Tie El Doradoon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tie El Doradoon
The Road to El Dorado
Ohjaaja
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä
Leikkaaja
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö DreamWorks Pictures
Levittäjä UIP-Dunafilm
DreamWorks
Microsoft Store
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 89 min.
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 95 000 000 USD
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tie El Doradoon on vuonna 2000 valmistunut Dreamworksin tuottama animaatioelokuva.

Elokuva sijoittuu 1500-luvun (1519) Kataloniaan ja kertoo kahdesta ystävyksestä, Tuliosta ja Miguelista. Pelatessaan painotetuilla nopilla he voittavat kartan legendaariseen kultakaupunkiin uudessa maailmassa. He jäävät kuitenkin saman tien kiinni huijaamisestaan ja päätyvät salamatkustajiksi Hernán Cortésin laivalle, joka on matkalla Meksikoon. Heidät huomataan ja vangitaan laivalle, mutta he pääsevät karkuun uudemman kerran, mukanaan Cortésin sotaratsu, Altivo. He ajelehtivat saarelle, jossa El Dorado sijaitsee. Suunnistettuaan karttansa avulla kaupunkiin heitä luullaan jumaliksi ja he tapaavat Chel-tytön.

El Dorado on elokuvassa kuvattu ihanneyhteiskuntana, josta löytyy piirteitä monien Keski- ja Etelä-Amerikan alkuasukaskansojen, kuten asteekkien, mayojen ja inkojen kulttuurista.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuoden 1519 Espanjassa kaksi huijaria, Tulio (puhe Petteri Summanen, laulu Kari Mattila) ja Miguel (Antti Pääkkönen), voittavat eräässä noppapelissä valenoppiensa avulla kartan, joka johtaa legendaariseen kultaiseen kaupunkiin, El Doradoon. Heitä aletaan syyttää petkutuksesta, joten he joutuvat pakenemaan saaden peräänsä kadulla juoksentelevan härän. Lopulta kaksikko onnistuu välttämään takaa-ajajansa piiloutumalla tynnyreihin. Tynnyrit kuitenkin lastataan heidän tietämättään Hernán Cortésin (Markku Riikonen) laivastoon kuuluvaan alukseen, joka on lähdössä kohti Uutta maailmaa. Merellä kaksikko huomataan ja heitetään salamatkustajina laivan tyrmään. Yöllä kaksikko onnistuu kuitenkin pakenemaan ja sieppaamaan yhden soutuveneistä Cortésin hevosen, Altivon, avulla. Kolmikko rantautuu tuntemattomalle rannalle, ja Miguel alkaa löytää rannalta aarrekarttaan piirrettyjä maamerkkejä. Kartta johtaa kolmikon erään vesiputouksen edustalla seisovalle toteemille. Heidän yrittäessään selvittää toteemiin kaiverrettuja merkkejä eräs nuori nainen (Rebecca Troupp) lähestyy heitä perässään joukko vartijoita. Vartijat huomaavat, että Altivolla ratsastavat Tulio ja Miguel muistuttavat melkoisesti toteemiin kaiverrettua kuvaa jumalkaksikosta, joten he uskovat heidän olevan jumalia. Vartijat saattavat heidät ja jahtaamansa naisen putousten takana sijaitsevaan tunneliin ja sitä kautta El Doradoon, joka todella on kullasta tehty kaupunki.

Tulio ja Miguel tuodaan kaupungin vanhimpien, lempeän päällikkö Tannabokin (Veikko Honkanen) ja kieroutuneen ylipappi Tzekel-Kanin (Jukka-Pekka Palo), eteen ja he uskovat kaksikon olevan jumalia. Tannabok toivottaa vieraat tervetulleiksi El Doradoon, kun taas Tzekel-Kan uskoo kaksikon tuovan El Doradoon ”Jaguaarin aikakauden”, jota muut El Doradon asukkaat pelkäävät. Tuliolle ja Miguelille järjestetään omat asuintilat ja sekä päällikkö että ylipappi järjestävät heidän kunniakseen omat juhlansa, mutta kaksikko ei hyväksy Tzekel-Kanin halua uhrata ihmishenkiä lahjana jumalille. He saavat vieraakseen Chelin eli sen saman naisen, jota vartijat jahtasivat El Doradon ulkupuolella. Chel on käsittänyt, etteivät Tulio ja Miguel ole oikeita jumalia, mutta tarjoutuu auttamaan heitä vastineeksi siitä, että he ottavat hänet mukanaansa lähtiessään kaupungista. Tulio kertoo Tannabokille seuraavana päivänä, että he ovat saapuneet kaupunkiin vain vierailulle ja että he tarvitsevat itselleen veneen päästäkseen takaisin kotiin kaikkien kaupunkilaisten heille antamien lahjojen kera. Tannabok sanoo, että veneen veistäminen vie ainakin kolme päivää.

