Star Trek: Enterprise

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Star Trek: Enterprise
Enterprise (kaudet 1 ja 2)
Star Trek: Enterprise (kaudet 3 ja 4)
Connor Trinneer (kuvassa vasemmalla) ja Scott Bakula (kuvassa oikealla) rooliasuissaan 3 lentotukialus USS Enterprise (CVN-65) miehistön jäsenen kanssa.
Connor Trinneer (kuvassa vasemmalla) ja Scott Bakula (kuvassa oikealla) rooliasuissaan 3 lentotukialus USS Enterprise (CVN-65) miehistön jäsenen kanssa.
Tyyli scifi
Kestoaika 44 minuuttia
Luoja(t) Rick Berman ja Brannon Braga
Pääosissa Scott Bakula
John Billingsley
Jolene Blalock
Dominic Keating
Anthony Montgomery
Linda Park
Connor Trinneer
Alkuperämaa Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat UPN
Suomi MTV3 Scifi
Esitetty 26. syyskuuta 2001 – 13. toukokuuta 2005
Jaksoja 98
Tuotanto
Tuottaja(t) Rick Berman
Brannon Braga
Manny Coto
Tuotantoyhtiö(t) Paramount Television
Braga Productions
Rick Berman Productions
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Star Trek: Enterprise (engl. Enterprise ja 3. ja 4. tuotantokaudella Star Trek: Enterprise on viides Star Trek -universumiin sijoittuva televisiosarja. Sen tekijät ovat Brannon Braga ja Rick Berman. Sarjassa seurataan tähtilaiva Enterprise NX-01:n seikkailuja 10 vuotta ennen kuin aikaisemmista sarjoista tuttu Yhdistyneiden planeettojen liitto (United Federation of Planets) perustettiin. Enterprise NX-01 on ensimmäinen Maan alus, joka pystyy saavuttamaan poimuajonopeuden 5.

Enterprisen ensiesitys Yhdysvalloissa oli 26. syyskuuta 2001. Pilottijakson Ensimmäinen tehtävä (engl. Broken Bow) tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2151, eli 90 vuotta elokuvan Star Trek – ensimmäinen yhteys 2060-luvulle sijoittuvien tapahtumien jälkeen ja noin 90 vuotta ennen alkuperäisen Star Trek -televisiosarjan tapahtumia.

UPN lopetti Enterprisen huonojen katsojalukujen takia 2.2.2005, mutta salli kuitenkin 4. tuotantokauden tuottamisen loppuun asti. Viimeinen jakso esitettiin 13. toukokuuta 2005. Kaikkiaan sarjaa tehtiin 98 jaksoa. Se oli ensimmäinen sarja sitten alkuperäisen Star Trekin, jonka televisioyhtiö lopetti eivätkä tuottajat. Se jäi myös viimeiseksi sarjaksi 18 vuotta kestäneessä yhtämittaisessa Star Trek -televisiosarjojen tuotannossa, jonka aloitti Star Trek – uusi sukupolvi vuonna 1987.

Suomessa Star Trek: Enterprisen ensiesitys oli MTV3 Scifi -kanavalla 1. huhtikuuta 200914. elokuuta 2009.

Rick Berman, Star Trek: Voyager -televisiosarjan tuottaja ilmoitti toukokuussa 2000, että Voyagerin viimeisen kauden jälkeen alkaisi uusi Star Trek -sarja.[1] Bermanin ja Brannon Bragan kehitellessä sarjaa – jonka työnimenä oli pelkästään Sarja V – julkisuuteen ei päässyt sen enempää tietoja.

