Duke (hahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Duke
Duke sarjakuvassa vuonna 2002.
Duke sarjakuvassa vuonna 2002.
Luoja(t) Hasbro
Näyttelijä(t) Michael Bell (1983–1987)
Ted Harrison (1989–1991)
John Payne (2003–2004)
David Wills (2005)
Frank Frankson (2006)
Steve Blum (2009)
Roger Craig Smith (2009)
Channing Tatum (2009, 2013)
Jason Marsden (2010–2011)
Ensi-
esiintyminen
leluna 1983
Henkilötiedot
Koko nimi Conrad S. Hauser
Ammatti sotilas
Sukupuoli mies
Kotipaikka St. Louis, Missouri
Suhteet

Duke on Action Force -universumissa esiintyvä sankari. Hasbron luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1983 A Real American Hero lelusarjassa.

Hahmon tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Duke on kotoisin St. Louisista ja osaa puhua englannin lisäksi ranskaa ja saksaa, sekä useita Etelä-Aasian kieliä. Hän valmistui Fort Benningin maavoimien koulutuksesta ja on käynyt erikoisjoukkojen koulutuksen. Sittemmin Duke oli neljän eri erikoisjoukkoja kouluttavan koulun ohjaajana. Saavutuksistaan huolimatta hän ei suostu työskentelemään upseerina vaan uskoo komentajan paikan olevan joukkojensa mukana rintamalla, eikä sen takana. Duke on sotilasarvoltaan Ylivääpeli.

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A Real American Hero[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Duke esiintyi kenraali Flaggin alaisena ja johti G.I. Joe joukkoa G.I. Joe: A Real American Hero minisarjassa, jossa hahmon äänenä toimi Michael Bell.

Duke valvoi Skystriker hävittäjien koelentoja, kun Cobra hyökkäsi G.I. Joe Teamin päämajaan. Taistelun päätteeksi Cobra vetäytyi, mutta onnistui haavoittamaan suurimman osan sotilaista. Myöhemmin kenraali Flagg komensi Dukea testaamaan armeijan turvallisuus vakoilusatelliittia. Duke jäi MASS laitteen energia-aallon uhriksi, kun Cobra teleporttasi joukkonsa heidän tukikohtaan varastaakseen satelliitin. Duke joutui tämän myötä vihollisensa vangiksi ja joutui ottamaan osaa Cobra Commanderin urheiluareenan tapahtumaan, jossa Duke kohtasi jättiläisen.[1]

Action Force[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Michael Bell ääninäytteli Dukea vuoden 1985 animaatiosarjassa Action Force.

Duke toimi vuorotellen Flintin kanssa taistelurintamalla johtajana. Duke joutui sarjan alussa Zartanin vangiksi, kun Cobra teki yllätyshyökkäyksen heidän avaruusaseman tukikohtaan ja joutui katsomaan kuinka Zartan aktivoi yksitellen kuutioiden pimeyden säteet ohjaamosta käsin. Duke pääsee vapaaksi, kun avaruusasemalla olleet Joen sotilaat onnistuvat kukistamaan viholliset. Duke sammuttaa säteet, jonka myötä pimeydessä ollut Maa palaa normaaliin tilaan.

Duke sai seuraavan kerran ensimmäisen tehtävänsä jaksossa 9, jossa hän etsi muiden Joe joukkojen kanssa Cobra Commanderin piilopaikkaa, vihollisen uhatessa jälleen tuhota maita mikäli hänelle ei luovuttetaisi maailmaa. Duken matka jäi kuitenkin lyhyeksi, kun Acen lentämä hävittäjä ammuttiin alas ja kaksikko joutui Majuri Bluddin vangiksi. He onnistuivat kuitenkin pakenemaan ja tuhosivat Cobran sademetsässä sijainneen tukikohdan. Breakin saatua selville Cobran piilopaikan he riensivät tuhoamaan sen. Duke saapui yhdessä Acen ja Scartlettin kanssa Cobra Commanderin ja Destron luo tuhoamaan heidän pommien kauko-ohjaimen, mutta viholliskaksikko onnistui kuitenkin karkaamaan.

G.I. Joe: Sigma 6[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

G.I. Joe: Sigma 6:ssa Duke on G.I. Joe Teamin johtaja, joka oli enemmän alkuperäisen sarjan kaltainen kovapäinen ja toiminnallinen johtaja. Hän on valmis lähetämään itse vaarallisiin tehtäviin, kuin lähettää ryhmänsä jäseniä ennen häntä.

Hahmon äänenä toimi sarjan kahdeksassa ensimmäisessa jaksossa David Wills ja lopuissa jaksoissa Frank Frankson.

G.I. Joe: Resolute[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Duke sarjassa G.I. Joe: Resolute.

Steve Blum ääninäytteli Dukea vuoden 2009 animaatiosarjassa G.I. Joe: Resolute.

