Myrskylinnut (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Myrskylinnut
Thunderbirds
Ohjaaja Jonathan Frakes
Käsikirjoittaja
Tuottaja
  • Tim Bevan
  • Eric Fellner
  • Mark Huffam
Säveltäjä Ramin Djawadi
Kuvaaja Brendan Galvin
Leikkaaja Martin Walsh
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Tuotantoyhtiö Universal Pictures
Levittäjä Universal Studios
Ensi-ilta 23. heinäkuuta 2004
Kesto 95 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 57 miljoonaa dollaria
Tuotto 28,3 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Myrskylinnut (engl. Thunderbirds) on koko perheen toimintaelokuva, joka pohjautuu 1960-luvulla tuotettuun Myrskylinnut-televisiosarjaan. Supermarionaatiotekniikalla tehdystä alkuperäisestä televisiosarjasta ja sen aiemmista elokuvasovituksista poiketen Myrskylinnuissa näyttelivät oikeat ihmiset. Elokuvan ensi-ilta Yhdysvalloissa oli 31. heinäkuuta 2004. Elokuvan ohjaaja Jonathan Frakes on tunnettu erityisesti Star Trek -elokuvista. Elokuvan tarina sijoittuu vuoteen 2010.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvan juoni perustuu televisiosarjan lähtöasetelmaan: miljardööri Jeff Tracy (Bill Paxton) on ostanut trooppisen saaren valtameren keskeltä ja perustanut sinne kansainvälisen pelastuspartion, joka tunnetaan käyttämiensä, Välkkynä (Anthony Edwards) tunnetun professori Hiram K. Hackenbackerin suunnittelemien ja rakentamien ihmeellisten lentoalusten, Myrskylintujen, nimellä. Tracyn pojan John Tracyn (Lex Shrapnel) ohjastamasta avaruusasemasta käsin Tracyt havaitsevat maailmalla tapahtuvat katastrofit, ja Jeff Tracy ja hänen neljä poikaansa yrittävät parhaansa mukaan pelastaa ihmisiä. Jeff Tracyn viides poika, Alan Tracy (Brady Corbet), on vielä niin nuori, ettei häntä pyynnöistään huolimatta päästetä mukaan pelastusoperaatioihin, vaan hänen on käytävä tavallista koulua.

Ovelan juonensa avulla Myrskylintujen arkkivihollinen The Hood eli Konna (Ben Kingsley) saa vihiä Tracyn saaren sijainnista, ja houkuttelee Jeff Tracyn poikineen avaruuteen ampumalla John Tracyn miehittämää avaruusasemaa risteilyohjuksella. Konnan tarkoituksena on paitsi kostaa Jeff Tracylle, myös ryöstää pelastuspartion ihmeellisten laitteiden avulla pankkeja ja tulla maailman rikkaimmaksi mieheksi. Tracyjen lähdettyä avaruuteen Konna valtaa saaren apuriensa Mullionin ja Transomin (Deobia Oparei ja Rose Keegan) kanssa ja saa estettyä Tracyjen paluun maahan, muttei ota huomioon, että nuori Alan Tracy, Välkyn poika Fermat (Soren Fulton) sekä Tracyjen palvelijapariskunnan tytär Tin-Tin (Vanessa Hudgens) ovat yhä saarella. Myrskylintujen kohtalo on nyt kolmikon varassa. Lopulta Alan saa urheudellaan ja nokkeluudellaan osoitettua isälleen olevansa valmis osallistumaan Myrskylintujen toimintaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Brady Corbet  Alan Tracy  
 Bill Paxton  Jeff Tracy  
 Soren Fulton  Fermat Hackenbacker  
 Vanessa Hudgens  Tintin  
 Anthony Edwards  Ray "Välkky" Hackenbacker  
 Ben Kingsley  The Hood  
 Sophia Myles  Lady Penelope  
 Philip Winchester  Scott Tracy  
 Lex Shrapnel  John Tracy  
 Dominic Colenso  Virgil Tracy  
 Ben Torgersen  Gordon Tracy  
 Rose Keegan  Transom  
 Ron Cook  Parker  
 Bhasker Patel  Kyrano  
 DeObia Oparei  Mullion  
 Harvey Virdi  Onaha  

Yleistä ja eroja televisiosarjaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tracyn veljekset Myrskylinnuissa, etualalla Alan Tracy (Brady Corbet).

Myrskylinnut sai tv-sarjan faneilta ristiriitaisen vastaanoton. Monille pelkästään oikeiden näyttelijöiden käyttö nukkejen sijaan oli tarpeeksi paha tuomitakseen elokuva täysin. Monet myös paheksuivat sitä, että Myrskylinnuista oli tehty vain kulissi perinteiselle "lapset pelastavat maailman" -asetelmalle; toisaalta aiemmat Myrskylintu-elokuvat ovat olleet periaatteessa vain pitkiksi venytettyjä televisiosarjan jaksoja. Monille Myrskylintu-faneille joidenkin pienten tv-sarjan yksityiskohtien laiminlyöminen tai muuttaminen oli kova isku: esimerkiksi pelastuspartion brittiläisen agentin Lady Penelopen (Sophia Myles) ihmeellisen, vaaleanpunaisen FAB-1-auton muuttaminen Rolls-Roycesta Fordiksi oli monen mielestä törkeää – muutos johtui siitä, ettei Rolls-Royce olisi antanut käyttää elokuvassa kuin olemassa olevia malleja. Myös Fermatin ja Hoodin apurien hahmot luotiin vain elokuvaa varten. Elokuva on Alan Tracyn iästä päätellen tapahtuvinaan ennen televisiosarjan tapahtumia, mutta televisiosarjan ensimmäisessä jaksossa Myrskylinnut vasta aloittavat toimintansa, ja kaikki pojat ovat aikuisia ja Jeff jo vanhempi eikä itse osallistu operaatioihin. Elokuvassa Myrskylinnut ovat toimineet jo pitkään, ja Jeff toimii itse mukana.

Myös elokuvan kohderyhmä jäi monelle epäselväksi; elokuvallisesti se on selkeästi suunnattu nuoremmalle polvelle, mutta alkuperäistä sarjaa seuranneet huomaavat siinä runsaasti hauskoja yksityiskohtia ja nostalgiaa (toisaalta esimerkiksi Suomessa sarja uusittiin 1990-luvulla).

Elokuva kuvattiin osin Seychelleillä ja osin studiossa Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]