Tie El Doradoon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tie El Doradoon
The Road to El Dorado
Ohjaaja Eric Bergeron
Don Paul
Käsikirjoittaja Ted Elliot
Terry Rossio
Tuottaja DreamWorks SKG
Säveltäjä Hans Zimmer
Elton John
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Ensi-ilta

Yhdysvallat 31. maaliskuuta 2000

Suomi 20. lokakuuta 2000
Kesto 89 min.
Budjetti 95 000 000 USD
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tie El Doradoon on vuonna 2000 valmistunut Dreamworksin tuottama animaatioelokuva.

Elokuva sijoittuu 1500-luvun (1519) Kataloniaan ja kertoo kahdesta ystävyksestä, Tuliosta ja Miguelista. Pelatessaan painotetuilla nopilla he voittavat kartan legendaariseen kultakaupunkiin Uudessa Maailmassa. He jäävät kuitenkin saman tien kiinni huijaamisestaan ja päätyvät salamatkustajiksi Hernán Cortésin laivalle, joka on matkalla Meksikoon. Heidät huomataan ja vangitaan laivalle, mutta he pääsevät karkuun uudemman kerran, mukanaan Cortésin sotaratsu, Altivo. He ajelehtivat saarelle, jossa El Dorado sijaitsee. Suunnistettuaan karttansa avulla kaupunkiin heitä luullaan jumaliksi ja he tapaavat Chel-tytön.

El Dorado on elokuvassa kuvattu ihanneyhteiskuntana, josta löytyy piirteitä monien Keski- ja Etelä-Amerikan alkuasukaskansojen, kuten asteekkien, mayojen ja inkojen kulttuurista.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuoden 1519 Espanjassa kaksi huijaria, Tulio (puhe Petteri Summanen, laulu Kari Mattila) ja Miguel (Antti Pääkkönen), voittavat eräässä noppapelissä valenoppiensa avulla kartan, joka johtaa legendaariseen kultaiseen kaupunkiin, El Doradoon. Heitä aletaan syyttää petkutuksesta, joten he joutuvat pakenemaan saaden peräänsä kadulla juoksentelevan härän. Lopulta kaksikko onnistuu välttämään takaa-ajajansa piiloutumalla tynnyreihin. Tynnyrit kuitenkin lastataan heidän tietämättään Hernán Cortésin (Markku Riikonen) laivastoon kuuluvaan alukseen, joka on lähdössä kohti Uutta maailmaa. Merellä kaksikko huomataan ja heitetään salamatkustajina laivan tyrmään. Yöllä kaksikko onnistuu kuitenkin pakenemaan ja sieppaamaan yhden soutuveneistä Cortésin hevosen, Altivon, avulla. Kolmikko rantautuu tuntemattomalle rannalle, ja Miguel alkaa löytää rannalta aarrekarttaan piirrettyjä maamerkkejä. Kartta johtaa kolmikon erään vesiputouksen edustalla seisovalle toteemille. Heidän yrittäessään selvittää toteemiin kaiverrettuja merkkejä eräs nuori nainen (Rebecca Troupp) lähestyy heitä perässään joukko vartijoita. Vartijat huomaavat, että Altivolla ratsastavat Tulio ja Miguel muistuttavat melkoisesti toteemiin kaiverrettua kuvaa jumalkaksikosta, joten he uskovat heidän olevan jumalia. Vartijat saattavat heidät ja jahtaamansa naisen putousten takana sijaitsevaan tunneliin ja sitä kautta El Doradoon, joka todella on kullasta tehty kaupunki.

Tulio ja Miguel tuodaan kaupungin vanhimpien, päällikkö Tannabokin (Veikko Honkanen) ja ilkeän ylipappi Tzekel-Kanin (Jukka-Pekka Palo), eteen. Tannabok toivottaa vieraat tervetulleiksi El Doradoon, kun taas Tzekel-Kan uskoo kaksikon olevan keino parantaa omaa asemaansa. Sekä päällikkö että ylipappi järjestävät Miguelin ja Tulion kunniaksi omat juhlansa, minkä jälkeen kaksikolle järjestetään omat asuintilat. He saavat vieraakseen Chelin eli sen saman naisen, jota vartijat jahtasivat El Doradon ulkupuolella. Chel on käsittänyt, etteivät Tulio ja Miguel ole oikeita jumalia, mutta tarjoutuu auttamaan heitä vastineeksi siitä, että he ottavat hänet mukanaansa lähtiessään kaupungista. Tulio kertoo Tannabokille seuraavana päivänä, että he ovat saapuneet kaupunkiin vain vierailulle ja että he tarvitsevat itselleen veneen päästäkseen takaisin kotiin kaikkien kaupunkilaisten heille antamien lahjojen kera. Tannabok sanoo, että veneen veistäminen vie ainakin viisi päivää.

