Star Trek – sukupolvet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star Trek – sukupolvet
Star Trek: Generations
Ohjaaja David Carson
Käsikirjoittaja Brannon Braga
Ronald D. Moore
Tuottaja Rick Berman
Säveltäjä Dennis McCarthy
Kuvaaja John A. Alonzo
Leikkaaja Peter E. Berger
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Ensi-ilta 18. marraskuuta 1994
25. elokuuta 1995 (Suomi)
Kesto 118 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 35 000 000 USD[1]
Tuotto 118 071 125 USD[1]
Edeltäjä Star Trek VI – Tuntematon maa
Seuraaja Star Trek: Ensimmäinen yhteys
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Star Trek – sukupolvet (Star Trek: Generations) on David Carsonin ohjaama seitsemäs Star Trek -elokuva vuodelta 1994.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuosi 2293. Kapteeni James T. Kirk (William Shatner) sekä eläkeläiset Montgomery Scott (James Doohan) ja Pavel Chekov (Walter Koenig) ovat kutsuvieraina tuliterällä Enterprise-B -aluksella.

Neitsytmatka saa yllättävän käänteen: kaksi avaruusalusta on jäänyt ansaan outoon Nexuksen voimakenttään ja Enterprise lähtee pelastamaan. Vaarallisessa operaatiossa tapahtuu outo onnettomuus ja Kirk katoaa jäljettömiin.

Kuluu 78 vuotta; Enterprise-D ja sen kapteeni Jean-Luc Picard (Patrick Stewart) pelastaa El-Aurianista kotoisin olevan fyysikon Soranin (Malcolm McDowell) läheiseltä tutkimusasemalta. Picard ei aavista, että Soran suunnittelee Veridian-tähtijärjestelmän tuhoamista päästäkseen takaisin Nexukseen; unelmat ja haaveet täyttävään todellisuuksien rajatilaan joka ilmenee avaruudessa liikkuvana energia-aaltona. Soran oli Enterprise-B:n pelastamien matkustajien joukossa, joka pelastettiin (Soranin mukaan revittiin) Nexuksesta. Geordin (LeVar Burton) ja Datan (Brent Spiner) tutkiessa tutkimusasemaa, Soran ilmestyy paikalle ja ottaa Geordin panttivangikseen kun verhouksensa poistava klingonien alus siirtää Soranin ja Geordin alukseensa.

Picard ja Data päättelevät Soranin aikovan tuhota Veridianin tähtijärjestelmän ohjatakseen Nexuksen luokseen. Enterprisen päästyä Veridianiin klingon-alus suostuu palauttamaan Geordin takaisin, kun Picard tarjoaa itseään vaihdokkaaksi. Ensin Picard siirtyy Veridian 4:lle neuvotellakseen Soranin kanssa. Soran on kuitenkin säätänyt Geordin näkövisiirin lähettämään kuvaa klingonien alukselle, saadun tiedon avulla klingon-alus (jota komentaa sarjasta tutut Durasin siskokset) läpäisee torpedoillaan Enterprisen suojat ja vaurioittaa sitä vakavasti. Data onnistuu sammuttamaan klingonien suojat käyttämällä hyväksi kyseisen aluksen suunnitteluvikaa, ja Enterprise onnistuu tuhoamaan klingoni-aluksen. Enterprise on kuitenkin liian vaurioitunut ja sitä uhkaa poimuytimen räjähdys, joten miehistö siirtyy lautasosaan joka irtoaa ja lähtee etääntymään. Poimuytimen räjähdys suistaa lautasosan syöksykurssille Veridian 3-planeetalle pakottaen sen pakkolaskuun.

Soran laukaisee tähden sammuttavan ohjuksen Veridianin aurinkoon hänen taistellessaan Picardia vastaan. Molemmat joutuvat Nexukseen, missä Picard kohtaa perheen jota hänellä ei koskaan ollut. Guinanin (Whoopi Goldberg) "kaiku" neuvoo Picardia pyytämään apua edelleen Nexuksessa olevalta Kirkiltä. Pitkän suostuttelun jälkeen Kirk suostuu ja molemmat palaavat hetkeen ennen kuin Soran laukaisee ohjuksen. Kirkin taistellessa Sorania vastaan Picard yrittää estää ohjuksen laukaisun. Taistelun tuoksinnassa Kirk putoaa metallinsillan mukana alas ja haavoittuu kuolettavasti. Soran myös kuolee seistessään ohjuksen luona, joka on lukittu laukaisuasemaansa.

Picard hautaa Kirkin planeetalle ja palaa Enterprisen lautasosalle sukkulalla. Riker (Jonathan Frakes) suree Enterprisen kohtaloa, mutta Picard luottaa että tähtilaivasto rakentaa uuden aluksen. Kuljetusaluksiin siirtynyt miehistö lähtee kotimatkalle takaisin Maahan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Star Trek: Generations boxofficemojo.com. Viitattu 22.8.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]