Beagle 2

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Beagle 2

Beagle 2 oli Mars Express -luotaimen mukana ollut englantilainen laskeutuja. Sen Marsiin laskeutumisen epäonnistui 25. joulukuuta 2003. Helmikuun 6. päivänä 2004 ESA julisti sen virallisesti kadonneeksi. Tammikuussa 2015 ESA ilmoitti[1] luotaimen löytymisestä. Beagle 2 näkyi Nasan Mars Reconnaissance Orbiterin HiRISE-kameran kuvista. Se oli laskeutunut Marsiin, mutta kuvien perusteella kaksi sen neljästä aurinkopaneelista jäi avautumatta.[2] Nämä blokkasivat antennia ja näin laskeutujaan ei saatu yhteyttä.

Alus ja mittalaitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Beagle 2 muistuttaa suurta taskukelloa. Laskeuduttuaan sen oli tarkoitus avata neljä aurinkopaneeliaan ja ojentaa robottikätensä (Payload Adjustable Workbench, PAW), johon suurin osa mittalaitteista oli sijoitettu. Päinvastoin kuin NASAn robottikulkijat Spirit ja Opportunity, Beagle 2 ei ollut kykeneväinen liikkumaan.

Beagle 2 kantoi mukanaan stereokameraparin, mikroskoopin, Mössbauer- ja röntgenspektrometrin, kaasukromatografin ja massaspektrometrin. Lisäksi siinä oli pora kivien hiomiseen sekä pieni kaira (Planetary Undersurface Tool, PLUTO), jolla voitiin kaivautua jopa metrin syvyyteen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Transformers-elokuvassa mainitaan Beagle 2 -avaruusluotain, joka lähetettiin Marsiin. Beagle 2 ehti lähettää 13 sekuntia ja sen lähettämässä videokuvassa näkyi kun Marsissa ollut Decepticon tuhosi sen. Ohjaaja Michael Bay oli halunnut kertoa laskeutujan katoamissyyn jossakin hänen elokuvassaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Beagle-2 Lander Found on Mars
  2. Wallius, Anniina: Vuonna 2003 kadonnut avaruustutkimuslaite löytyi Marsista 16.1.2015. Yle Uutiset. Viitattu 17.1.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Beagle 2.