Scar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kuvitteellista leijonaa. Sanan muista merkityksistä katso täsmennyssivu.
Scar
Scar valmiina taistelemaan Jylhämaan herruudesta.
Scar valmiina taistelemaan Jylhämaan herruudesta.
Luoja(t) Jonathan Roberts
Näyttelijä(t) Alkuperäiset äänet:
Jeremy Irons (1994)
Chiwetel Ejiofor (2019)
Suomenkieliset äänet:
Jukka-Pekka Palo (1994)
Aku Laitinen (2019)
Ensi-
esiintyminen
Leijonakuningas (1994)
Henkilötiedot
Sukupuoli mies
Asuinpaikka Jylhämaa
Luonteenpiirteet ilkeä, kiero, manipuloiva
Suhteet
Sisarukset Mufasa
Muut sukulaiset Simba
Tutut Nala, Sarabi, Zazu, Banzai, Shenzi, Ed
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Leijonakuningas#Scar.

Scar on kuvitteellinen leijona Walt Disneyn elokuvassa Leijonakuningas. Scar on elokuvan pääkonna, joka pyrkii Jylhämaan kuninkaaksi veljensä Mufasan tilalle. Scar onnistuu kaappaamaan vallan tappamalla Mufasan ja karkottamalla tämän pojan, Simban, pois Jylhämaasta. Scarin loi Jonathan Roberts ja hänet piirsi Andreas Deja. Ääninäyttelijänä toimi alkuperäisessä englanninkielisessä versiossa Jeremy Irons ja suomenkielisessä Jukka-Pekka Palo.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Simban synnyttyä Scar oli raivoissaan, koska ei pääsisikään kuninkaaksi veljensä Mufasan jälkeen. Niinpä Simban kasvettua riittävästi Scar kertoi hänelle elefanttien hautausmaasta. Simba on kuullut isältään, että se on paha paikka, joka on Jylhämaan rajojen ulkopuolella ja kieltänyt häntä menemästä sinne. Simba kuitenkin uhmaa isänsä tahtoa ja lähtee ystävänsä Nalan kanssa hautausmaalle. Siellä kolme hyeenaa, Ed, Shenzi ja Banzai, alkavat hätyyttää heitä. Mufasa kuitenkin pelastaa heidät. Scar huomaa hyeenakäskyläistensä epäonnistuneen ja houkuttelee Simban mukanaan kuivaan vuonoon, jonka yläpuolella gnuut laiduntavat. Scar jättää Simban kanjoniin, ja antaa merkin hyeenoille, jotka alkavat hätyyttää gnuita. Mufasa saapuu pelastamaan Simbaa, mutta kuolee itse, kun Scar heittää hänet alas kielekkeeltä. Simba pakenee autiomaahan luullen, että on syyllinen isänsä kuolemaan. Myöhemmin hän palaa Jylhämaahan aikuisena haastamaan Scarin ja vaatimaan kuninkuutta itselleen. Scar kuolee, kun hyeenat tappavat hänet elokuvan lopussa. Seuraava elokuva Leijonakuningas 2 – Jylhäkallion ylpeys käsittelee Ziran, Kovun ja muiden ulkolaisten elämää Scarin kuoleman jälkeen. Scar nähtiin elokuvassa takaumakohtauksissa ja Simban painajaisunessa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Herkules-animaatioelokuvan kohtauksessa Herkules pitää yllään leijonantaljaa, joka on täysin Scarin näköinen. Scar esiintyi myös Mikin klubi-sarjassa ja The Lion Guard-animaatiosarjassa ja muutamassa Timon ja Pumba animaatiosarjan jaksossa. Descendants: Isle of the Lost-romaanissa kerrottiin, että Scar on herätetty henkiin ja vangittu Isle of the Lostille hyeena-apulaistensa Shenzin, Banzain ja Edin kanssa.

Vuoden 2019 elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2019 ilmestyneessä elokuvassa, joka on toteutettu samanlaisella VR-tekniikalla kuin vuoden 2016 Viidakkokirja-elokuva, Scarin ääninäyttelijänä toimii Chiwetel Ejiofor.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pallotta, Frank: Beyoncé joins cast of Disney's live-action 'Lion King' edition.cnn.com. 2.11.2017. Viitattu 2.11.2017. (englanniksi)
  2. Chiwetel Ejiofor Will Voice Scar in Live-Action Lion King, and More Movie News Rotten Tomatoes. 4.8.2017. Viitattu 7.8.2017. (englanniksi)
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.