Walter Koenig

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Walter Koenig
Koenig FedCon IV tapahtumassa Bonnissa 1996.
Koenig FedCon IV tapahtumassa Bonnissa 1996.
Henkilötiedot
Syntynyt14. syyskuuta 1936 (ikä 87)
Näyttelijä
Merkittävät roolit Pavel Chekov, Alfred Bester
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb

Walter Marvin Koenig (s. 14. syyskuuta 1936 Chicago, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä, kirjailija, opettaja ja ohjaaja. Hänet tunnetaan roolistaan Pavel Chekovina alkuperäisessä Star Trek -televisiosarjassa ja Alfred Besterin roolista tieteissarjassa Babylon 5.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koenig syntyi Chicagossa liikemies Isadore Koenigin ja Sarah Straussin perheeseen.[1][2] Koenigin vanhemmat olivat Venäjältä muuttaneita juutalaissiirtolaisia; hänen perheensä asui Liettuassa maastamuuton aikana ja muutti sukunimensä Koenigsbergistä Koenigiksi.[3] Hän opiskeli lääketiedettä Grinnell Collegessa Grinnellissä, Iowassa ja siirtyi sieltä opiskelemaan Kalifornian yliopistoon Los Angelesissa (UCLA), missä hän suoritti Bachelor of Arts -tutkinnon psykologiasta.

Koenig on ollut vuodesta 1965 lähtien naimisissa Judy Levittin kanssa. Heillä on kaksi lasta, poika Josh Andrew Koenig ja tytär Danielle Koenig. Koenigille suoritettiin sydämen ohitusleikkaus vuonna 1993.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koenig esitti USS Enterprisen (NCC-1701) navigaattoria Pavel Chekovia alkuperäisessä Star Trek -televisiosarjassa ja siihen perustuvissa elokuvissa. Hänet valittiin esittämään Chekovia, koska hän muistutti brittiläistä The Monkees -yhtyeen Davy Jonesia ja hänen toivottiin kiinnittävän nuoremman yleisön, varsinkin tyttöjen, huomion. (Studion PR-osaston mukaan Chekovin mukaanottaminen johtui siitä, että Pravdassa julkaistu artikkeli valitti venäläisten puuttumista Star Trekistä.) Koenig piti peruukkia esittäessään Chekovia. Gene Roddenberry pyysi häntä liioittelemaan venäläistä korostustaan, jotta sarjaan saataisiin komiikkaa. Koenig kirjoitti myös Star Trek -animaatiosarjan jakson ”The Infinite Vulcan” käsikirjoituksen ensimmäisenä alkuperäisen sarjan näyttelijänä, joka oli kirjoittanut Star Trek -tarinan televisiota varten. Koenigin esittämä Chekov ei kuitenkaan koskaan esiintynyt animaatiosarjassa.

Koenig oli Saturn-palkintoehdokkaana parhaasta sivuosasuorituksesta elokuvista Star Trek II: Khanin viha ja Star trek IV: kotiinpaluu. Hän uusi Pavel Chekovin roolin internetissä julkaistussa fanisarjassa Star Trek: New Voyages: To Serve All My Days (nykyään sarja tunnetaan nimellä Star Trek: Phase II) ja Sky Conwayn/Tim Russin independent-elokuvassa Star Trek: Of Gods and Men, kummatkin vuonna 2006.

Chekovin jälkeen hänen tunnetuin roolinsa on Psi-poliisi Alfred Besterin rooli televisiosarjassa Babylon 5. Koenig oli ”erikoisvieraana” 12 jaksossa ja kolmannen esityskauden lopussa tuotantoyhtiö haki hänen puolestaan Emmy-ehdokkuutta.

Koenigin näyttelijänura on kestänyt puoli vuosisataa. Hän on esittänyt erilaisia rooleja aina teini-ikäisestä jengijohtajasta (Alfred Hitchcock esittää) keski-ikäiseen Tom Sawyeriin (The Boys In Autumn). Hän palasi avaruuteen pääroolissa elokuvassa Moontrap ja esitti tietokoneen kiintolevyä Maximum Surgessa. Näyttelemisen lisäksi hän on käsikirjoittanut useita elokuva (Actor, I Wish I May, You're Never Alone When You're a Schizophrenic), yksinäytöksisiä näytelmiä ja muutaman televisiosarjan jakson. Hän on kirjoittanut myös muutamia kirjoja, kuten Warped Factors: A Neurotic's Guide to the Universe (omaelämäkerta), Chekov's Enterprise (Star Trek: Avaruusmatka -elokuvan kuvausten aikana pidetty päiväkirja) sekä Buck Alice and the Actor-Robot (tieteiskirja). Hän loi myös oman sarjakuvasarjan Raver, jota Malibu Comics julkaisi 1990-luvun alussa.

Walter Koenig on opettanut näyttelemistä ja ohjaamista muun muassa UCLA:ssa. Vuonna 2002 hän ohjasi kahden alkuperäisen The Twilight Zone -sarjan jakson näytelmäversion.[4]

Vuonna 2004 Koenig esiintyi independent-elokuvassa Mad Cowgirl. Elokuva julkaistiin DVD:llä 5. joulukuuta 2006.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Walter Koenig.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Walter Koenig