Ikikipinä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Allspark vuoden 2007 Transformers-elokuvassa.

Ikikipinä (engl. Allspark) on kuvitteellinen artefakti tai käsite Transformers-universumissa.

Beast Machines[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjassa Beast Machines Ikikipinää kuvailtiin transformereiden tuonpuoleiseksi, josta transformereiden kipinät syntyvät ja jonne ne palaavat sammuessaan.

Robots in Disguise[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjassa Transformers: Robots in Disguise "Ikikipinä" on Vector Sigmasta käytetty nimi.

Elokuvasarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Michael Bayn ohjaamissa Transformers-elokuvissa Ikikipinää kutsuttiin tekstityksissä (televisioversiota lukuun ottamatta) "Allsparkiksi". Allspark on kuutio, jonka energia pystyy luomaan mistä tahansa koneesta transformerin tai korjaamaan tämän entiselleen. Toisin kuin useimmissa jatkumoissa, joissa transformerit olivat Primusin luomia, elokuvissa Allspark olikin luonut kaiken elämän Cybertronilla.

Transformers (2007)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2007 Transformers-elokuvassa Megatron yritti vuosituhansia sitten viedä sen ja käyttää sitä Cybertronin valloittamiseen. Autobotit estivät suunnitelman lähettämällä Allsparkin avaruuteen. 12 000 vuotta sitten Allspark päätyi Maahan ja putosi Coloradoon, josta Sektori 7 löysi sen vuonna 1913. Megatron seurasi sitä Maahan 2 000 vuotta sitten, mutta teki pakkolaskun Maan Pohjoisnavalle, mistä kapteeni Archibald Witwicky löysi hänet vuonna 1897. Siellä Megatronin navigointijärjestelmä aktivoitui ja piirsi tiedot Allsparkin sijainnista hänen laseihinsa. Vuonna 1934 Allspark ja Megatron vietiin Hooverin padon sisään ja pysyivät siellä, kunnes Decepticonit hyökkäsivät padolle. Sam, Mikaela, Bumblebee ja Lennoxin sotilaat veivät Allpsarkin Mission Cityyn, jonne Decepticonit sekä syväjäästä vapautunut Megatron seurasivat sitä. Lopulta taistelu kaupungissa päättyi, kun Sam työnsi Allsparkin Megatronin rintaan aiheuttaen sekä Allsparkin pirstoutumisen että Megatronin kuoleman.

Transformers: Kaatuneiden kosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Transformers: Kaatuneiden kosto ilmeni, että kahdessa Allsparkin palasessa oli vielä voimaa jäljellä. Toinen oli takertunut Samin vanhaan paitaan ja aiheutti Samille myös näkyjä liittyen Primejen vierailuun Maassa 19000 vuotta sitten. Sam antoi sen Mikaelalle, joka piti sitä hallussaan, kunnes Sam käytti sitä Jetfiren herättämiseen. Toinen taas oli NESTin tukikohdassa eräässä bunkkerissa. Soundwave sai sen sijainnin selville ja lähetti Ravagen ja Reedmanin viemään sen. Kun se oli viety, Ravage, Tohtori ja Constructiconit käyttivät sitä elvyttämään Megatronin.

Transformers: Animated[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transformers: Animatedissa Ikikipinä olikin eräänlainen kristalli, jota säilytettiin eriskummallisen näköisessä kotelossa. Voimiltaan se oli täysin samanlainen kuin Michael Bayn elokuvissa. Optimus Prime, Bumblebee, Bulkhead, Prowl ja Ratchet löysivät sen, mutta saivat saman tien Megatronin peräänsä. Hätistettyään Megatronin pois kimpusta, he tekivät pakkolaskun Detroitiin ja 50 vuoden jälkeen he heräsivät.

Kun Autobottien ensimmäinen ihmisliittolainen, Sari Sumdac, löysi sen, Ikikipinä loi hänelle avaimen, jota Sari voisi käyttää Autobottien kärsimien vaurioiden parantamiseen. Avaimen voima myös loi Dinobotit sekä Soundwaven Megatronin avulla (vielä kun hän oli pelkkänä päänä Sumdacin labrassa). 1. kauden lopulla Decepticonit Lugnut ja Blitzwing veivät sen ja elvyttivät Megatronin. Megatron sai lopulta Ikikipinän itselleen ja asetti kipinäkammioonsa, minkä seurauksena Megatronista tuli melkein voittamaton. Mutta sitten Optimus iski Sarin avaimen suoraan Ikikipinään ja hajotti sen sirpaleiksi. 2. ja 3. kaudella sekä Autobotit että Decepticonit etsivät sen siruja. Sirut aiheuttivat sekoamisia useisiin eri koneisiin Detroitissa ja loivat myös uusia transformereita kuten Romuloisen (engl. Wreck-Gar) ja Constructiconit Scrapper, Mixmaster ja Dirt Boss.

Aligned-jatkumo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Transformers: Exodus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjassa Transformers: Exodus Ikikipinä on laite, joka sijaitsee Ikikipinän kaivossa (engl. Well of All Sparks), missä se Michael Bayn elokuvasarjan ja Transformers: Animatedin versioiden tavoin luo uusia transformereita. Mutta energon onkin Ikikipinän tuottaman energian sijaan Primuksen "verta". Sisällissodan aikana Ikikipinä kuitenkin lopetti elämän luomisen. Yksi viimeisen luoman sukupolven edustajista oli Autobotti Bumblebee. Myöhemmin Optimus päätti lähettää Ikikipinän avaruuteen. Kun Autobotit lähtivät Cybertronilta, he havaitsivat Ikikipinän signaalin eräässä kierregalaksissa.

Transformers: Prime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiosarjassa Transformers: Prime Ikikipinä on kuvattu samanlaiseksi kuin Transformers: Exodus -kirjassa sekä Beast Warsin tavoin transformereiden tuonpuoleiseksi. Useat hahmot ovat sarjan aikana vannoneet "Ikikipinän nimeen".

Ikikipinä esiintyi ainoastaan televisioelokuvassa Predacons Rising. Se oli suljettuna Alpha Trionin rakentamaan tuhoutumattomaan säiliöön ja ajautunut asteroidivyöhykkeelle Theta Scorpiin lähellä, josta Optimus Prime ja Wheeljack kävivät hakemassa sen. Mutta palatessaan Cybertronille, Optimus joutui tyhjentämään säiliön, jotta sitä voitaisiin käyttää Unicronin Vastakipinän vangitsemiseen. Ikikipinän voima oli siirretty Johtajuuden Matriisiin, joten Optimus itse oli yhtä sen kanssa ja siten joutui uhraamaan itsensä, jotta se voitaisiin palauttaa Cybertronin ytimeen ja uutta elämää kyettäisiin jälleen tuottamaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]