Zartan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zartan
Zartan vuonna 1984.
Zartan vuonna 1984.
Luoja(t) Larry Hama
Näyttelijä(t) Zack Hoffman (1984–1987)
Colin Murdock (2003)
Marc Thompson (2006)
Steve Blum (2009)
Arnold Vosloo (2009)
Ensi-
esiintyminen
G.I. Joe: A Real American Hero nro 24 (kesäkuu 1984)
Kustantaja Hasbro
Henkilötiedot
Ammatti palkkamurhaaja
Sukupuoli mies
Suhteet

Zartan on Action Force -universumissa esiintyvä palkkamurhaaja. Larry Haman luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1984 G.I. Joe: A Real American Hero -sarjakuvalehden numerossa 24. Se esiintyi myös samana vuonna samannimisessä Hasbron lelusarjassa.

Hahmon tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zartan on Cobra-terroristijärjestön aavemainen palkkamurhaaja, joka kykenee muuttamaan ulkomuotoaan ja sopeutumaan ympäristöönsä. Hän on erinomainen naamioitumaan ja muuttamaan ääntään. Zartan käyttää pääosin tähän meikkiä ja hologrammeja. Hän on myös taitava vatsastapuhuja ja kykenee puhumaan yli 20 eri maiden kieliä. Lisäksi Zartan hallitsee eri kamppailulajeja. Useimmiten hän työskentelee Dreadnocksien parissa, mutta on metodeiltaan täysin päinvastainen.

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Action Force[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zartan vuoden 1985 G.I. Joe sarjassa.

Zack Hoffman ääninäytteli Zartania vuoden 1985 animaatiosarjassa Action Force.

Zartan toimi läpi sarjan pääosin Cobra Commanderin alaisena. Ajoittain hän saattoi ottaa ohjat omaan käsiinsä. Zartan sai Cobra Commanderilta käskyn muun muassa tuhota G. I. Joen avaruustukikohdan, jotta he voisivat avaruudesta käsin toimia rauhassa suunnitelmansa parissa. Zartan otti Duken vangikseen ja valvoi ohjaamossa kuutioiden asetteluja. Kaikkien ollessa paikoillaan hän lähetti säteen läpi kuutioiden jotka loivat Maahan pimeyden niin että kaikki energia katosi. Crimsonin veljesten kätyrit kuitenkin ottivat avaruusaseman haltuunsa ja vangitsivat Zartanin. Tilanne muuttui kun Joen sotilaat onnistuivat kaappaamaan myös Crimsonin kaksosten kätyrit. Zartan onnistui pakenemaan ja vapautti myös Crimsonin kaksosten kätyrit mutta lukitsi heidät avaruusaseman roskakuormaan, jonka hän lähetti avaruuteen. Zartan meni itse varsinaiseen pakoalukseen ja onnistui karkaamaan Joen miehiltä huomaamatta.

Cobra Commanderin kasattua joukkonsa uudelleen hän käskee Zartania soluttautumaan maailmanlaajuisen puolustusturva keskukseen. Zartan onnistuu pääsemään sisään naamioituneena ranskalaiseksi ministeriksi ja saa Storm Shadowlta rakennuksen sisällä aikapommin, jonka hän saa asennettua. Palattuaan takaisin Zartan lyö Storm Shadowta vastaan tappelevan Spiritin tajuttomaksi ja käskee häntä viemään Cobran vankilaan. Zartan itse yrittää paeta, mutta jää pian kiinni, kun Spritin lemmikkikotka paljastaa hänet naamion takaa. G.I. Joen joukot nappavat hänet ja laittavat samaisen rakennuksen vankilaan. Zartan suostuu lopulta kertomaan pommin sijainnin ja jää odottamaan hädissään sellissään. Myöhemmin Joen joukot onnistuvat purkamaan pommin ajoissa ja yksi sotilaista käy vapauttamassa Zartanin, joka lyökin sotilaan tajuttomaksi ja pakenee sellistään. Hän lyö rakennuksen sähköt poikki ja yrittää yksitellen napata Joen sotilaat. Hän onnistui kuitenkin vain lyömään Lady Jayn tajuttomaksi, mutta joutuu pian antautumaan, kun yksi sotilaista saa rakennuksen kattoluukun auki, jonka myötä auringon valo saa Zartanin heikoksi ja ihon muuttumaan siniseksi. Hän onnistuu kuitenkin pakenemaan, kun Cobra Commander hyökkäsi joukkoineen rakennuksen alueelle, mutta joutui kuitenkin pakenemaan huomattuaan ettei pärjäisi Joen sotilaille.[1]