Helmikuussa 2001 Paramount palkkasi Herman Zimmermanin ja John Eavesin sarjan tuotannonsuunnittelijoiksi[2] ja kuukautta myöhemmin Michael Okudan, niin ikään pitkäaikainen Trek-veteraani.[3] Huhtikuun lopulla ilmoitettiin, että Michael Westmore, Star Trekin maskeeraustaiteilija TNG:stä lähtien työskentelisi myös sarja parissa.[4] Pääkuvaajaksi palasi Marvin V. Rush, joka oli työskennellyt useissa Star Trek -sarjoissa Uuden sukupolven 3. tuotantokaudesta lähtien. Visuaalisista efekteistä vastaisi Ronald B. Moore, joka oli aiemmin ollut mukana TNG:ssä ja Voyagerissa.[5]

Suurin uutinen kuultiin kuitenkin vasta 11.5.2001. Sarjan nimi olisi Enterprise ja Aikahyppy-televisiosarjasta tunnettu Scott Bakula esittäisi kapteeni Jeffrey Archeria (fanipalautteen takia etunimeksi valittiin lopulta Jonathan).[6] Neljä päivää myöhemmin muiden näyttelijöiden nimet ilmoitettiin[7] ja sitä seuraavana päivänä heidän roolinsa.[8]

Rick Berman kertoi televisiosarjan nimestä: ”Niin, tiedättehän, aina Uudesta sukupolvesta lähtien Star Trekin nimenä on ollut Star Trek kaksoispiste jotain [...] Ajattelimme – sillä halusimme tehdä sarjasta todella erilaisen – että olisi ehkä hauskaa olla jakamatta sarjan nimeä noin. Ja luulen, että jos joku sana sanoo Star Trek käyttämättä noita sanoja niin se on Enterprise.”[9]

Pilottijakson Ensimmäinen tehtävä (engl. Broken Bow) kuvaukset alkoivat 14.5.2001 Paramountin näyttämöillä 8, 9 ja 18. Kolme päivää myöhemmin Tom Nunan, UPN:n televisiosarjojen tuottaja, ilmoitti lehdistötilaisuudessa virallisesti Enterprise-sarjasta. Tilaisuudessa esitettiin video Star Trek -franchisen historiasta ja Nunanin mielestä edelliset sarjat todistivat, että myös Enterprise tulisi menestymään.[10]

Enterprisen pilottijakso esitettiin 26.9.2001 UPN-kanavalla ja sitä seurasi arviolta 12,54 miljoonaa katsojaa.

Mars Pathfinderin Sojourner Star Trek: Enterprisen alkutekstien aikana

Star Trek: Enterprise oli myös ensimmäinen Star Trek -sarja, joka kuvattiin laajakangasformaatissa, kolmannen kauden puolivälistä alkaen se lähetettiin HDTV:nä[11] ja jonka 4. tuotantokausi kuvattiin Digital Video -tekniikalla.[12] Se oli myös kaikkien aikojen ensimmäinen SciFi-tuotanto, joka käytti toiselta planeetalta kuvattua materiaalia (Mars Pathfinderin Sojourner suorittamassa mittauksia Yogi-kivestä alkutekstien aikana).

Monet entiset Star Trek -näyttelijät ohjasivat Enterprisen jaksoja:

 Scott Bakula  Kapteeni Jonathan Archer  
 Jolene Blalock  Tiedeupseeri, alikomentaja T'Pol  
 Connor Trinneer  Konepäällikkö Charles ”Trip” Tucker III  
 Dominic Keating   Turvallisuuspäällikkö Malcolm Reed  
 Anthony Montgomery  Travis Mayweather  
 John Billingsley  Tohtori Phlox  
 Linda Park  Viestiupseeri Hoshi Sato  
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

1. ja 2. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset kaksi tuotantokautta keskittyvät kuvaamaan (lähi)avaruuden tutkimista. Miehistö joutuu tilanteisiin, jotka ovat tuttuja aikaisemmista Star Trek -sarjoista, mutta nyt miehistön toimia eivät rajoita ohjeet ja säännöt, jotka olivat olennainen osa aikaisempia sarjoja. Star Trek: Enterprise kuvaa sen sijaan, miten nuo muiden sarjojen itsestäänselvyydet syntyivät tai keksittiin. Näitä ovat esimerkiksi luutnantti Reedin kehittämä voimakenttä ja kapteeni Archerin pohdiskelut sekaantumisesta paikallisiin kulttuureihin, mikä myöhemmin sitten muotoutuu päädirektiiviksi.

