää työntajansa henkilöllisyyttä, ja sen vuoksi heidän kimppuunsa hyökätään työnantajan kodissa. Jupiter ottaa kuvan puhelimellaan hyökkääjistä, mutta nämä pyyhkivät hänen muistinsa.

Jupiter osallistuu munasolunluovutukseen, mutta Balemin alaiset yrittävät murhata hänet toimenpiteen aikana. Hänet pelastaa Caine Wise, joka on entinen sotilas jonka Titus on lähettänyt auttamaan Jupiteria. Hänen avukseen tulee myös Stinger Apini, Cainen entinen aseveli. Ryhmä palkkionmetsästäjiä onnistuu kuitenkin viemään Jupiterin Kaliquen palatsiin kaukaiselle planeetalle. Kalique kertoo Jupiterille tämän olevan hänen äitinsä geneettinen kopio ja sen vuoksi Maan omistaja. Poliisivoimien kapteeni Diomika Tsing ja Caine pelastavat Jupiterin Kaliquen luota ja vievät hänet keskusplaneetta Oresille, jossa hänen asemansa suvun matriarkan uudelleensyntyneenä muotona vahvistetaan ja hänen perintönsä hyväksytään.

Balem lähettää Greeghanin sieppaamaan Jupiterin perheen. Samaan aikaan Titus pidättää Jupiterin ja Cainen, aikomuksenaan naida Jupiter ja tappaa hänet hänen perintönsä vuoksi. Caine heitetään ulos aluksesta, mutta hän onnistuu pelastamaan Jupiterin ennen kuin hänen avioliittonsa toteutuu. Jupiter on palaamassa kotiin Maahan, mutta saa kuulla perheensä sieppauksesta. Balem vaatii Jupiteria luovuttamaan Maan hänelle lunnaina perheestään, mutta Jupiter kieltäytyy. Balem yrittää tappaa Jupiterin siinä onnistumatta, ja hän pelastuu Cainen, Stingerin, ja Tsingin avulla kun taas Balem putoaa ja kuolee.

Jupiterin perhe palautetaan kotiinsa Maapallolle ilman muistikuvia katoamisestaan ja Jupiter saa Maan omistajuuden. Caine saa takaisin siipensä, jotka oli leikattu häneltä aiemmin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Channing Tatum  Caine Wise, geneettisesti muunneltu sotilas  
 Mila Kunis  Jupiter Jones, onneton siivoojana työskentelevä nuori nainen  
 Sean Bean  Stinger Apini, geneettisesti muunneltu sotilas, joka asuu Maassa  
 Eddie Redmayne  Balem Abrasax, Abrasax-suvun keisari ja vanhin kolmesta sisaruksesta  
 Douglas Booth  Titus Abrasax, Balemin nuorempi veli  
 Tuppence Middleton  Kalique Abrasax, Balemin ja Tituksen sisar  
 Gugu Mbatha-Raw  Famulus, puoliksi ihminen ja puoliksi kauris  
 Terry Gilliam  Sinetinvartija  
 Samuel Barnett  Intergalactic Advocate Bob  
 David Ajala  Ibis, palkkionmetsästäjien johtaja  
 Ariyon Bakare  Greeghan, liskomainen palkkionmetsästäjä  
 James D'Arcy  Maximilian Jones, Jupiterin isä  
 Maria Doyle Kennedy  Aleksa, Jupiterin äiti  
 Kick Gurry  Vladie, Jupiterin serkku  
 Bae Doona  Razo  
 Charlotte Beaumont  Kiza, Stingerin tytär  
 Tim Pigott-Smith  Malidictes  
 Edward Hogg  Chicanery Night  
 Nikki Amuka-Bird  Diomika Tsing  
 Vanessa Kirby  Katharine Dunlevy  
 Christina Cole  Gemma Chatterjee  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wachowskin sisarukset saivat vaikutteita elokuvaan muun muassa saduista ja antiikin Kreikan tarinoista.[2]

Elokuvan oli tarkoitus saada ensi-iltansa vuoden 2014 kesällä, mutta sitä siirrettiin kuudella kuukaudella vuoden 2015 helmikuuhun.[3]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nouseva Jupiter on saanut negatiivisen vastaanoton kriitikoilta.[4] Kriitikot ovat sanoneet muun muassa elokuvan olevan ehdottomasti yksi ilmestymisvuotensa huonoimmista elokuvista[5] ja huonompi kuin huono.[3]

Rotten Tomatoes -sivuston mukaan 217 arvostelun perusteella laskettuna kriitikoiden arvosteluista 26 prosenttia oli positiivisia[6] ja Metacritic-sivuston keräämä arvosana elokuvalle on 40/100, joka perustuu 40 arvosteluun[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jupiter Ascending (2015) Box Office Mojo. Viitattu 16.1.2016. (englanniksi)
  2. Don Steinberg: ‘The Matrix’ Creators Launch a New Epic With ‘Jupiter’ Wall Street Journal. 29.1.2015. Viitattu 17.1.2016. (englanniksi)
  3. a b Soren Andersen: ‘Jupiter Ascending’: Planets do not align in this sci-fi epic fail The Seattle Times. 5.2.2015. Viitattu 16.1.2016. (englanniksi)
  4. Molly Driscoll: 'Jupiter Ascending': What are critics saying about the movie starring Mila Kunis? The Christian Science Monitor. 6.2.2015. Viitattu 16.1.2016. (englanniksi)
  5. Tatu Junni: Matrix-ohjaajien Nouseva Jupiter on varmasti vuoden huonoimpia elokuvia Dome. 03.02.2015. Viitattu 16.1.2016.
  6. Jupiter Ascending (2015) Rotten Tomatoes. Viitattu 16.1.2016. (englanniksi)
  7. Jupiter Ascending Reviews Metacritic. Viitattu 16.1.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.