G.I. Joe: Resolute[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zartan G.I. Joe: Resolutessa.

Steve Blum ääninäytteli Zartania vuoden 2009 animaatiosarjassa G.I. Joe: Resolute.

Zartanilla on pienirooli, kun hän yllättää Omskin ohjusasemalla Scarlettin ja Duken yrittämästä tuhota hiukkastykin hallintalaitetta. Hän onnistuu haavoittamaan Dukea ja yrittää ampua Scarlettin, mutta joutuukin yllättäen Duken ammutuksi. Zartan kertoi sitä ennen tappaneensa ensimmäisen uhrinsa palkkamurhaajana Arashikage saarella, joka oli Snake Eyesin mestari. Hän ampui myös Snake Eyesia, joka menetti sen vuoksi puhekykynsä.[2]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Action Force: The Movie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zack Hoffman ääninäytteli Zartania vuoden 1987 animaatioelokuvassa Action Force: The Movie.

Elokuvassa Pythona antoi Zartanille arvokkaan jalokiven, jotta hän ja Dreadnokit auttaisivat Pythonaa vapauttamaan Serpentorin. He onnistuivat tehtävässään ja Zartan katosi. Hän kuitenkin palasi vielä elokuvan lopussa viimeiseen taistoon.

G.I. Joe: The Rise of Cobra[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arnold Vosloo esitti Zartania vuoden 2009 G.I. Joe: The Rise of Cobra elokuvassa.

Zartan työskentelee elokuvassa James McCullenille. Hän on mestari naamioitumaan ja kykenee matkimaan muiden ihmisten käytöstapoja ja luonteen piirteitä. Zartan kykenee myös myöhemmin muuttamaan kasvonsa, kun tohtori piikittää hänen päähänsä nanoteknologiaa.

Zartan lähetettiin Baronessin ja Storm Shadown kanssa G.I. Joen päämajaan hakemaan ydinkärkiä sisältäneen salkun. Zartan naamioitui tehtävää varten G.I. Joe sotilaaksi ja tappoi matkalla Cover Girlin puukolla, joka oli kertomassa raporttia kenraali Hawkille. He saivat salkun haltuunsa ja pääsivät pakoon tappelun kautta, kun Zartan sen sijaan pakeni paikalta naamioituneena beduiiniksi. Sittemmin häntä valmisteliin erikoistehtävää varten, kun tohtori piikittä häneen nanoteknologiaa, jonka myötä hänen kasvonsa muuttuivat. Zartan lähetetään Washingtoniin, sillä välin kun muut hyökkäävät Pariisiin. Päästyään valkoisen talon sisälle, hän murhaa presidentin ja ottaa tämän paikan. Elokuvan lopulla Zartan nähdään presidentin näköisenä toimistossaan viheltämässä läpi elokuvan hokemaansa "For He's a Jolly Good Fellow" nuottia.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1984–1986 Zack Hoffman G.I. Joe: The Revenge of Cobra
Action Force
Action Force: The Movie
2003 Colin Murdock G.I. Joe: Spy Troops
2006 Marc Thompson G.I. Joe: Sigma 6
2009 Steve Blum G.I. Joe: Resolute
2009 Arnold Vosloo G.I. Joe: The Rise of Cobra
2011 Brian Bloom G. I. Joe: Renegades

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. G.I. Joe: A Real American Hero jakso 6, "Countdown for Zartan" (1985)
  2. G.I. Joe: Resolute jakso 9