Viettäessään aikaa kaupunkilaisten kanssa Miguel huomaa El Doradon olevan rauhaisa paikka, ja hän toivoo voivansa jäädä sinne asumaan. Chel kannustaa Miguelia tutkimaan kaupunkia lisää, jotta hän voisi itse samalla käyttää tilaisuuden hyväkseen ja lähentyä Tulion kanssa. Kun Tzekel-Kan näkee Miguelin pelaavan palloa lasten kanssa, hän vaatii, että jumalat pelaavat palloa kaupungin parhaimpia pelaajia vastaan. Ottelun aikana Tulio ja Miguel jäävät selvästi alakynteen, kunnes Chel korvaa pallon keräksi kiertyneellä vyötiäisellä, niin että kaksikko pystyy päihittämään muut pelaajat leikiten. Ottelun aikana Tzekel-Kan näkee Miguelin otsassa pienen verta valuvan nirhauman ja tajuaa, etteivät Miguel ja Tulio ole jumalia. Todistaakseen sen muille kaupunkilaisille Tzekel-Kan loihtii jättimäisen kivijaguaarin ajamaan kaksikkoa takaa ympäri kaupunkia. Ensi alkuun Tulio ja Miguel kauhistuvat, mutta lopulta he onnistuvat kuitenkin nujertamaan jaguaarin. Sitten he saavat sekä jaguaarin että Tzekel-Kanin putoamaan jättimäiseen vesipyörteeseen, jonka uskotaan olevan portti Xibalbaan eli henkien maailmaan. Tzekel-Kan ilmestyy esiin El Doradon ulkopuolella, missä Cortés ja hänen miehensä etsivät paraikaa kultaa. Tzekel-Kan uskoo Cortésin olevan jumala (viittaus atsteekkien valtakunnan tuhoon) ja tarjoutuu viemään heidät El Doradoon.

Sillä välin El Doradossa Miguelin ja Tulion vastavalmistunutta venettä lastataan kullalla. Tulio on valmis lähtemään, mutta Miguel ilmoittaa jäävänsä El Doradoon. Tulio ja Chel nousevat yhdessä veneeseen ja huomaavat sitten horisontissa savua. He käsittävät, että Cortés ja hänen miehensä ovat lähestymässä kaupunkia Tzekel-Kanin opastuksella karmein aikomuksin. Suojellakseen El Doradoa espanjalaisilta sotilailta Tulio keksii, että he voisivat rikkoa vesiputouksen takana olevan tunnelin tukipilarit veneensä avulla, niin että tunneli romahtaisi ja tukkisi tien kaupunkiin. Heidän täytyy kuitenkin ensin kiihdyttää vene sitä varten tarpeeksi suureen nopeuteen. Kaupunkilaiset alkavat kaataa joen varrella olevaa suurta patsasta, jotta sen aiheuttama aalto antaisi veneelle riittävän alkusysäyksen. Tulio ei ehdi kuitenkaan nostaa veneen purjeita, jotta he ehtisivät itse kaatuvan patsaan alta pois. Miguel päättää hylätä ajatuksensa jäädä kaupunkiin ja hyppää veneeseen Altivon selässä auttaakseen Tuliota purjeiden kanssa. Vene onnistuu välttämään patsaan, ja Tulion suunnitelma osoittautuu tehokkaaksi; vaikka sekä vene että siihen lastatut aarteet tuhoutuvat, El Doradoon vievä tie tukkiutuu ikiajoiksi. Tulio, Miguel, Chel ja Altivo piiloutuvat, kun Tzekel-Kan tuo Cortésin ja hänen miehensä vesiputouksen suulle. Kun Tzekel-Kan huomaa tunnelin romahtaneen, vihainen Cortés uskoo ylipapin valehdelleen hänelle ja määrää miehensä vangitsemaan Tzekel-Kanin. Cortés ja hänen miehensä marssivat tiehensä nöyryytetty Tzekel-Kan mukanaan. Tulio, Miguel ja Chel ovat toki pettyneet menetettyään aarteensa, mutta he piristyvät pian ja lähtevät kohti uusia seikkailuja tietämättöminä siitä, että Altivolla on yhä kavioissaan El Doradossa saamansa kultaiset hevosenkengät. Altivo päättää olla mainitsematta arvokkaita kenkiään ja lähtee sitten kantamaan kolmikkoa selässään viidakon uumeniin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tien El Doradoon tuotanto oli Dreamworksille suuri haaste, sillä studio oli omistanut suuren osan taiteellisista ja tuotannollisista resursseistaan ensimmäisen animaatioelokuvansa, Egyptin prinssin tuotantoon.

Animaation alkuperäisäänet ovat englanniksi ja elokuva on päällepuhuttu lisäksi mm. saksaksi, ranskaksi, espanjaksi, italiaksi, tanskaksi, islanniksi, suomeksi, norjaksi, ruotsiksi ja koreaksi.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen Suomeksi Rooli
Kevin Kline Petteri Summanen (puhe), Kari Mattila (laulu) Tulio
Kenneth Branagh Antti Pääkkönen Miguel
Jim Cummings Markku Riikonen Cortés
Rosie Perez Rebecca Troupp Chel
Armand Assante Jukka-Pekka Palo Tzekel-Kan
Edward James Olmos Veikko Honkanen Päällikkö Tannabok
Tobin Bell Juha Hyppönen Zaragoza

Suomenkielisessä versiossa esiintyi myös Mikko Kuustonen. Ohjauksesta vastasi Annamari Metsävainio.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikista vastaavat Leijonakuninkaasta Oscarilla palkitut Elton John, Tim Rice ja säveltäjä Hans Zimmer.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Elokuvan lopputekstit