Aamutähti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee asetta. Samannimisestä planeetasta kertoo artikkeli Venus.
Aamutähti Freiburg im Breisgaun kidutusmuseossa.

Aamutähti eli piikkinuija (saks. Morgenstern tai Sturmkolben) on keskiaikainen ase, jota käyttivät sekä jalka- että ratsuväki. Aamutähti on kehittynyt nuijasta; sitä alettiin käyttää laajalti 1300-luvun alussa. Flaamilaisilla alueilla aseesta käytetään nimitystä Godendag (suom. "Hyvää päivää!").

Muunnelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ketjukuulanuija eli nivelnuija eli sotavarsta on aamutähden kaltainen varstasta kehitetty ase. Siinä painava piikkipallo, lyömäri, on kuitenkin kiinnitetty ketjulla aseen varteen. Ase ei ollut kovin yleinen, koska tällaisen aseen käsittely vaati taitoa, mutta sillä saadaan iskuun suurempi momentti kuin kiinteävartisella nuijalla. Sen lyöntejä on vaikeata torjua ja sillä voidaan lyödä myös kilven sisäpuolelle tai sitoa vastustajan käsi. Jos sitä osasi käyttää, se oli pelottava ase. Hyvin osunut lyönti saattoi murskata niin kypärän kuin kallonkin. Ketjullista kuulaa oli vaikeata hallita ja aseen käyttäminen tarvitsi paljon tilaa. Sillä saattoi myös lyödä vahingossa itseään.

Samankaltainen ase oli ninjojen ja samuraiden käyttämä chigiriki. Se on kuin tavallinen ketjukuulanuija, mutta se koostuu noin 60 cm pitkästä putkesta, jonka päässä on ketjun varassa roikkuva piikkipallo tai tavallisemmin piikitön paino. Ketjun voi kiinnittää keppiin, jolloin asetta voi käyttää nuijana tai kävelykeppinä käyttäen kuljettaa sitä huomaamatta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tieteen kuvalehti : Historia 7/2008 s.10 (1)
Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.