Pravda

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pravda (ven. Правда, Totuus) oli Neuvostoliiton johtava sanomalehti ja Neuvostoliiton kommunistisen puolueen keskuskomitean äänenkannattaja. Lehti ilmestyi 19121991.

Vuonna 1982 Pravda täytti 70 vuotta, minkä vuoksi Neuvostoliitossa julkaistiin 70-juhlapäivän postimerkki.

Pravda perustettiin 1912 maanpaossa Wienissä ja sitä salakuljetettiin Venäjälle. Ensimmäisen kerran lehti ilmestyi Pietarissa 5. toukokuuta 1912[1]. Lokakuun vallankumouksen jälkeen Pravda oli Neuvostoliitossa kommunistisen puolueen keskuskomitean virallinen sanomalehti vuosina 19181991. Lehti tunnettiin lännessä etenkin siitä, että se julkaisi kaikki puolueen viralliset kannanotot. Toinen merkittävä lehti Izvestija oli hallituksen äänenkannattaja.

Jeltsin lakkautti lehden Neuvostoliiton vallankaappausyrityksen jälkeen 22. elokuuta, mutta lehden toimittajat perustivat vain parin viikon kuluttua samannimisen lehden, joka on nykyisin tabloid-tyyppinen ja kohu-uutisiin keskittyvä.

Vähemmän kuuluisia Pravda-nimisiä sanomalehtiä on ilmestynyt ja ilmestyy muuallakin. Slovakiassa samanniminen lehti on yksi suurimmista. Samanniminen päivälehti ilmestyy myös Serbiassa sekä kuukausittainen julkaisu Liettuassa.

Internetissä ilmestyvän Pravda Onlinen perustivat aikoinaan 1991 sanomalehdestä eronneet toimittajat tammikuussa 1999. Myös Venäjän federaation kommunistinen puolue julkaisee samannimistä lehteä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sanomalehti Pravda täyttää 100 vuotta HS.fi. 4.5.2012. Viitattu 5.5.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.