Klingonit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Klingonit ovat kuvitteellisia kuvitteelliselta Qo'noS-planeetalta kotoisin olevia humanoideja Star Trek -universumissa. Klingonit olivat romuluslaisten ohella ihmiskunnan ja Yhdistyneiden planeettojen liiton vastustajia ensimmäisessä Star Trek -sarjassa.[1] Elokuvan Star Trek VI – Tuntematon maa (engl. The Undiscovered Country) tapahtumien seurauksena ihmisten ja klingonien suhteet lämpenivät ja lopulta klingonit liittyivät samaan rintamaan ihmisten, romuluslaisten ja monien muiden kanssa Dominionia ja kardassialaisia vastaan.

Klingonien kulttuuri on muovattu osittain japanilaisten kunniakäsityksen mukaan. Kaikkia klingoneja (niin miehiä kuin naisiakin) pidetään sotureina ja heidän tulee aina puolustaa omaa ja perheensä kunniaa.

Klingonit esiintyvät ensimmäisen kerran alkuperäisen sarjan jaksossa Armon asialla (Errand of Mercy) ja ovat Star Trekin käsikirjoittaja/tuottaja Gene L. Coonin luomus. Kielitieteilijä Marc Okrand loi Star Trek III: Spockin paluu -elokuvaa varten klingonin kielen (klingoniksi tlhIngan Hol). Monet Star Trek -fanit ovat opetelleet puhumaan klingonin kieltä.

Alkuperäisessä Star Trek -sarjassa klingonit muistuttavat ihmisiä paitsi ovat iholtaan tummempia. Alun perin Klingonit luotiin koska sarjan luojat halusivat sarjan päähahmoille toistuvan vastustajan, jotka olisi helpompi ja halvempi luoda maskeeraamalla kuin sarjassa jo aiemmin esiintyneet romuluslaiset. Star Trek: Avaruusmatka -elokuvaa varten heidän ulkomuotoan muokattiin ja he saivat otsalleen sittemmin lajille tyypillisen kuvion. Tämä kuitenkin aiheutti sarjaan jatkumovirheen, jota ei sen tarkemmin selitelty. DS9-sarjan jaksossa "Trials and Tribble-ations" Worf sanoo "heidän olevan klingoneita" mutta biologisen eroavuuden syyksi hän sanoo vain "etteivät he puhu asiasta ulkopuolisten kanssa" ("We do not discuss it with outsiders").

Samuli Torssosen luomassa Star Wreck -elokuvasarjassa parodioidaan klingoneita nimellä plingonit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leveelahti, Jukka: Star Trek: The Next Generation. Portti, 1994, nro 2, s. 88. Tampere: Tampereen Science Fiction Seura r.y.. ISSN 0359-114X.
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.