Lady Jaye

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lady Jaye
Luoja(t) Hasbro
Näyttelijä(t) Mary McDonald-Lewis (1984–1987)
Kathleen Barr (1994)
Nika Futterman (2010–2011)
Adrianne Palicki (2013)
Ensi-
esiintyminen
The Revenge of Cobra (syyskuu 1984)
Henkilötiedot
Koko nimi Alison R. Hart-Burnett
Ammatti sotilas
Sukupuoli nainen
Kotipaikka Martha’s Vineyard, Massachusetts
Suhteet

Lady Jaye on Action Force -universumissa esiintyvä sankari. Hasbron luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1984 Action Forcen lyhytsarjassa The Revenge of Cobra. Vuotta myöhemmin hahmosta julkaistiin figuuri.[1] Hän on yksi neljästä ensimmäisestä naishahmosta Action Force -lelusarjassa.[2] Ennen Lady Jayta julkaistiin Scarlett (1982), Cover Girl (1983) ja Baroness (1984). Samana vuonna helmikuussa 1985 Lady Jay esiintyi ensi kerran Larry Haman G.I. Joe -sarjakuvassa.

Hahmon tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alison R. Hart-Burnett syntyi Martha’s Vineyardilla, Massachusettsissa. Hän opiskeli Bryn Mawrissa ja teki lopputyönsä Trinity collegessa, Dublinissa. Alison on näyttelijä ja miimi, sekä opiskellut useita eri kieliä, kuten ranska, italia, puola, venäjä, saksa, afganistan, espanja ja portugali.[1] Alison liittyi armeijaan ja kävi maahanlaskujoukojen koulutuksen sekä valmistui tiedustelujoukkoihin Fort Holabirdista.[1] Valmistumisen jälkeen Alison liittyi G.I. Joen joukkoihin, jossa hän sai koodinimekseen Lady Jaye. Hän on sotilasarvoltaan vääpeli. Hän käyttää aseinaan M16-kivääriä ja M1911A1-pistoolia. Jaye on sotilasarvoltaan ylikersantti.

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lady Jaye esiintyi ensimmäisen kerran sarjakuvana vuonna 1985 G.I. Joe: A Real American Hero -sarjakuvalehden numerossa 32. Sarjakuvassa hänen koodinimensä kirjoitettiin Lady J. Hänen oli määrä Ripcordin kanssa korvata Grunt ja Scarlett eräässä tehtävässä.[3] Lady Jaye oli aluksi määrä tehdä harjoituslento yhdessä apulentäjänsä Ace'n kanssa, mutta kesken harjoitusten he joutuvat Baronessin kanssa ilmataisteluun. Molempien tyhjennettyä ammuksensa ilman tulosta he tervehtivät toisiaan ja lentävät omille teilleen. Kummankaan osapuolen apulentäjät eivät ymmärrä tapahtumaa ja jäävät hämmentyneenä ihmettelemään.[4]

IDW[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IDW Publishingin ostettua alkuperäisen G.I. Joen oikeudet sarjakuviin jatkoi Lady Jaye myös heidän sarjakuvissaan yhtenä päähahmona. He jatkoivat hänen romanttista suhdettaan Flintin kanssa, ja myöhemmin kaksikko oli johtamassa tehtävää siepata Darklon.[5] Heidän tehtävänsä sai kuitenkin käänteen, kun ryhmän helikopteria ammutaan, minkä seurauksena Darklon ja Lady Jaye loukkaantuvat vakavasti. Flint käskee lääkintäjoukkoa Lady Jayen apuun eikä noudata käskyään tuoda Darklon takaisin elävänä. Jaye vakuuttaa Flintille, että palkkamurhaajan tiedot ovat tärkeämpiä kuin hänen henkensä. Ryhmän muut jäsenet lupaavat pitää Flintin teot salassa, kun Jaye kiidätetään päämajaan, Kuiluun leikkaukseen. Heidän komentajansa Hawk kuitenkin päättää tietämättään koko tapahtumasta kieltää Flintiä ja Jayeta tekemästä enää yhteistyötä samassa tehtävässä välttyäkseen hankaluuksilta.

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lady Jaye G.I. Joe: Renegadessa.

G.I. Joe (1984–1986)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mary McDonald-Lewis ääninäytteli Lady Jayeta vuoden 1984 animaatiosarjassa G.I. Joe: The Revenge of Cobra, sekä 1985 Action Forcessa.

Sarjassa Jaye on luonteeltaan huomattavasti rennompi ja järkevämpi kuin sarjakuvissa mutta välillä osoitti omaavansa äkkipikaisuutta. Hänen kerrotaan olevan myös sukua vihollisryhmän Destrolle.[6] Sarjassa ei kuitenkaan kerrottu tarkemmin kuinka läheistä sukua he olivat.

G. I. Joe: Renegades[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nika Futterman ääninäytteli Lady Jayeta vuosina 2010–2011 G. I. Joe: Renegades -animaatiosarjassa.

Sarjassa Jaye oli latinalaisamerikkalainen, joka avausjaksossa määräsi Joe-ryhmän hyökkäämään Cobran lääkeyhtiöön. Myöhemmin kun Joe-ryhmästä tulee lainsuojattomia, hänet määrätään Flintin kanssa ottamaan heidät kiinni. Hän on kuitenkin velkaa Dukelle pelastettua henkensä ja uskoo ryhmän olevan syyttömiä. Hän auttaa salaa Flintin tietämättä ryhmää selvittämään totuuden.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

G.I. Joe: Kosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adrianne Palicki esittää Lady Jayeta G.I. Joe: Kostossa.

Lady Jaye päätyi armeijaan, koska hänen isänsä ei ollut tyytyväinen saadessaan tyttären. Hän halusi jatkaa perinnettään värväämällä poikansa armeijaan, minkä myötä Jaye päätyi nykyiseen työhönsä. Jayen isä kuoli ennen kuin Jaye ehti nousta häntä korkeampiarvoiseksi. Lady Jaye oli osa Roadblockin ryhmää sen jälkeen, kun Zartanin määräämään kohtalokkaan ilmahyökkäyksen jälkeen suurin osa sotilaista menehtyi. Yhdessä Flintin, Snake Eyesin ja Jinx'm kanssa he selvittämään, miksi heidän tukikohtaansa hyökättiin. Jaye huomaa myöhemmin Zartanin esittäneen Yhdysvaltain presidenttiä ja ryhmä huomaa, että iskun takana on Cobra-rikollisjärjestö, joka on onnistunut saamaan Yhdysvaltain hallituksen heitä vastaan.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat
1984–1987 Mary McDonald-Lewis G. I. Joe: The Revenge of Cobra
Action Force
Action Force: The Movie
1994 Kathleen Barr G.I. Joe: Sgt. Savage and His Screaming Eagles: Old Soldiers Never Die
2010–2011 Nika Futterman G. I. Joe: Renegades
2013 Adrianne Palicki G.I. Joe: Kosto

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Lady Jaye (v1) yojoe.com Viitattu 3.4.2016 (englanniksi)
  2. Lady Jay comicvine.com Viitattu 3.4.2016 (englanniksi)
  3. G.I. Joe: A Real American Hero nro 32 (helmikuu 1985)
  4. G.I. Joe: A Real American Hero nro 34 (huhtikuu 1985)
  5. G.I. Joe (IDW) nro 174
  6. G.I. Joe: A Real American Hero, jakso 53