Wheeljack

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wheeljack
Ensiesiintyminen The Transformers (1984)
Henkilötiedot
Koko nimi Wheeljack
Asema Insinööri
Ryhmäsidokset Autobotit, Decepticonit
Sukupuoli mies

Wheeljack on Transformers-universumissa esiintyvä Autobotti. Hasbron luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1984 The Transformers -animaatiosarjassa.

The Transformers

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiosarja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Windcharger ja Wheeljack tapettuina, elokuvassa The Transformers: The Movie.

Wheeljack on Autobottien keksijä, insinööri ja erittäin fiksu. Tästä huolimatta hän usein keksii keksintöjä, ilman että ajattelee niiden vaarallisuutta, niiden joutuessa vääriin käsiin. Hän oli ensimmäinen Transformeri, joka näkyi sarjan ensimmäisessä jaksossa. Wheeljack rakensi ja suunnitteli yhdessä Ratchetin kanssa Dinobotit. Myöhemmin, Atlantis Arise-jaksossa Wheeljack johti Autobottipartiota, jonka tehtävä oli tutkia merenpohjaa. Jouduttuaan Decepticonien ansaan, Wheeljack komensi joukot perääntymään ja uhrasi itsensä vangiksi, auttaen näin muut Autobotit pakoon. Bumblebee ja Spike onnistuivat kuitenkin pelastamaan hänet myöhemmin ja Wheeljack oli pelastamassa tämän jälkeen Optimus Primen johtamia Autobotteja Decepticonien hyökättyä Washingtoniin.

Elokuvassa The Transformers: The Movie Wheeljack vilahtaa nopeasti vain kahden kuvan verran maassa makaavana, eliminoituna ruumiina.

Wheeljack on sarjakuvan alkupuolella sivuosassa, Optimus Primen tukijoukoissa, mutta sarjakuvan edetessä hän saa isomman roolin. Optimus Primen kuoltua Wheeljack kuului korkea-arvoisista Maan autoboteista muodostuvaan ryhmään, jonka tehtävänä oli päättää seuraaja edesmenneelle Optimukselle. Wheeljack oli valitsemassa Grimlockia uudeksi johtajaksi. Myöhemmin Wheeljack järjesti ystävänsä Sky Lynxin pelastamaan Grimlockin jahtaamia pikkulapsia.

Optimus Primen palattua Wheeljack haavoittui pahasti taistelussa suuret voimat itselleen saaneen Starscreamia vastaan. Wheeljack oli tämän jälkeen pitkään deaktivoituna, mutta sarjakuvan loppupuolella, Unicronin hyökätessä Cybertronille, Grimlock onnistui herättämään hänet takaisin eloon. Wheeljack selvisi taistelusta elossa ja oli Transformerien välisen sodan loputtua kahden Autobotin ja Decepticonin muodostaman johtajaryhmän tiedemiehenä. Sarjan lopussa Wheeljack oli elossa.

Unicron-trilogia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transformers Armada

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Wheeljack Transformers: Armadassa.

Transformers: Armadassa Wheeljack oli alun perin nuori Autobotti samassa yksikössä Hot Shotin kanssa. Mutta eräänä päivänä hän jäi loukkuun tulipalon keskelle. Hot Shot ei pystynyt vapauttamaan häntä yksin ja lupasi palata takaisin apujoukkujen kanssa. Mutta ylemmät Autobottiupseerit kieltäytyivät antamasta Hot Shotin pelastaa Wheeljackia, koska eivät halunneet vaarantaa muita Autobotteja. Sillä välin Megatron saapui pelasti Wheeljackin, joka vastineeksi liittyi Decepticoneihin. Wheeljack saapui Maahan ja liittyi Megatronin joukkoihin samoihin aikoihin kuin Autobotti Side Swipe liittyi Optimus Primen yksikköön, johon myös Hot Shot kuului.

Vaikka Wheeljack kantoi suuren osan sarjasta kaunaa Hot Shotille, koska tunsi tämän pettäneen hänet, he molemmat työskentelivät myöhemmin Cybertronilla yhdessä, yrittäessään auttaa Starscreamiä estämään Thrustia toimittamasta Taivaankilpeä ja Tuomionpäivän tykkiä Sidewaysille ja Unicronille. Mutta vaikka hän ei ollut enää katkera Hot Shotia kohtaan sen jälkeen, hän oli yhä uskollinen Megatronille (josta nyt oli tullut Galvatron).

Transformers Energon

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wheeljack ei esiinny Transformers: Energonissa, mutta siinä esiintyvä Autobotti nimeltä Downshit muistuttaa ulkonäöltään The Transformersin versiota Wheeljackistä.

Aligned-jatkumo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wheeljack on Bulkheadin hyvä ystävä ja entinen taistelutoveri Romuttajien joukossa. Wheeljack oli tottunut enemmän Romuttajana omistaumilleen metodeille, eikä sen vuoksi tullut toimeen esimiehensä, Ultra Magnuksen, kanssa, joka oli alaisiaan paljon järjestäytyneempi.

Transformers: Prime

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Wheeljack sarjassa Transformers: Prime.

Wheeljack nähtiin animaatiosarjassa Transformers: Prime ensi kerran jaksossa Huijari, jossa hän joutui Decepticonien vangiksi ja häneksi naamioitunut Decepticon Makeshift lähetettiin paikantamaan Autobottien tukikohta ja johdattamaan Decepticonit sinne. Mutta Wheeljack pakeni ja tuhosi Makeshiftin asentamalla häneen pommin ja lähettämällä takaisin Nemesikseen. Wheeljackilla oli kuitenkin paljon tehtävää, eikä hän voinut jäädä Maahan.

