Jonathan Frakes

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jonathan Frakes
Jonathan Frakes vuonna 2005.
Jonathan Frakes vuonna 2005.
Syntymäaika 19. elokuuta 1952 (ikä 66)
Syntymäpaikka Bellefonte, Pennsylvania, Yhdysvallat
Aktiivisena 1977–
Oikea nimi Jonathan Scott Frakes
Ammatti näyttelijä, ohjaaja
Merkittävät roolit William Riker (Star Trek – uusi sukupolvi)[1]
Puoliso Genie Francis (1988–)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Jonathan Scott Frakes (s. 19. elokuuta 1952 Bellefonte, Pennsylvania) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja elokuvaohjaaja. Hänet tunnetaan komentaja William Rikerin roolista televisiosarjassa Star Trek – uusi sukupolvi.[1] Nykyisin Frakes on keskittynyt enemmän ohjaamiseen. Hänellä on näyttelijävaimonsa Genie Francisin kanssa kaksi lasta ja he asuvat Mainessa.

Frakes syntyi Bellefontessa, mutta kasvoi Bethlehemissä, Pennsylvaniassa. Hänen isänsä James R. Frakes, joka oli toiminut New York Times Book Review’n kirjallisuuskriitikkona ja Lehigh’n yliopiston professorina, kuoli vuoden 2002 alussa. Frakesin veli Daniel kuoli haimasyöpään 1997.

Frakes muutti New Yorkiin 1970-luvun alussa ja liittyi The Impossible Ragtime Theateriin. Frakesin ensimmäinen Broadway-esiintyminen tapahtui musikaalissa Shenandoah. Samoihin aikoihin hän sai roolin NBC:n saippuasarjasta The Doctors. Kun hänen roolihahmonsa kirjoitettiin ulos sarjasta, Frakes muutti Los Angelesiin ja esiintyi pienissä rooleissa monissa 1970- ja 1980-luvun suosikkisarjoissa. Hän teki säännöllisiä esiintymisiä televisiosarjoissa Viinitila Falcon Crest ja Jaettu maa ennen Star Trekiä.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Leveelahti, Jukka: Star Trek: The Next Generation. Portti, 1994, nro 2, s. 82, 83. Tampere: Tampereen Science Fiction Seura r.y.. ISSN 0359-114X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]