Ihmiskunnan ensikosketuksesta vulkanilaisten kanssa (Star Trek – ensimmäinen yhteys -elokuva) on kulunut 90 vuotta ja tänä aikana vulkanilaiset ovat valvoneet ja avustaneet ihmiskunnan kehitystä mutta vain sen mukaisesti, mikä heidän mielestään on sopivaa ihmiskunnan kehitystasolle. He eivät jaa teknistä tietämystään, jotta ihmiset eivät lähtisi tutkimaan avaruutta, sillä heidän mielestään ihmiset ovat liian irrationaalisia ja tunteiden hallitsemia eivätkä siksi pystyisi toimimaan oikeaoppisesti tähtienvälisessä yhteiskuntajärjestyksessä. Kun Enterprise vihdoin pääsee lähtemään, vulkanilaiset ovat aina jossain kulman takana. Tämä aiheuttaa useissa jaksoissa konflikteja, sillä Enterprisen miehistö ei pidä vulkanuslaisten tavasta tarkkailla heidän toimiaan.

3. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

3. tuotantokaudella sarjan nimeksi tuli Star Trek: Enterprise ja tunnussävelmää uudistettiin.

Alhaisten katsojalukujen takia sarjan tuottajat etsivät 3. tuotantokaudella uutta suuntaa sarjalle. He analysoivat aikaisempia Star Trek -elokuvia ja kehittivät lopulta tarinan, jossa Maa joutuu vaaraan, sillä menestyneimmät Star Trek -elokuvat Star Trek – ensimmäinen yhteys ja Star trek IV: kotiinpaluu käyttivät samaa aihetta. Tarina alkoi 2. kauden viimeisessä jaksossa Delfoin laajenne (engl. The Expanse), jossa salaperäinen luotain leikkaa suuren viillon Floridasta Venezuelaan ja tappaa seitsemän miljoonaa ihmistä. Enterprise kutsutaan takaisin Maahan ja se varustetaan sota-alukseksi. Miehistöä täydentävät MACOt, joukko eliittisotilaita. Superaseen tekijöiksi paljastuvat xindit, joiden kotiplaneetta on jossain Delfoin laajenteeksi kutsutulla alueella. Enterprise lähtee etsimään xindien kotiplaneettaa ja estämään uuden hyökkäyksen Maata vastaan. "Azati I" -jaksossa miehistö saa selville, että kehänrakentajilla, poikkiulottuvuudellisella lajilla, on teknologiaa, jonka avulla he voivat tutkia vaihtoehtoisia aikalinjoja. He tietävät, että 2500-luvulla Liiton laivasto Enterprise-J:n johtamana tulee tuhoamaan heidät. He halusivat xindien tuhoavan Maan siinä toivossa, että se estäisi Liiton synnyn. Kauden päätösjaksossa Viimeinen hetki (engl. Zero Hour) Enterprisen onnistuu tuhota kehänrakentajat ja xindi-aseen. Heidän onnistuu myös palauttaa Delfoin laajenne takaisin normaaliin avaruuteen. Jakson lopussa Enterprise päätyy salaperäisesti keskelle 2. maailmansotaa.

4. tuotantokausi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UPN tilasi 4. tuotantokauden 20.5.2004. Sen myötä sarjan lähetysaika siirrettiin keskiviikkoillasta perjantai-iltaan, joka Yhdysvalloissa on erittäin huono lähetysaika ja merkitsee käytännössä kuolemantuomiota mille tahansa sarjalle. Sama tapahtui myös alkuperäiselle sarjalle sen 3. ja viimeisellä tuotantokaudella. Sarjan monet näyttelijät ja tekijät kuitenkin tukivat tätä, sillä esimerkiksi Salaiset kansiot -televisiosarjalla oli enemmän katsojia perjantai-iltaisin kolmen ensimmäisen tuotantokauden aikana.

