StarCraft II: Wings of Liberty

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
StarCraft II: Wings of Liberty
Kehittäjä Blizzard Entertainment
Julkaisija Blizzard Entertainment
Suunnittelija Dustin Browder
Käsikirjoittaja Chris Metzen
Taiteilija Samwise Didier
Säveltäjä Derek Duke, Glenn Stafford, Russell Brower, Neal Acree
Pelisarja StarCraft
Julkaistu
  • 26. heinäkuuta 2010
Lajityyppi reaaliaikainen strategiapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ACB: M
ESRB: TVirheellinen ESRB-arvo
GRB: 12+ (sensuroitu)
14+ (sensuroimaton)
PEGI: 12
Alusta Windows, OS X
Jakelumuoto DVD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

StarCraft II: Wings of Liberty on Blizzard Entertainmentin kehittämä ja julkaisema reaaliaikainen strategiapeli. Peli on julkaistu vuonna 2010 Mac OS X:lle ja Windowsille. Peli on kolmiosaisen trilogian ensimmäinen osa.

Pelitrilogian jokainen osa käsittelee erikseen yhtä pelin rotua. Ensimmäinen osa keskittyy Terraneihin eli ihmisiin, toinen osa, Heart of the Swarm, Zergeihin ja kolmas osa, Legacy of the Void, Protosseihin.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli tarjoaa suurin piirtein saman verran yksiköitä joka lajille kuin ensimmäinen peli. Perusyksiköt zergling, mariini ja zealot tekevät paluun uusilla ominaisuuksilla. Zealot voi nyt tehdä nopean rynnäkön vihollisen kimppuun etäältä, mariineilla on uusi haarniska ja zergling voi mutatoitua baneling-nimiseksi kemialliseksi pommiksi. Monet yksiköiden muutokset ovat yhteydessä tarinaan. Esimerkiksi menetettyään Aiur-planeetan protossit eivät enää pystyneet valmistamaan dragoon-yksiköitä (mekaanisia taistelupanssareita haavoittuneille sotureille). Tämän takia kaikki mahdolliset saatavilla olevat dragoonit paranneltiin vahvemmiksi ja näin luotiin uusi yksikkö nimeltä immortal, joka kykenee voimistetun energiakilpensä avulla selviämään taistelukuntoisena jopa suorasta ydiniskusta.

Esittelyvideo osoitti uudenlaisia tapoja ympäristössä liikkumiseen. Ihmisten reaper-yksikkö voi hyppiä esteiden yli eikä sen tarvitse välittää maaston vaihtelusta. Samaten protossien stalker voi tehdä lyhyen matkan telesiirtymisiä paikasta toiseen, mitä kykyä esiteltiin takaa-ajossa. Protosseilla on myös uusi emoalus (mothership), joka on Protossien tukiyksikkö ja joita on mahdollista lähettää kentälle vain yksi kerrallaan. Jokainen zergien maayksikkö kykenee hautautumaan ja osa jopa liikkumaan ollessaan hautautuneena.

Pelin mukana tulee myös todella tehokas ja moninpuolinen Galaxy Editor, jolla voi muokata ja luoda karttoja. Galaxy Editorilla on tehty jo mm Tetris- ja Asteroids-kloonit.

Resurssit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten edeltäjässään, myös Starcraft II:ssa on kahta erilaista resurssia: mineraalit ja kaasu. Työntekijäyksiköt hakevat mineraaleja mineraalipellosta ja vievät ne päärakennukseen, jolloin pelaaja saa mineraalin käyttöönsä. Kaasun kerääminen toimii muuten samalla tavalla mutta pelaajan tarvitsee ensiksi rakentaa jalostusrakennus kaasugeysiirin päälle, jotta työntekijät voivat hakea sitä. Pelin alkaessa pelaajalla on päärakennus ja muutama työntekijä heti valmiina keräämään resursseja mutta resurssit kuluvat ennen pitkää, jolloin niitä pitää lähteä hakemaan alkuperäisen tukikohdan ulkopuolelta. Mineraali on kahdesta tärkeämpi resurssi, sillä matalan tason yksiköitä voi kouluttaa ilman kaasua ja myös kaasua vaativat yksiköt tarvivat koulutukseen myös mineraalia.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tarina sijoittuu neljä vuotta Brood War -pelin tarinan lopun jälkeen. Suurin osa Brood Warin aiheuttamasta vahingosta on korjattu. Arcturus Mengskin hallitsema Terran Dominion hallitsee ihmisten asuttamia maailmoja ja nämä planeetat ovat vahvan tyrannian alaisuudessa. Vapaustaistelija Jim Raynor on perustanut Raynor's Raiders -nimisen vapausjärjestön jonka tarkoituksena on Dominionin vallan syrjäyttäminen. Mutta Raynorin tavoitteet ovat kaukana onnistumisesta, koska Mengsk on ottanut käyttöönsä vahvimman aseensa: median. Median avulla hän on leimannut Raynorin terroristiksi, joka nauttii ainoastaan viattoman veren vuodatuksesta. Mutta niin Raynor kuin Mengsk eivät tiedä, että Sarah Kerrigan, Zergien Queen of Blades, on valmistautumassa uuteen sotaan ja on vain askeleen päässä sen aloittamisesta.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blizzard Entertainment ilmoitti suljetun betatestauksen aloittamisesta 17. helmikuuta 2010[1] Peli julkaistiin 27. heinäkuuta 2010[2].

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 92,44 %[3]
Metacritic 93 %[4]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
GameSpot 9,5/10[5]
IGN 9/10[6]
Pelit 93/100, Pelit suosittelee[7]

Pelit-lehden arvostelija Samu Ollila kehui käyttöliittymän parannuksia ja yksinpelikampanjan mukaansa tempaavuutta[7].

Peliä myytiin 2010 joulukuun loppuun mennessä lähes 4,5 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Terdiman, Daniel: Blizzard's StarCraft II wings into beta Cnet.com. 17.2.2010. Arkistoitu 17.10.2013. Viitattu 27.4.2013. (englanniksi)
  2. STARCRAFT® II: WINGS OF LIBERTY™ IN STORES NOW (Lehdistötiedote) 27.7.2010. Blizzard. Viitattu 27.4.2013. (englanniksi)
  3. GameRankingsin keskiarvo GameRankings. 27.7.2010. Arkistoitu 1.5.2013. Viitattu 24.4.2013. (englanniksi)
  4. Metacritcin keskiarvo Metacritic. 27.7.2010. Viitattu 24.4.2013. (englanniksi)
  5. Kevin VanOrd: Starcraft II: Wings of Liberty Review GameSpot. 2.8.2010. Viitattu 24.4.2013. (englanniksi)
  6. Onyett, Charles: StarCraft II Wings of Liberty Review IGN. 3.8.2010. Viitattu 24.4.2013. (englanniksi)
  7. a b Ollila, Samu: Terran verran parempi. Pelit, 2010, nro 8, s. 43-45.
  8. Fourth Quarter and CY 2010 Results (PDF) Activision. Viitattu 27.4.2013. (englanniksi)[vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.