The Hateful Eight

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Hateful Eight
Elokuvan virallinen juliste.
Elokuvan virallinen juliste.
Ohjaaja Quentin Tarantino
Käsikirjoittaja Quentin Tarantino
Tuottaja
Säveltäjä Ennio Morricone
Kuvaaja Robert Richardson
Leikkaaja Fred Raskin
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö The Weinstein Company
Levittäjä The Weinstein Company
Fórum Hungary
Netflix
Ensi-ilta
Kesto

176 minuuttia

168 min (Suomessa teatterilevityksessä ja Blu-ray julkaisussa)
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 44 000 000 $[1]
Tuotto 155 760 117 $[1]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

The Hateful Eight on vuonna 2015 ensi-iltansa saanut lännenelokuva, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Quentin Tarantino. Sen pääosissa ovat Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Demián Bichir, Tim Roth, Michael Madsen ja Bruce Dern. Elokuva sijoittuu Yhdysvaltain sisällissodan jälkeiseen Wyomingiin, ja keskittyy kahdeksan toisilleen vieraan henkilön kohtaamiseen syrjäisessä puodissa keskellä lumimyrskyä.

The Hateful Eight on Tarantinon kahdeksas elokuva. Elokuva sai ensi-iltansa 70 millimetrin julkaisuna 25. joulukuuta 2015, jonka jälkeen se sai digitaalisen ensi-iltansa 8. tammikuuta 2016.

Joitakin vuosia sisällissodan jälkeen palkkionmetsästäjä majuri Marquis Warren (Samuel L. Jackson) on kuljettamassa kolmen rikollisen ruumiita Red Rockin kaupunkiin Wyomingissa. Hän saa kyydin postivaunusta, jota ohjastaa O.B. (James Parks) ja jossa matkustavat palkkionmetsästäjä John Ruth (Kurt Russell) ja hänen vankinsa Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh). Domerguesta on luvattu 10 000 dollarin palkkio elävänä tai kuolleena, mutta Ruth haluaa vaivojaan säästämättä toimittaa hänet elävänä hirtettäväksi.

Matkalla postivaunua lähestyy entinen Etelävaltioiden puolella taistellut, rikollistaustastaan ja rasismistaan tunnettu Chris Mannix (Walton Goggins), joka kertoo olevansa matkalla Red Rockiin, koska hänestä on määrä tulla kaupungin uusi sheriffi. Ruth ei usko hänen tarinaansa, mutta ottaa hänet vastentahtoisesti kyytiin. Ruth epäilee jonkun suunnittelevan Domerguen vapauttamista matkan varrella ja liittoutuu Warrenin kanssa. Vaunuissa Mannix ja Warren alkavat syyttää toisiaan sisällissodan aikaisista sotarikoksista. Mannix paljastaa, että Warren on sodan aikana erotettu Pohjoisvaltioiden ratsuväestä, koska tämä tappoi vankileiriltä paetessaan sekä omia että vihollisia.

Ryhmä saapuu syrjäiseen Minnien puotiin, josta lumimyrskyn vuoksi ei pariin päivään pääse mihinkään. Meksikolainen Bob (Demián Bichir) kertoo, että omistaja Minnie on viikon matkalla sukulaistensa luokse ja on jättänyt hänet vastaamaan paikasta. Puodissa ovat myös matkalaiset Oswaldo Mobray (Tim Roth), joka kertoo olevansa Red Rockin hirttäjä, Joe Gage (Michael Madsen), hiljainen cowboy matkalla tapaamaan äitiään, sekä Sanford Smithers (Bruce Dern), iäkäs entinen Konfederaation kenraali, joka aikoo pystyttää hautakiven kadonneelle pojalleen. Ruth ja Warren takavarikoivat heidän aseensa, jotka heitetään ulkohuussiin. Lounaan aikana Warren joutuu tunnustamaan, että hänen esittelemänsä Lincolnin kirje on väärennös, jonka avulla hän pysyi turvassa valkoisilta. Ruth, joka luotti Warreniin, loukkaantuu syvästi.