Viettäessään aikaa kaupunkilaisten kanssa Miguel huomaa El Doradon olevan rauhaisa paikka, ja hän toivoo voivansa jäädä sinne asumaan. Chel kannustaa Miguelia tutkimaan kaupunkia lisää, jotta hän voisi itse samalla käyttää tilaisuuden hyväkseen ja lähentyä Tulion kanssa. Kun Tzekel-Kan näkee Miguelin pelaavan palloa lasten kanssa, hän vaatii, että jumalat pelaavat palloa kaupungin parhaimpia pelaajia vastaan. Ottelun aikana Tulio ja Miguel jäävät selvästi alakynteen, kunnes Chel korvaa pallon keräksi kiertyneellä vyötiäisellä, niin että kaksikko pystyy päihittämään muut pelaajat leikiten. Miguel myös kieltäytyy uhraamasta hävinnyttä joukkueta ja moittii Tzekel-Kanin käytöstä, sanoen, etteivät ihmiset ole niin ”vääräuskoisia” kuin Tzekel-Kan väittää. Tzekel-Kan kuitenkin näkee Miguelin otsassa pienen verta valuvan nirhauman ja tajuaa, etteivät Miguel ja Tulio ole jumalia. Hänen halunsa tuoda ”Jaguaarin aikakausi” El Doradoon johtuikin ensisijaisesti siitä uskomuksesta, että oikeat jumalat haluavat itselleen verta. Niinpä hän alkaa loihtia jättimäisen kivijaguaarin heräämään eloon puhdistaakseen kaupungin sekä ”vääräuskoisista” että ”valejumalista”. Sillä välin Tulio ja Miguel alkavat riitaantua keskenään, sillä Miguel haluaisi jäädä El Doradoon pysyvästi ja Tulio taas lähteä pois Chel mukanaan. Mutta kesken riitelemisen kivijaguaari ilmestyy ja alkaa ajamaan kaksikkoa takaa ympäri kaupunkia. Pitkän takaa-ajon jälkeen Tulio ja Miguel saavat sekä kivijaguaarin että Tzekel-Kanin putoamaan jättimäiseen vesipyörteeseen, jonka uskotaan olevan portti Xibalbaan eli henkien maailmaan. Tzekel-Kan ilmestyy esiin El Doradon ulkopuolella, missä Cortés ja hänen miehensä etsivät paraikaa kultaa. Tzekel-Kan uskoo Cortésin olevan jumala (viittaus atsteekkien valtakunnan tuhoon) ja tarjoutuu viemään heidät El Doradoon.

Sillä välin El Doradossa Miguel ilmoittaa päällikölle jäävänsä kaupunkiin pysyvästi ja vastavalmistunutta venettä lastataan kullalla, Tulion ja Chelin noustessa siihen yhdessä veneeseen. Mutta sitten he huomaavat sitten horisontissa savua ja kuulevat kaupungin vartijoilta, että Cortés ja hänen miehensä ovat lähestymässä kaupunkia Tzekel-Kanin opastuksella karmein aikomuksin. Suojellakseen El Doradoa espanjalaisilta sotilailta Tulio keksii, että he voisivat rikkoa vesiputouksen takana olevan tunnelin tukipilarit veneensä avulla, niin että tunneli romahtaisi ja tukkisi tien kaupunkiin. Heidän täytyy kuitenkin ensin kiihdyttää vene sitä varten tarpeeksi suureen nopeuteen. Kaupunkilaiset alkavat kaataa joen varrella olevaa suurta patsasta, jotta sen aiheuttama aalto antaisi veneelle riittävän alkusysäyksen. Tulio ei ehdi kuitenkaan nostaa veneen purjeita, jotta he ehtisivät itse kaatuvan patsaan alta pois. Miguel päättää hylätä ajatuksensa jäädä kaupunkiin ja hyppää veneeseen Altivon selässä auttaakseen Tuliota purjeiden kanssa. Vene onnistuu välttämään patsaan, ja Tulion suunnitelma osoittautuu tehokkaaksi; vaikka sekä vene että siihen lastatut aarteet tuhoutuvat, El Doradoon vievä tie tukkeutuu ikiajoiksi. Tulio, Miguel, Chel ja Altivo piiloutuvat, kun Tzekel-Kan tuo Cortésin ja hänen miehensä vesiputouksen suulle. Kun Tzekel-Kan huomaa tunnelin romahtaneen, vihainen Cortés uskoo ylipapin valehdelleen hänelle ja määrää miehensä vangitsemaan Tzekel-Kanin. Cortés ja hänen miehensä marssivat tiehensä nöyryytetty Tzekel-Kan mukanaan. Tulio, Miguel ja Chel ovat toki pettyneet menetettyään aarteensa, mutta he piristyvät pian ja lähtevät kohti uusia seikkailuja tietämättöminä siitä, että Altivolla on yhä kavioissaan El Doradossa saamansa kultaiset hevosenkengät. Altivo päättää olla mainitsematta arvokkaita kenkiään ja lähtee sitten kantamaan kolmikkoa selässään viidakon uumeniin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tien El Doradoon tuotanto oli Dreamworksille suuri haaste, sillä studio oli omistanut suuren osan taiteellisista ja tuotannollisista resursseistaan ensimmäisen animaatioelokuvansa, Egyptin prinssin tuotantoon.

Animaation alkuperäisäänet ovat englanniksi ja elokuva on päällepuhuttu lisäksi mm. saksaksi, ranskaksi, espanjaksi, italiaksi, tanskaksi, islanniksi, suomeksi, norjaksi, ruotsiksi ja koreaksi.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen ääni Suomenkielinen ääni Rooli
Kevin Kline Petteri Summanen (puhe), Kari Mattila (laulu) Tulio
Kenneth Branagh Antti Pääkkönen Miguel
Jim Cummings Markku Riikonen Cortés
Rosie Perez Rebecca Troupp Chel
Armand Assante Jukka-Pekka Palo Tzekel-Kan
Edward James Olmos Veikko Honkanen Päällikkö Tannabok
Tobin Bell Juha Hyppönen Zaragoza

Suomenkielisessä versiossa esiintyi myös Mikko Kuustonen. Ohjauksesta vastasi Annamari Metsävainio.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikista vastaavat Leijonakuninkaasta Oscarilla palkitut Elton John, Tim Rice ja säveltäjä Hans Zimmer.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Elokuvan lopputekstit