G.I. Joe: The Rise of Cobra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. G. I. Joe: The Rise of Cobra on myös videopeli.
G.I. Joe: The Rise of Cobra
Ohjaaja Stephen Sommers
Käsikirjoittaja Käsikirjoitus:
Stuart Beattie
David Elliot
Paul Lovett
Tarina:
Michael B. Gordon
Stuart Beattie
Stephen Sommers
Sarjakuva:
Larry Hama
Perustuu Hasbron lelusarjaan G. I. Joe: A Real American Hero
Tuottaja Lorenzo di Bonaventura
Bob Ducsay
Stephen Sommers
Säveltäjä Alan Silvestri
Kuvaaja Mitchell Amundsen
Leikkaaja Bob Ducsay
Jim May
Pukusuunnittelija Ellen Mirojnick
Pääosat Channing Tatum
Sienna Miller
Joseph Gordon-Levitt
Lee Byung-hun
Christopher Eccleston
Adewale Akinnuoye-Agbaje
Rachel Nichols
Marlon Wayans
Saïd Taghmaoui
Jonathan Pryce
Dennis Quaid
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Spyglass Entertainment
Hasbro
Di Bonaventura Pictures
Levittäjä UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta 5. elokuuta 2009
Kesto 118 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 175 miljoonaa dollaria
Tuotto 302,4 miljoonaa $[1]
Seuraaja G.I. Joe: Kosto
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

G.I. Joe: The Rise of Cobra on G. I. Joe: A Real American Hero -leluihin perustuva toimintaelokuva. Maailmanensi-ilta oli 7. elokuuta 2009[2] ja Suomessa 28. elokuuta 2009. Ranskassa puolestaan elokuva esitettiin ensimmäisenä 5. elokuuta 2009. Elokuvan ohjasi Stephen Sommers, tuotti Lorenzo di Bonaventura ja käsikirjoitti Stuart Beattie, jonka teksti perustuu John Paul Kayn käsikirjoitukseen vuodelta 1998. G.I. Joe sisältää useita lelumaailman hahmoja. Kuvauspaikkoja olivat Kaliforniassa Downeyn kaupunki ja Prahassa Barrandov-studiot.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

James McCullen on luonut nanoteknologiaan perustuvan aseen, jolla voi tuhota kokonaisen kaupungin. Hänen yhtiönsä M. A. R. S. myy neljä nanoteknologialla varustettua ydinkärkeä Natolle, jonka omat joukot vievät sen päämajaansa. Duke ja Ripcord ovat saaneet tehtäväkseen viedä salkun perille saattueen kera. Heidän matkansa kuitenkin katkeaa, kun Baroness joukkoineen hyökkää heidän kimppuunsa yrittäen varastaa salkun. Duke tunnistaa Baronessin olevan hänen entinen morsiamensa Ana Lewis. Duke ja Ripcord saavat yllättäen apua Scarlettilta, Snake Eyesilta, Breakerilta ja Heavy Dutylta, minkä myötä Baroness ei onnistu saamaan salkkua. Duke ei aluksi suostu antamaan salkkua Scarlettille ja kumppaneille, joista hän ei tiedä mitään. Breaker näyttää hologrammiviestimellä kenraali Hawkin, joka käskee antamaan salkun heille ja ottamaan kaksi eloon jäänyttä sotilasta heidän päämajaansa. G. I. Joe erikoisryhmäksi paljastunut joukko kertoo hieman taustaa joukostaan ja yrittää saada selville Baronessin henkilöllisyyden. Duke haluaa yhdessä Ripcordin kanssa osalliseksi Kenraali Hawkin ryhmää, mutta tämä aluksi kieltäytyy. Duke saa kuitenkin vakuutettua Hawkin kertomalla tuntevansa Baronessin.

McCullenin paljastetaan käyttävän samaista nanoteknologiaa luodakseen armeijan tohtorinsa avulla, jolla hän toisi uuden järjestyksen maailmaan, kun hän aiheuttaisi aluksi kaaosta luomillaan nanohiukkasydinkärjillä. Jäljittimen avulla McCullen löytää G. I. Joen tukikohdan ja lähettää Storm Shadown, Baronessin ja Zartanin hakemaan ydinkärkiä sisältävän salkun. Tehtävän onnistuttua Baroness vie ydinkärjet paroni DeCobraylle, jota hän pakottaa yhdessä Storm Shadown kanssa laittamaan ne käyttövalmiiksi. Kaksikko suuntaa kohti Pariisia ja saa peräänsä G. I. Joen erikoisjoukon. Storm Shadow onnistuu lopulta laukaisemaan yhden ohjuksista kohti Eiffel tornia. Nanohiukkaset tuhoavat tornin ja osan lähiympäristöstä. Duke ehtii juuri ja juuri hyppäämään helikopteriin, jolla Baroness ja Storm Shadow ovat pakenemassa sekä painamaan nanohiukkasten katkaisinta. Samalla hän joutuu kuitenkin vihollisten vangiksi, jotka vievät Duken McCullenin tukikohtaan pohjoisnavalle.

