Bonn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bonn
Stiftskirche, rechts Turmhauben der Namen-Jesu-Kirche.jpg
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Bonn

Koordinaatit: 50°44′2.37″N, 7°5′59.33″E

Valtio Saksa
Osavaltio Nordrhein-Westfalen
Hallinto
 – Pormestari Katja Dörner (Liittouma 90/Vihreät)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 141,22 km²
Väkiluku (2020) 330 579
 – Väestötiheys 2 300 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2

Bonn [bɔn] (Bundesstadt Bonn) on kaupunki Saksan Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa, 20 kilometriä Kölnistä etelään Reinin varrella. Bonn oli Saksan liittotasavallan (Länsi-Saksa) pääkaupunki 1949–1990. Kaupungissa asuu noin 330 579 asukasta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bonnin keskusta

Bonnin historia ulottuu jo roomalaisaikoihin. Vuonna 10 eaa. roomalaiset rakensivat sillan Reinin yli paikassa nimeltä Bonna. Teutoburgin taistelun jälkeen vuonna 9 jaa. tästä leiristä tuli 7 000 legioonalaisen linnoitus. Rooman häviön jälkeen linnoituksesta tuli kaupunki.

1000- ja 1200-luvulla kaupunkiin rakennettiin romaaninen katedraali. Vuonna 1597 kaupungista tuli Kölnin vaaliruhtinaskunnan pääkaupunki. Elektori ja Kölnin arkkipiispa Clemens August (hallitsi 1724–1761) rakennutti joukon barokkirakennuksia, jotka vieläkin hallitsevat kaupunkikuvaa. Toinen merkittävä hallitsija oli Max Franz (1784–1794), joka perusti yliopiston ja Bad Godesbergin kylpyläkaupunginosan. Hän oli myös kaupungissa 1770 syntyneen Ludwig van Beethovenin suojelija. Ruhtinas kustansi myös Beethovenin ensimmäisen matkan Wieniin.

Vuonna 1794 ranskalaiset valloittivat kaupungin ja siitä tuli osa Ranskan keisarikuntaa Napoleonin alaisuudessa. Vuonna 1815 Preussi valloitti Bonnin.

Toisen maailmansodan jälkeen Bonn oli brittijoukkojen miehitysvyöhykkeellä, ja 1949 se julistettiin Saksan liittotasavallan väliaikaiseksi pääkaupungiksi. Päätös tehtiin Kölnin läheltä kotoisin olevan Konrad Adenauerin myötävaikutuksella 29. marraskuuta 1949. Vaihtoehtona oli Frankfurt am Main.

Saksan yhdistyessä Berliinistä tuli 1990 jälleen Saksan pääkaupunki ja Saksan liittopäivät sekä liittopresidentti ja hallitus siirtyivät sinne 1999 peruskorjattuihin tiloihin. Osa ministeriöistä jäi liittokaupunki (saks. Bundesstadt) Bonniin. Siellä ovat edelleen myös muutamien maiden diplomaattiset edustustot.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa toimii edelleen sekä kansallisia että kansainvälisiä yrityksiä, tutkimuslaitoksia ja järjestöjä, esimerkiksi Reilun kaupan organisaatio Fairtrade Labelling Organizations International ja aurinkoenergiakonserni Solarworld. YK:n kestävän kehityksen ympärillä toimivista yksiköistä monet ovat sijoittuneet Bonniin. Tällaisia ovat esimerkiksi vesivuosikymmenen ohjelmatoimisto, WHO:n Euroopan aluetoimisto, ja YK:n ilmastonmuutossihteeristö.[1]

Telekommunikaatioala on suuri työllistäjä. Haribo tekee makeisia ja Klais urkuja.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bonniin tulee kolme moottoritietä (autobahnia) ja rautatie. Sillä on Kölnin kanssa yhteinen lentoasema, Kölnin–Bonnin lentoasema, joka sijaitsee 16 kilometriä Bonnista koilliseen. Vuonna 2007 lentoasemaa käytti 10,47 miljoonaa matkustajaa.[2]

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bonnin yliopisto (Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität zu Bonn am Rhein) on 35 000 opiskelijallaan yksi Saksan suurimmista.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bonnin vanha kaupungintalo
  • Beethovenin syntymäkoti
  • vanha kaupungintalo, rokokootyyliä vuodelta 1737

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bonnin Beethoven-orkesteri on perustettu vuonna 1907 nimellä Bonnin filharmonikot. Kaupungissa toimii vireä oopperatalo; kaudella 2008/2009 nähtiin kymmenen ensi-iltaa.[3]

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bonnissa toimii menestyvä koripalloseura Telekom Baskets Bonn, joka pelaa koripallon Bundesliigassa. Seura on perustettu 1995. Pelipaikkana toimii Telekom Dome -areena, jossa on paikat 6 000 katsojalle.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]