Kauden aloitti 8.10. ja 15. 10.2004 kaksiosainen "Myrskyrintama" (engl. Stormfront), joka oli jatko-osa "Viimeinen hetki" -jaksolle (engl. Zero Hour). Näissä jaksoissa temporaalista kylmää sotaa käsittelevä juoni päättyi, sillä katsojat eivät olleet pitäneet siitä tarpeeksi. Xindi-juoni päättyy 3. jaksossa "Kotona" (engl. Home) ja siinä käsitellään pääasiassa kapteeni Archerin eettisesti ja moraalisesti kyseenalaisia toimia Delfoin laajenteessa. 4. kauden muut jaksot keskittyivät kuitenkin ennen kaikkea kuvaamaan asioiden ja aiheiden taustoja, jotka olivat tuttuja tai itsestäänselvyyksiä aikaisemmissa sarjoissa.

Sarjan lopettamisesta ilmoitettiin ennen 4. kauden viimeisen jakson kirjoittamista, joten kirjoittajilla oli mahdollisuus kirjoittaa sarjalle päätösjakso. Viimeinen jakso Näillä matkoilla (engl. These Are the Voyages …) esitettiin 13. toukokuuta 2005. Sen vierailevina tähtinä olivat Jonathan Frakes ja Marina Sirtis, jotka heidän Uuden sukupolven rooleissa William Riker ja Deanna Troi seuraavat holokannella tapahtumia, jotka lopulta johtivat Liiton syntymiseen. Kehystarinan tapahtumat sijoittuvat TNG:n 7. kauden jaksoon Pegasus (engl. The Pegasus). Koko Star Trekin historian aikana harva jakso on saanut osakseen niin rajua kritiikkiä kuin tämä jakso. Suurin kritiikki kohdistuu jakson perusasetelmaan, jonka takia koko jakso latistuu pelkäksi holokansiseikkailuksi jostain aiemmasta Star Trek -sarjasta. Tämän takia monet näyttelijöistä pitävätkin kaksiosaista tarinaa Demonit ja Terra Prime sarjan oikeana päätöksenä. [13]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
 1. Berman Confirms New Series startrek.com. 5.4.2000. Arkistoitu 15.12.2009. Viitattu 2.12.2009. (englanniksi)
 2. Designers Start Work on New Series startrek.com. 23.2.2001. Arkistoitu 11.2.2005. Viitattu 2.12.2009. (englanniksi)
 3. Okuda to Make His Mark on New Series startrek.com. 12.3.2001. Arkistoitu 17.3.2009. Viitattu 2.12.2009. (englanniksi)
 4. Westmore to Continue Making Aliens startrek.com. 26.4.2001. Arkistoitu 16.3.2009. Viitattu 2.12.2009. (englanniksi)
 5. Star Trek Veterans Back on the Job startrek.com. 15.5.2001. Arkistoitu 16.3.2009. Viitattu 2.12.2009. (englanniksi)
 6. New Series Enterprise & New Captain - Bakula startrek.com. 11.5.2001. Arkistoitu 11.3.2009. Viitattu 2.12.2009. (englanniksi)
 7. Enterprise Cast Named startrek.com. 15.5.2001. Arkistoitu 20.8.2004. Viitattu 2.12.2009. (englanniksi)
 8. Enterprise Characters Revealed startrek.com. 16.5.2001. Arkistoitu 16.3.2009. Viitattu 2.12.2009. (englanniksi)
 9. Enterprise Cast, Producers Answer Questions, Part I startrek.com. 19.7.2001. Arkistoitu 11.3.2009. Viitattu 2.12.2009. (englanniksi)
 10. UPN President Introduces Enterprise startrek.com. 17.5.2001. Arkistoitu 11.3.2009. Viitattu 2.12.2009. (englanniksi)
 11. Enterprise Gets the HDTV Treatment startrek.com. 15.10.2003. Arkistoitu 5.9.2009. Viitattu 2.12.2009. (englanniksi)
 12. Fourth Season Commences Sans Film startrek.com. 15.7.2004. Arkistoitu 8.8.2004. Viitattu 2.12.2009. (englanniksi)
 13. UPN Releases 'Terra Prime,' Finale Plot Details Trektoday.com. 24.3.2005. Viitattu 18.12.2007.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • [1] (Arkistoitu – Internet Archive) Star Trek: Enterprise Scifi.comissa
 • [2] Star Trek: Enterprise Star Trek Wikissä