Duke oli G.I. Joe erikoisjoukkojen johdossa, kun Cobra Commander iski Moskovan maantasalle ja heidän laivoston alus koko yllättävän pommihyökkäyksen. Pian he löytävät myös Bazookan ruumiin, josta ei löydy mitään kuolinsyyn merkkejä. Doc löytää kuitenkin ruumiin suusta pienen paperikäärön, jossa on tarkoitettu viesti Snake Eyesille. Duke antaa luvan lähteä, mutta käskee olemaan valmiina kun häntä tarvittaisiin. Duke kasaa joukot ilmoittaakseen Cobran Moskova iskusta ja aloittaa tilanteen tarkemman tutkimisen yhdessä tukihenkilöstön kanssa. Yksi tukihenkilöistä saa selville Cobran käyttäneen hiukkastykkiä ja Duke päättää lähteä yksin kohti Omskia, tuhoamaan laukaisimen. Scarlett vaatii päästä mukaan ja kaksikko matkaa kohti Siperiassa sijaitsevaa ohjusasemaa. Duke ja Scarlett onnistuvat tunkeutumaan ohjusaseman sisälle ja kohti hiukkastykin hallintalaitetta. Zartan onnistuu kuitenkin haavoittamaan Dukea, joka ampuu hänet yrittäessään ampua Scarlettin. Duke käskee Scarlettin kytkemään laitteen pois päältä, mutta nainen kertoo laitteen olevan helposti kytkettävissä takaisin päälle. Duke käskee ylikuormittamaan tietokoneen ohjelmoinnin ydinkärjistä, jonka seurauksena koko rakennus räjähtäisi kuuden minuutin sisällä. Scarlett tekee käskyjen mukaan, mutta ei suostu jättämään Dukea kuolemaan, joka ei ehtisi ajoissa pois rakennuksesta loukkaantumisen vuoksi. Sen sijaan Scarlett jää Duken viereen viettääkseen hänen kanssaan viimeiset minuutit, kunnes hiljaisuuden keskellä Ripcord ilmoittaa radion välityksellä kykenevänsä leijumaan helikopterillaan siilon yllä ja heittämään kaksikolle köydet pakenemista varten. Matkalla kohti tukikohtaa Ripcord kertoo tuoreimmat tilannekatsaukset Dukelle, joka päättää seuraavan suunnitelman olevan tappaa Cobra Commander.

G.I. Joe: Renegades[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jason Marsden ääninäytteli Dukea G.I. Joe: Renegadesissa.

Duke työskentelee kersanttina G.I. Joe joukoissa. Lady Jaye antoi hänelle tehtävän auttaa Scarlettia, jonka on määrä kerätä tietoa Cobran farmaseuttiyhtiöstä. Duke sai tehtävää varten oman miehistönsä johon kuuluvat Ripcord, Roadblock ja Tunnel Rat. Heidän tehtävä onnistui osittain, mutta saivat pian huomata joutuneensa lavastetuksi. Duke joukkoineen yrittää selvittää Cobran aikeet ja miks heidät petettiin.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Action Force: The Movie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Duke esiintyi vuoden 1987 animaatioelokuvassa Action Force: The Movie, jossa hahmoa ääninäytteli Michael Bell.

Duke oli vastuussa pilatessaan Cobran ensimmäisen yrityksen kaapata BET kone ja sieppasi samalla Serpentorin. Cobra-Lan ja Dreadnokien avulla Serpentor karkaa ja saa kostettua toisella yrityksellään kaapata BET koneen. Duke loukkaantui pahoin, kun Serpentor keihästi hänet taistelun aikana. Vammojen myötä hän vajoaa koomaan.

G.I. Joe: The Rise of Cobra[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Duke esiintyi vuoden 2009 elokuvassa G.I. Joe: The Rise of Cobra, jossa hahmoa näytteli Channing Tatum.

Elokuvan alussa Duke on sotilas, joka haluaa tulla osaksi kenraali Hawkin ryhmää. James McCullen kutsuu häntä kapteeniksi vaikka Duke pitää asussaan yllään majurin arvomerkkiä. Duke oli kihloissa Ana Lewsin kanssa, joka oli elokuvan alkaessa yksi heidän vihollisista Baroness. Duke jätti Lewisin, koska koki syyllisyyttä kihlattunsa veljen, Rexin kuolemasta. Duke liittyy G.I. Joe joukkoihin tietäessään Baronessista kaiken, myös hänen taisteluparinsa Ripcord liittyy samalla joukkoihin mukaan. Heitä harjoitettiin tulevaa tehtävää varten ja he saivat myös edistykselliset sota-asut käyttöönsä. Tehtävä aikaistui, kun Cobran joukot hyökkäsivät heidän tukikohtaansa ja varastivat nanohiukkasydinkärjet. Duke sai Ripcordin kanssa tehtäväksi lähteä estämään Baronessia ja Storm Shadowta, jotka matkasivat Pariisiin. Duke ja Ripcord saivat käyttöönsä erikoissota-asut, joita olivat aikaisemmin sovittaneet. Näiden avulla he jahtasivat Heavy Dutyn ja Scarlettin avustuksella rikolliskaksikkoa. Tehtävän päätteeksi he onnistuivat juuri ja juuri pelastamaan Pariisin isommilta tuhoilta, mutta Duke joutui siepatuksi hypätessään Storm Shadown ja Scarlettin pakoalukseen. G.I. Joen erikoisjoukot matkasivat kohti pohjoisnavalla sijaitsevaa McCallumin MARS tukikohtaa pelastaakseen Duken, joka oli joutua Tohtorin mielenhallinnan uhriksi. Hän onnistui lopulta pakenemaan Baronessin avustuksella ja vangitsemaan Tohtorin ja McCallumin.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1983–1987 Michael Bell A Real American Hero
The Revenge of Cobra
Action Force
Action Force: The Movie
1989–1991 Ted Harrison A Real American Hero
2003–2004 John Payne G.I. Joe: Spy Troops
G.I. Joe: Valor vs. Venom
2005 David Wills G.I. Joe: Sigma 6
2006 Frank Frankson G.I. Joe: Sigma 6
2009 Steve Blum G.I. Joe: Resolute
2009 Roger Craig Smith G.I. Joe: The Rise of Cobra
2009
2013
Channing Tatum G.I. Joe: The Rise of Cobra
G.I. Joe: Kosto
2010–2011 Jason Marsden G. I. Joe: Renegades

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. A Real American Hero jakso 1 (1983)