Wheeljack palasi toisella kaudella Maahan löytääkseen Decepticonin nimeltä Dreadwing. Hän jäi tällä kertaa, mutta päätti Team Primeen liittymisen sijaan ensin tutkia Maata.[1] Hän kuitenkin auttoi mm. Ratchetia Resonanssitykin etsinnässä ja yritti kostaa Insecticon Hardshellille sen mitä tämä teki Bulkheadille.[2][3] Kauden lopulla Decepticonien hyökätessä Autobottien tukikohtaan, Wheeljack viivytti Decepticoneja kunnes muut pääsivät turvaan. Mutta hänen aluksensa, Jackhammer, tuhottiin ja hän joutui vangiksi.[4]

Wheeljack pääsi pakoon ja jäi Team Primeen, mutta kesti aikansa, ennen kuin hän alkoi tulla toimeen samanaikaisesti ryhmään liittyneen Ultra Magnuksen kanssa.[5]

Fall of Cybertron

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wheeljack on saatavana videopelin Transformers: Fall of Cybertron moninpelitilaan pelattavaksi hahmoksi ladattavan lisäsisällön kautta.

Alkuperäinen jatkumo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transformers: Kuun pimeä puoli

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Que/Wheeljack elokuvassa Transformers: Kuun pimeä puoli.

Elokuvassa Transformers: Kuun pimeä puoli Wheeljack esiintyy siniseksi Mercedes-Benz W212:ksi muuntautuvana Autobottien varustemestarina, jonka kasvot muistuttavat Albert Einsteinin kasvoja. Tosin itse elokuvassa hahmoa kutsutaan nimellä Que. Nimi viittaa James Bond-kirjojen varustemestariin nimeltä Q. Elokuvan lopputeksteissä luki "Que/Wheeljack".

Elokuvan alussa Que oli Bumblebeen, Sideswipen ja Dinon mukana Iranissa pysäyttämässä laitonta ydinvoimalaa. Myöhemmin hänet nähtiin NESTin tukikohdassa antamassa Ironhidelle uudet kanuunat, joita tämä käytti myöhemmin Dreadien tappamiseen. Chicagon taistelussa Que antoi myös Samille, Eppsille ja muutamalle entiselle Eppsin NEST-toverille tarttumahansikkaat (engl. Grapple Gloves) sekä Pum-kepit (engl. Boomsticks), joista Sam käytti yhden Starscreamin tappamiseen. Que joutuu myöhemmin Bumblebeen, Ratchetin, Sideswipen ja Dinon ohella Soundwaven, Barricaden ja muutaman muun Decepticonin vangiksi. Soundwave päättää, että Que tapettaisiin ensin. Que yrittää anoa armoa, mutta yksi Decepticonsotilaista ampuu häntä ja lopulta Barricade antaa viimeisen iskun tappaen Quen. Tämä lopulta kostautuu Decepticoneille, kun Bumblebee tappaa Soundwaven ja NESTin sotilaat tappavat Barricaden ja muut vangitsemiseen osallistuneet Decepticonit.

Transformers: Dark of the Moon -videopeli
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transformers: Dark of the Moon -videopelissä Wheeljack ei itse esiintynyt, mutta hänen nimensä on mainittu. Hän valmisti Heavy Iron 2.0-päivityksen Ironhidelle, jotta tämä voisi tuhota Mixmasterin.

Elokuvassa Bumblebee, Wheeljack nähtiin lyhyesti yhtenä Autoboteista taistelemassa Cybertronilla Decepticoneja vastaan ennen Bumblebeen lähtöä Maahan. Tämä versio muistutti ulkonäöltään enemmän 1980-luvun Transformers-sarjojen versiotaan.

Transformers: Rise of the Beasts

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoteen 1994 sijoittuvassa elokuvassa Transformers: Rise of the Beasts Wheeljack oli huomattavasti erilainen kuin Bumblebeessä. Hänellä oli robottimuodossaan silmälasimaiset siniset linssit, hän puhui meksikolaisella aksentilla, ja muuntautui vanhaksi valkoruskeaksi 1970-luvun Volkswagen Type 2 -pakettiautoksi. Hän liittyi muihin elokuvan Autobotteihin Perussa, kun nämä saapuivat etsimään Transwarp-avaimen toista puolikasta.

Elokuvassa Wheeljackiä ääninäytteli Cristo Fernández.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Videopelit
1984–1986 Chris Latta The Transformers
2002–2003 Michael Daingerfield Transformers: Armada
2011–2013 James Horan Transformers: Prime Transformers Prime Beast Hunters: Predacons Rising
2011 Jamie Alcroft Transformers: Dark of the Moon
2011 George Coe Transformers: Kuun pimeä puoli
2018 Steve Blum Bumblebee
2023 Cristo Fernández Transformers: Rise of the Beasts
  1. Transformers: Prime 2. kauden jakso 6, "Riehujat"
  2. Transformers: Prime 2. kauden jakso 14, "Prioriteetit"
  3. Transformers: Prime 2. kauden jakso 16, "Haavoilla"
  4. Transformers: Prime 2. kauden jakso 26, "Synkin hetki"
  5. Transformers: Prime – Beast Hunters jaksot 3–9

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]