Warren keskustelee kahden kesken Smithersin kanssa, sillä he ovat olleet sisällissodan aikana samassa taistelussa vastakkaisilla puolilla. Ilmenee, että rasistinen Smithers teloitutti kaikki mustat vihollisvangit. Puhuttuaan hetken Warren nousee ja asettaa revolverinsa Smithersin vierelle. Warren kertoo tappaneensa Smithersin kadonneen pojan kidutuksen ja nöyryytyksen jälkeen. Smithers menettää itsehillintänsä ja yrittää ampua Warrenin, jolloin Warren nopeampana ampuu hänet.

Tässä kohdassa kertoja (Quentin Tarantino) paljastaa, että edellisen kohtauksen aikana joku myrkytti kahvin ja vain Domergue näki tämän. Domergue pysyy hiljaa asiasta, minkä seurauksena pahaa aavistamattomat Ruth ja O.B. juovat myrkytetystä kannusta. Pian he alkavat tuskissaan oksentaa verta, jolloin juomaisillaan ollut Mannix heittää kahvikuppinsa lattialle. Ruth alkaa säälimättömästi pieksää Domergueta lattialla, jolloin Domergue ampuu Ruthin tämän omalla aseella. Warren takavarikoi aseen ja Domergue jää kahlituksi kädestään Ruthin ruumiiseen. O.B. kuolee myrkkyyn.

Warren komentaa kaikki paitsi lattialla istuvan Domerguen seisomaan seinää vasten. Warren antaa revolverin Mannixille, joka liittyy hänen kanssaan etsiväksi. Epäillyiksi jäävät Mobray, Gage ja Bob. Warren epäilee Bobin valehtelevan väittäessään Minnien jättäneen puodin hänen hoitoonsa viikkoa aiemmin, sillä Minnien laittama muhennos on vielä tuoretta ja Warren tietää Minnien inhonneen meksikolaisia. Lisäksi Warren löytää Minnien aviomiehen Sweet Daven lempituolista epäilyttävän veritahran ja päättelee Bobin murhanneen molemmat. Warren ampuu Bobin, mutta koska Bob istui kahvin myrkyttämisen aikaan pianon ääressä, Warren päättelee lisäksi joko Gagen tai Mobrayn olevan Domerguen apuri. Warren uhkaa Domerguen henkeä paljastaakseen apurin. Gage tunnustaa, mutta yllättäen joku ampuu Warrenia nivusiin lattian alta. Mobray vetää esiin kätketyn revolverin ja ampuu Mannixia alavartaloon, mutta Mannix ampuu takaisin.

Takaumassa paljastuu, että aikaisemmin aamulla neljä muukalaista tuli Minnien puotiin. He olivat Mobray, Gage, Bob ja Jody (Channing Tatum). Nelikko surmasi Minnien ja Daven sekä heidän kaksi apulaistaan ja postivaununkuljettajan apulaisineen, heitti heidän ruumiinsa kaivoon, ja jätti kenraali Smithersin eloon sillä ehdolla, että tämä näyttelisi tietämätöntä Ruthin saapuessa. Nelikon suunnitelmana oli vapauttaa kuolemaantuomittu Domergue, joka paljastuu Jodyn siskoksi. He siivosivat paikan kuntoon ja jäivät odottamaan. Jody oli koko ajan piilossa likaisten lattialankkujen alla.

