El Paso

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
El Paso
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

El Paso

Koordinaatit: 31°47′25″N, 106°25′24″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Texas
Piirikunta El Paso
Hallinto
 – Pormestari John Cook
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 648,9 km²
 – Josta vettä 3,78 km² (0,58 %)
Korkeus 1 140 m
Väkiluku (2014) 679 036[1]
 – Väestötiheys 1 052 as./km²
 – Metropolialue 1 050 374
Aikavyöhyke UTC-7
Lempinimi: "Star of the Southwest," "The Sun City," and "Land of the Sun"

El Paso (laus. /ɛl ˈpæsoʊ/; espanjaksi [el ˈpaso] 'kulku', 'käynti') on kaupunki Texasissa Yhdysvalloissa Meksikon rajalla Rio Granden varrella. Kaupungissa asui 679 036 ihmistä vuonna 2014.[1] Vastapäätä kaupunkia Rio Granden varrella sijaitsee Meksikon Ciudad Juárez, ja kaupungit muodostavat yhdessä 2,2 miljoonan asukkaan metropolialueen, joka tunnetaan myös nimellä El Paso del Norte tai Borderplex.

Kaupungissa on 1914 perustettu yliopisto The University of Texas at El Paso. Merkittävä Yhdysvaltain armeijan tukikohta Fort Bliss sijaitsee kaupungin itäpuolella ja jatkuu White Sandsin ohjuskoealueelle.

El Paso on historiallisesti hispaanienemmistöinen kaupunki, jonka väestöstä 92 prosenttia on valkoisia (11,8 prosentin ollessa ei-hispaaneihin kuuluvia valkoisia). Etnisesti hispaani- tai latinoväestön osuus on 82,8 prosenttia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihminen saapui nykyisen El Pason alueelle 10 000–12 000 vuotta sitten. Hueco Tanksin alueelta on löydetty metsästäjä-keräilijäyhteisöjen nuolenpäitä. Myöhemmin alueella asui maissia kasvattaneita intiaaneja. Kun espanjalaiset saapuivat alueelle, asutti sitä maissia viljelevät manso-, suma- ja jumanoheimot. Nämä sittemmin sekoittuivat mestitsikulttuuriin, jossa yhdistyivät muualta (Uudesta) Espanjasta tulleet uudisasukkaat, komanssit ja eri etnisiin heimoihin kuuluvat espanjalaistuneet intiaanit eli genízarot. Alueella oli myös mescaleroja.

Perinteiltään El Paso on leimallisesti hispaanikaupunki, jonka asukkaiden enemmistö on aina ollut espanjankielisiä. Yhdessä Juárezin kanssa se muodostaa historiallisen alueen El Paso del Norten ("Pohjoisen portti" tai "Kulku pohjoiseen"), jolla nimellä myös tunnetaan nykyään Ciudad Juárez. Espanjalainen löytöretkeilijä Don Juan de Oñate (s. 1550, Zacatecas) tarkkaili Rio Grandea El Pason lähistöllä 1598. Hän vietti retkikuntineen nykyisen San Elizarion kylän kohdalla, alajuoksulla 48 kilometrin päässä El Pasosta, Rio Granden saavuttamisen kiitospäivän messua 20. huhtikuuta 1598. Fransiskaani García de San Francisco perusti nykyisen Juárezin kaupungin Río Bravo del Norten (nyk. Rio Grande) etelärannalle vuonna 1659. Espanjalaiset loivat alueella kastelujärjestelmän ja alkoivat viljellä maata. Espanjan kruunu antoi läänityksiä myös joen pohjoispuolelle. Pueblointiaanikapinan jälkeen vuonna 1680 El Pason kylästä tuli väliaikaisesti espanjalaisen Uuden-Meksikon tukikohta, kunnes 1692 espanjalaiset saivat taas haltuunsa Santa Fen, joka palasi pääkaupungiksi.

Vuoden 1836 Texasin vallankumous ei juuri yltänyt El Pasoon, jonka väestöstä vain 10 prosenttia oli amerikkalaisia. Ensimmäiset amerikkalaiset olivat saapuneet tiedustelijoina vuodesta 1804 alkaen. Texasin hallitus esitti vaateita aluetta kohtaan, mutta se pysyi silti itsehallinnollisena yhteisönä, jossa oli niin Meksikon kuin Texasin hallitusten edustajia. Lopulta 1846 Texas otti alueen yksipuolisesti haltuunsa ja kaksi vuotta myöhemmin Texas liittyi Yhdysvaltoihin. Yhdysvaltojen ja Meksikon vuoden 1848–1849 jälkeisessä vuoden 1850 sopimuksessa El Paso vahvistettiin osaksi Yhdysvaltoja.

Vuonna 1881 kaupunkiin rakennettiin rautatie. Meksikon vallankumouksen alkaessa El Paso oli suosittu maanpakolaisten oleskelupaikka. Toisen maailmansodan jälkeen sinne tuotiin saksalaisia tiedemiehiä jatkamaan ohjusten suunnittelua.

Kuvia kaupungista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Matkaopas aiheesta El Paso Wikivoyagessa (englanniksi)
Tämä Yhdysvaltoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.