G. I. Joe joukot saavat selville salaisen tukikohdan sijainnin ja lentävät paikalle huomatakseen, että McCullen on laukaissut nanohiukkasydinkärjet kohti kolmea eri maata. Snake Eyesin onnistuttua tuhoamaan yhden ydinkärjistä, Ripcord yrittää tuhota kaksi muuta varastamalla M.A.R.S. yhtiön prototyypin taisteluhävittäjän Night Ravenin. Sillä välin Snake Eyes, Breaker ja Scarlett tunkeutuvat tukikohdan sisälle. Snake Eyes kohtaa Storm Shadown kaksintaistossa, sillä välin kun Duke saa tietää tohtorin olevan hänen entisen morsiamensa veli Rex Lewis, jonka oletettiin kuolleen pommi-iskussa. Rex kertoo selvinneensä iskusta ja saaneensa arvokasta tietoa nanohiukkasista rakennuksessa olleelta tohtori Mindbenderiltä, joka myös selvisi iskusta. Samalla hän kertoo käyttäneensä siskoaan ensimmäisenä kokeena nanohiukkasille. Samassa Baroness ilmaantuu paikalle pelastaakseen Duken. McCullen ilmaantuu paikalle ja yrittää tappaa Duken polttamalla, mutta sen sijaan hänen naamansa palaa. Tohtori nappaa haavoittuneen McCullenin ja karkaa kohti pakoalustaan. Myös Duke ja Baroness joutuvat pakenemaan, kun tukikohdan itsetuholaskenta käynnistyy.

Tohtori parantaa McCullenin palaneen pään erikoisnanohiukkasilla, jotka muuttavat hänen kasvot hopeiseksi. Tohtori nimeää McCullenin Destroksi ja kutsuu samalla itseään Commanderiksi sekä kertoo Cobran organisaation nousevan piilostaan. Hän joutuu kuitenkin pian Destron kanssa G.I. Joen vangiksi, mutta lupaa että kaikki on vasta aluillaan. Baroness puolestaan viedään erikoishoitoon, jossa hänet pidetään siihen asti kunnes kaikki nanohiukkaset on saatu pois hänen kehostaan. Sillä välin Zartan on ottanut presidentin paikan nanohiukkasten avulla, joiden avulla tohtori muunsi hänen kasvonsa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
 • Duke on G. I. Joe erikoisyksikön uusin sotilas, joka oli aikaisemmin suhteessa Baronessiin.
 • Kenraali Hawk on G. I. Joe erikoisyksikön johtaja.
 • Ripcord on Duken ohella uusin sotilas G. I. Joe erikoisyksikössä, joka halusi olla ennen liitymistään G. I. Joehen lentäjä.
 • Scarlett valmistui collegesta jo 12-vuotiaana ja nousi myöhemmin G. I. Joe erikoisyksikön tiedusteluasiantuntijaksi.
 • Heavy Duty on brittiläinen G. I. Joe erikoisyksikön taisteluvälineiden asiantuntija ja erikoisyksikon komentaja taistelurintamalla.
 • Snake Eyes on mykkä ninjakommando, joka vannoi hiljaisuuden valan nuorena Storm Shadown tapettua heidän mestarinsa. Hän on kamppailulajien taitaja.
 • Breaker on marokkolainen viestintäspesialisti ja hakkeri.
 • Cover Girl on kenraali Hawkin adjutantti.
 • Kersantti Stone on G. I. Joe erikoisyksikön kamppailujen ja aseiden kouluttaja.
 • James McCullen on elokuvan päärikollinen. Hän on aseiden suunnittelija ja MARS yhtiön perustaja.
 • Rex Lewis/The Doctor on McCullenin M. A. R. S. -yhtiön päätiedemies. Hän kuului aikaisemmin Duken kanssa Yhdysvaltain armeijan joukkoihin ja hänen oletettiin kuolleen erään tehtävän aikana. Lewis on Baronessin veli.
 • Baroness on McCullenille työskentelevä vakoojaa.
 • Storm Shadow on Snake Eyesin arkkivihollinen ja entinen Arashikage ninjaklaanin jäsen, kunnes pakeni klaanista tapettuaan mestarinsa. Hän liittyi McCullenin organisaatioon, jossa hän toimii Baronessin mentorina.
 • Zartan on valeasujen ja naamioitumisen asiantuntija sekä McCullenin henkilökohtainen apulainen.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Channing Tatum  Duke Hauser  
 Sienna Miller  Anastasia DeCobray / Baroness  
 Joseph Gordon-Levitt  Rex Lewis / Cobra Commander  
 Lee Byung-hun  Storm Shadow  
 Ray Park  Snake Eyes  
 Christopher Eccleston  James McCullen / Destro  
 Adewale Akinnuoye-Agbaje  Heavy Duty  
 Dennis Quaid  Kenraali Hawk  
 Rachel Nichols  Scarlett  
 Marlon Wayans  Ripcord  
 Jonathan Pryce  Yhdysvaltain presidentti  
 Saïd Taghmaoui  Breaker  
 Arnold Vosloo  Zartan  
 Grégory Fitoussi  Paroni DeCobray  
 Karolina Kurkova  Courtney A. Kreiger / Cover Girl  
 Kevin J. O'Connor  tohtori Mindbender  
 Gerald Okamura  Hard Master  
 Brendan Fraser  Geoffrey Stone IV / Sergeant Stone  
 1. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=gijoe.htm
 2. G. I. Joe ComingSoon.net. Arkistoitu 14.2.2008. Viitattu 20.2.2008.