Elokuva palaa takaisin nykyhetkeen, jossa vakavasti haavoittuneet sängyllä makaava Warren ja hädin tuskin seisova Mannix pitävät muita aseiden avulla kurissa. Kaksikko savustaa Jodyn ulos kellarista ja Warren ampuu häntä päähän. Domergue järkyttyy ja ehdottaa Mannixille sopimusta: jos Mannix ampuu Warrenin ja päästää muut menemään, hän saa lunastaa palkkiot kaikista kuolleista rikollisista paitsi Jodysta. Mobray on oikeasti Pete Hicox, josta on luvattu 15 000 dollaria; Bob on Marco, arvoltaan 12 000 dollaria; Gage on Grouch Douglas, arvoltaan 10 000 dollaria; koplan johtajasta Jodysta on luvattu 50 000 dollaria. Domergue väittää, että lisäksi 15 muuta miestä tulee lumimyrskyn jälkeen hänen avukseen ja polttaa kostona Red Rockin maan tasalle, jos häntä ei saada vapautettua. Warren ampuu Mobrayn kuoliaaksi ja Domergueta jalkaan. Gage tempaisee esiin pyödän alle piilotetun revolverin, mutta Warren ja Mannix ampuvat hänet. Warren ampuisi myös Domerguen, mutta hänen aseensa on tyhjä eikä hän pysty enää nousemaan sängystä.

Mannix ei usko Domerguen kertomukseen 15:stä muusta miehestä ja kieltäytyy sopimuksesta. Yhtäkkiä hän pyörtyy verenhukasta, jolloin Domergue vapauttaa itsensä kahleesta leikkaamalla Ruthin käsivarren poikki ja yrittää tavoitella Gagen revolveria. Mannix havahtuu hereille ja ampuu Domergueta. Koska kaikki ovat nyt kuolettavasti haavoittuneita, Warrenin ehdotuksesta hän ja Mannix päättävät viimeisillä voimillaan hirttää Domerguen kattopalkkiin toteuttaakseen Ruthin viimeisen toiveen. Domerguen kuoltua uupuneet miehet jäävät odottamaan kohtaloaan ja Mannix pyytää saada lukea Warrenin väärentämän Lincolnin kirjeen. Hän kehuu kirjeen loppua liikuttavaksi ja heittää sen lopuksi pois.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Samuel L. Jackson   Majuri Marquis Warren  
 Kurt Russell   John Ruth  
 Jennifer Jason Leigh   Daisy Domergue  
 Walton Goggins   Chris Mannix  
 Demián Bichir   Bob  
 Tim Roth   Oswaldo Mobray  
 Michael Madsen   Joe Gage  
 Bruce Dern   Kenraali Sanford Smithers  
 Dana Gourrier   Minnie  
 James Parks   O. B. Jackson  
 Zoë Bell   Six-Horse Judy  
 Gene Jones   Sweet Dave  
 Keith Jefferson   Charly  
 Lee Horsley   Ed  
 Craig Stark   Chester Charles Smithers  
 Belinda Owino   Gemma  
 Channing Tatum   Jody  

Tarantino oli vähällä perua koko elokuvan sen käsikirjoituksen vuodettua internetiin, mutta jatkoi sen kuvaamista muunneltuaan käsikirjoitusta.[2]

Pitkän linjan elokuvakriitikko Pertti Avola toteaa lännenelokuvan historiaa käsittelevässä teoksessaan, että The Hateful Eight on "kyynisimpiä ja vastenmielisimpiä westernejä, mitä on tehty". Avolan mukaan sen "äärimmäisen nihilismin [voi] ottaa mustana huumorina, mutta elokuvan ilkeämielinen ihmisviha ei kyllä enää käy huumorista".[3]

Elokuvan säveltäjä Ennio Morricone voitti vuoden 2016 Oscar-gaalassa parhaan musiikin palkinnon. Elokuva oli myös ehdolla parhaan naissivuosan (Jennifer Jason Leigh) ja kuvauksen (Robert Richardson) kategorioissa.[4]

  1. a b The Hateful Eight (2015) Box Office Mojo. Viitattu 26.2.2018. (englanniksi)
  2. Scholten, Michael: Quentin Tarantino. Elämä ja elokuvat, s. 230–236. (Quentin Tarantino Unchained. Die blutige Wahrheit, 2015.) Suomentanut Maikki Soro. Helsinki: Minerva, 2016. ISBN 978-952-312-340-3.
  3. Avola, Pertti: Ruutia valkokankaalla: Elokuvien Villi länsi, s. 188. Jalava, 2017.
  4. Oscar Nominations: Complete List Variety. Viitattu 1.3.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]