The Hateful Eight

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
The Hateful Eight
Virallinen juliste.
Virallinen juliste.
Ohjaaja Quentin Tarantino
Käsikirjoittaja Quentin Tarantino
Tuottaja
Säveltäjä Ennio Morricone
Kuvaaja Robert Richardson
Leikkaaja Fred Raskin
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö The Weinstein Company
Ensi-ilta
Kesto 176 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 44 miljoonaa dollaria
Tuotto 145,4 miljoonaa dollaria[1]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

The Hateful Eight on vuonna 2015 ensi-iltansa saanut lännenelokuva, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Quentin Tarantino. Sen pääosissa ovat Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Demián Bichir, Tim Roth, Michael Madsen ja Bruce Dern. Elokuva sijoittuu Yhdysvaltain sisällissodan jälkeiseen Wyomingiin, ja keskittyy kahdeksan toisilleen vieraan henkilön kohtaamiseen syrjäisessä puodissa keskellä lumimyrskyä.

The Hateful Eight on Tarantinon kahdeksas elokuva. Elokuva sai ensi-iltansa 70 millimetrin julkaisuna 25. joulukuuta 2015, jonka jälkeen se sai digitaalisen ensi-iltansa 8. tammikuuta 2016.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Joitakin vuosia sisällissodan jälkeen palkkionmetsästäjä majuri Marquis Warren (Samuel L. Jackson) on kuljettamassa kolmen rikollisen ruumista Red Rockin kaupunkiin Wyomingissa. Hän saa kyydin postivaunusta jota ohjastaa O.B. (James Parks) ja jossa matkustavat palkkionmetsästäjä John Ruth (Kurt Russell) ja hänen vankinsa Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh).

Matkalla postivaunua lähestyy entinen Etelävaltioiden rivissa taistellut, rikollistaustastaan tunnettu Chris Mannix (Walton Goggins), joka kertoo olevansa matkalla Red Rockiin, koska hänestä on määrä tulla kaupungin uusi sheriffi. Vaikka hänen tarinansa ei ollut täysin vakuuttava, hän saa kuitenkin Ruthin ja Warren ottamaan hänet kyytiin.

Ryhmä saapuu Minnien puotiin lumimyrskyssä. Meksikolainen Bob (Demián Bichir) kertoo että omistaja Minnie on viikon matkalla sukulaistensa luokse ja on jättänyt hänet vastaamaan paikasta. Puodissa ovat myös matkalaiset Oswaldo Mobray (Tim Roth), joka kertoo olevansa Red Rockin hirttäjä; Joe Gage (Michael Madsen), hiljainen cowboy matkalla tapaamaan äitiään sekä Sanford Smithers (Bruce Dern), entinen Konfederaation kenraali. Ruth riisuu kaikki aseistaan, paitsi Warrenin.

Kahdeksikko lounastaa, sillä aikaa kun O.B. on ulkona heittämässä talteen otetut aseet huussiin. Warren paljastaa, että kirje, jonka hän sai Lincolnilta oli väärennös. Kirjeen avulla Warren selvisi rotusorrosta ja pysyi turvassa valkoisilta. Mannix ja Domergue räjähtävät nauramaan, mutta Ruth, joka luotti Warreniin loukkaantuu syvästi. O.B. ilmestyy kylmästä kankeana sisään ja romahtaa takan ääreen turkikseen kietoutuneena.

Warren istuutuu Smithersiä vastapäätä, tarjoten hänelle samalla ruokaa. Smithers suostuu rasistisesta luonteestaan huolimatta Warrenin juttukaveriksi. Puhuttuaan hetken, Warren nousee ja asettaa revolverinsa Smithersin vierelle. Warren kertoo, kuinka löysi Smithersin kuolleen pojan ja tappoi hänet. Smithersin mitan kiehuessa yli, hän yrittää ampua Warrenin, mutta Warren ampuu hänet kostoksi siitä, kuinka tappoi mustia Baton Rougen taistelussa.

Tässä kohdassa kertoja (Quentin Tarantino) paljastaa erään seikan, mitä katsojat eivät todennäköisesti huomanneet. Warrenin kerronnan aikana joku myrkytti kahvin ja vain Domergue näki tämän. Hän pysyy hiljaa asiasta, jonka seurauksena pahaa aavistamattomat Ruth ja O.B. juovat myrkytetystä kannusta. Ruthin istuutuessa Domerguen vierelle hän oksentaa verta pöydälle. O.B. tekee samoin ja kaatuu lattialle. Domergue heittää kuolevalle Ruthille hyvästit, mutta Ruth lyö häntä kiväärillä kasvoihin. Kaksikko kaatuu lattialle O.Bn oksentaessa lisää verta. Ruth varoittaa Mannixia, jolloin hän heittää kahvikuppinsa lattialle. Ruth lyö Domergueta useita kertoja, kunnes tämän etuhampaat lohkeavat. Ruth oksentaa verta hänen kasvoilleen. Käsirysyn päätteeksi Domergue ampuu Ruthin tämän omalla aseella.

Warren komentaa kaikki paitsi keskellä istuvan Domerguen seisomaan seinää vasten. Hän antaa Mannixille revolverin, joka liittyy hänen kanssaan etsiväksi. Epäillyiksi jäävät Mobray, Gage ja Bob. Warren epäilee Bobin tarinaa huijaukseksi, sillä pata, jota kahdeksikko söi oli uutta, kun he tulivat puotiin. Warren riisuu Sweet Daven lempituolin turkiksista, ja löytää siitä verta. Hän on varma, että Minnie sekä Dave makaavat jossain kuolleena. Warren ampuu Bobin, jonka jälkeen hän saa osuman nivusiinsa lattian alta. Mobray vetää esiin revolverinsa ja ampuu Mannixia alavartaloon, mutta Mannix ampuu takaisin.

