James T. Kirk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

James Tiberius Kirk on kuvitteellinen hahmo televisiosarjassa Star Trek ja sitä seuranneissa elokuvissa. Kirkiä esittää televisiosarjassa ja seitsemässä elokuvassa William Shatner. Elokuvissa Star Trek, Star Trek Into Darkness ja Star Trek Beyond hahmoa esittää Chris Pine, sekä Star Trek: Strange New Worldsissä Paul Wesley.

Kapteeni Kirk on alkuperäisen Star Trekin eli The Original Seriesin päähahmo ja tähtilaiva Enterprisen kapteeni. Sarjassa Kirk miehistöineen tutkii avaruutta kohdaten matkoillaan usein yleensä vihamielisiä avaruusolentoja, robotteja ja planeettoja alistavia hirmuhallituksia. Kapteeni Kirk esiintyy myös seitsemässä elokuvassa.

Kirkin ”tulevaa synnyinpaikkaa” mainostava kyltti. Riverside, Iowa.

Kolmannessa Star Trek -jaksossa (”Where No Man Has Gone Before”) Kirkin toisen nimen alkukirjaimeksi esitetään R, mutta seuraavissa jaksoissa se on muutettu T:ksi. Keskimmäinen nimi paljastui Tiberiukseksi vasta vuonna 1974 animaatiosarjassa ja ”kanonisoitiin” Star Trek VI: The Undiscovered Country -elokuvassa vuonna 1991.

Viimeisessä Shatnerin tähdittämässä Star Trek -elokuvassa, Star Trek – sukupolvet, Kirk kuolee pudottuaan kalliolta taisteltuaan Jean-Luc Picardin kanssa tiedemies Sorania vastaan. Shatner on kuitenkin kirjoittamissaan romaaneissa herättänyt Kirkin henkiin. Kirkin huhuttiin esiintyvän viimeisimmän Star Trek -sarjan, Star Trek: Enterprisen jaksoissa, mutta sarja lopetettiin neljännen tuotantokauden jälkeen.