Paljastuu, että aikaisemmin aamulla neljä muukalaista tuli Minnien puotiin. He olivat Mobray, Gage, Bob ja Jody (Channing Tatum). Nelikko surmasi Minnien, Daven Charlyn ja Gemman, heitti heidän ruumiinsa kaivoon ja jätti Smithersin eloon sillä ehdolla, ettei hiiskuisi mitään tapahtuneesta. Nelikon suunnitelmana oli pelastaa kuolemaantuomittu Domergue, joka paljastui Jodyn siskoksi. Nelikko siivosi paikan kuntoon ja meni paikkoihinsa, joissa he toisen nelikon tullessa olivat. Jody oli koko tämän ajan piilossa lattialankkujen alla.

Elokuva palaa takaisin nykyhetkeen, jossa vakavasti haavoittuneet sängyllä makaava Warren ja hädin tuskin seisova Mannix pitävät loppuporukkaa aseiden avulla kurissa. Kaksikko savustaa Jodyn ulos kellarista ja Warren ampuu häntä päähän. Domergue järkyttyy ja yrittää saada Mannixin solmimaan sopimusta kanssaan. Jos hän säästää Domerguen ja ampuu Warrenin, Mannix saisi nelikon palkkiot. Mobray paljastaa itsensä Pete Hicoxiksi, josta luvattu palkkio on 15 000 dollaria. Bob, jonka oikea nimi oli Marco, on arvoltaan 12 000. Gage, joka paljastaa itsensä Grouch Douglasiksi olisi Mannixille 10 000 dollarin arvoinen. Mannix kysyy Jodyn palkkiota, joka on 50 000, mutta Domergue ei halua antaa Jodya hänelle. Warren ampuu Hicoxin kuoliaaksi ja Domergueta jalkaan. Grouch yrittää ampua kaksikon pyödän alle piilotetun revolverin avulla, mutta Warren ja Mannix ampuvat hänet.

Mannix kieltäytyy sopimuksesta, mistä Domergue suuttuu. Domergue kertoo, että jos hän ei tapa Warrenia, hänen veljensä 15-henkinen jengi tappavaa Mannixin ja polttaa Red Rockin maan tasalle. Mannix väittää tätä valheeksi ja uskoo, että koko jengi makaa puodin lattialla kuolleena. Mannix kertoo voivansa pahoin ja pyörtyy lysähtäen lattialle verenhukasta. Domergue pääsee irti kahleistaan leikkaamalla Ruthin käden irti machetella ja yrittää tavoitella Grouchin revolveria. Mannix havahtuu hereille ja haavoittaa Domergueta. Warren pyytää Mannixia olla ampumatta Domergueta ja ehdottaa tämän hirttämistä kuten Ruth halusi.

Kaksikko nostaa Domerguen kattoon roikkumaan köyden avulla ja jättää hänet kuristumaan. Mannix lausuu tämän olleen hänen ensimmäinen ja viimeinen tekonsa Red Rockin sheriiffinä ja putoaa sängyltä lattialle. Domergue roikkuu hetken, kunnes kuolee hirtettynä murhasta epäiltynä.

Elokuva loppuu kun Mannix pyytää Warrenia antamaan hänelle Lincolnilta saadun kirjeen. Warren antaa kirjeen ja Mannix lukee sen ääneen. Luettuaan Ruthin suosikkikohdan ``Vanha Mary Todd kutsuu, joten on aika mennä nukkumaan´´, hän kehuu Warrenia kohdan olevan hieno loppusilaus. Mannix rutistaa kirjeen ja heittää sen pois kaksikon odottaessa kohtaloaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Samuel L. Jackson   … Majuri Marquis Warren  
 Kurt Russell   … John Ruth  
 Jennifer Jason Leigh   … Daisy Domergue  
 Walton Goggins   … Chris Mannix  
 Demián Bichir   … Bob  
 Tim Roth   … Oswaldo Mobray  
 Michael Madsen   … Joe Gage  
 Bruce Dern   … Kenraali Sanford Smithers  
 Dana Gourrier   … Minnie  
 James Parks   … O. B. Jackson  
 Zoë Bell   … Six-Horse Judy  
 Gene Jones   … Sweet Dave  
 Keith Jefferson   … Charly  
 Lee Horsley   … Ed  
 Craig Stark   … Chester Charles Smithers  
 Belinda Owino   … Gemma  
 Channing Tatum   … Jody  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarantino oli vähällä perua koko elokuvan sen käsikirjoituksen vuodettua internetiin, mutta jatkoi sen kuvaamista muunneltuaan käsikirjoitusta.[2]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan säveltäjä Ennio Morricone voitti vuoden 2016 Oscar-gaalassa parhaan musiikin palkinnon. Elokuva oli myös ehdolla parhaan naissivuosan (Jennifer Jason Leigh) ja kuvauksen (Robert Richardson) kategorioissa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Hateful Eight (2015) Box Office Mojo. Viitattu 1.3.2016. (englanniksi)
  2. Scholten, Michael: Quentin Tarantino. Elämä ja elokuvat, s. 230–236. (Quentin Tarantino Unchained. Die blutige Wahrheit, 2015.) Suomentanut Maikki Soro. Helsinki: Minerva, 2016. ISBN 978-952-312-340-3.
  3. Oscar Nominations: Complete List Variety. Viitattu 1.3.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]