Egyptin prinssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Egyptin prinssi
The Prince of Egypt
Ohjaaja Brenda Chapman
Steve Hickner
Simon Wells
Käsikirjoittaja Ronaldo Del Carmen
Ken Harsha
Carole Holliday
Philip LaZebnik
Anthony Leondis
Nicholas Meyer
Frank Tamura
Perustuu Toiseen Mooseksen kirjaan
Tuottaja Penney Finkelman Cox
Sandra Rabins
Säveltäjä Stephen Schwartz
Kuvaaja Adrian Biddle
Leikkaaja Nick Fletcher
Tuotantosuunnittelija Rick Baker
Pääosat Val Kilmer
Patrick Stewart
Steve Martin
Sandra Bullock
Ralph Fiennes
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Dreamworks
Levittäjä DreamWorks
UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta Belgia 16. joulukuuta 1998
Yhdysvallat 18. joulukuuta 1998
Suomi 18. joulukuuta 1998
Kesto 100 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 60 000 000 $
Tuotto 117 200 000 $
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Egyptin prinssi (engl. The Prince of Egypt) on vuonna 1998 valmistunut Dreamworks-yhtiön animaatioelokuva. Elokuvan juoni pohjautuu Raamatun tarinaan Exoduksesta.

Elokuvan englanninkielisen version äänirooleissa ovat muun muassa Val Kilmer, Patrick Stewart, Steve Martin, Sandra Bullock ja Ralph Fiennes.

Egyptin prinssin tekemiseen upposi työtä enemmän kuin mihinkään muuhun aiemmin tehtyyn animaatioelokuvaan. Se oli aikansa kaikkein kallein animaatioelokuva — tuotantoon kului 60 miljoonaa dollaria[1] —, mutta Walt Disney Companyn Tarzan rikkoi pian ennätyksen.[2] 350 taiteilijalta ja animaattorilta kului neljä vuotta Egyptin prinssin tekemiseen.[1]

Elokuvan kesto on noin 100 minuuttia.

Varoitus: Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Muinaisessa Egyptissä heprealainen orja Jokebed (Ofra Haza) ja hänen lapsensa Mirjam (Henna Haverinen) ja Aaron näkevät, miten egyptiläissotilaat vievät faarao Seti I:n (Tapani Perttu) käskystä heprealaisia poikavauvoja näiden äitien käsivarsilta. Jokebed asettaa oman pienen poikavauvansa koriin ja laskee sen Niilin virtaan kohtalon kuljetettavaksi. Mirjam seuraa koria ja näkee, miten kuningatar Tuya (Katriina Honkanen) ottaa vauvan hoiviinsa. Kuningatar antaa vauvalle nimeksi Mooses.

Kuluu useita vuosia. Mooses (Velimatti Ranta) ja hänen kasvattiveljensä Ramses (Heikki Sankari) saavat eräänä päivänä läksytyksen isältään tuhottuaan erään temppelin. Ramses saa suurimmat syytökset osakseen, vaikka Mooses yrittää ottaa syyt omille niskoilleen. Myöhemmin Mooses toteaa, että Ramses haluaisi kovasti saada isänsä hyväksynnän mutta että tämä ei vain ole saanut siihen tilaisuutta. Ennen pitkää Ramseksesta tehdään kruununperijä, ja kaikki Egyptin temppelit annetaan hänen määräysvaltansa alle. Kiitollinen Ramses nimittää Mooseksen puolestaan kuninkaalliseksi pääarkkitehdiksi. Osoittaakseen kunnioitustaan Ramsesille pääpapit Hotep (Kari Tamminen) ja Huy (Antti Pääkkönen) tarjoavat tälle jalkavaimoksi Sipporan (puhe Petra Karjalainen, laulu Pirjo Aittomäki), joka on heidän aavikolta sieppaamansa midiantyttö. Tyttö kiinnostaa Ramsesta ensi alkuun, mutta lopulta hän kuitenkin torjuu tytön, kun tämä yrittää purra häntä. Ramses antaa tytön sen sijaan Moosekselle. Mooses yrittää hillitä tyttöä hellävaroen, vaikka tämä tekee jatkuvasti vastarintaa ja huutelee hänelle toistuvasti solvauksia. Lopulta Mooses kampittaa tytön suihkulähteeseen ratkaistakseen kireän tilanteen. Ennen pitkää Sippora kuitenkin pakenee palatsista Mooseksen avulla. Samalla Mooses tapaa Mirjamin (puhe Rinna Paatso, laulu Nina Tapio) ja Aaronin (Janne Virtanen) ensimmäistä kertaa vuosiin. Mirjam kertoo Moosekselle totuuden tämän menneisyydestä ja paljastaa, että hän ja Aaron ovat Mooseksen sisaruksia. Mooses kieltää ensin kaiken, mutta nähtyään erään painajaisen ja keskusteltuaan kasvattivanhempiensa kanssa hän käsittää lopulta totuuden. Mooses tiedustelee Setiltä heprealaisten poikavauvojen murhasta, jolloin Seti yrittää rauhoitella kasvattipoikaansa mutta turhaan. Seuraavana päivänä Mooses näkee erään egyptiläisvartijan lyövän iäkästä orjaa. Mooses tappaa vartijan vahingossa työnnettyään tämän alas rakennustornista. Häpeissään Mooses päättää lähteä maanpakoon. Ramses säälii Moosesta ja yrittää taivutella tämän jäämään palatsiin sanoen, että hän voi järjestää vartijan kuoleman näyttämään onnettomuudelta. Lopulta Mooses kuitenkin kieltäytyy ja karkaa tuntien syvää katumusta ja hämmennystä.

Kun Mooses pelastaa Sipporan sisaret rosvojoukolta, heidän isänsä, Midianin pääpappi Jetro (Markus Bäckman), toivottaa hänet tervetulleeksi leiriinsä. Vietettyään useita kuukausia leirissä oman kansansa parissa Mooseksesta tulee lammaspaimen, minkä lisäksi hän voittaa Sipporan kunnioituksen ja rakkauden. Ennen pitkää pari menee naimisiin. Eräänä päivänä Mooses kohtaa kadonnutta karitsaa etsiessään Jumalan, joka ilmestyy hänelle palavan pensaan hahmossa. Jumala käskee Moosesta vapauttamaan Egyptin orjat ja loihtii tämän paimensauvan, niin että se kykenee suurenmoisiin ihmeisiin, kuten ohjaamaan heprealaiset vapauteen.

Mooses palaa takaisin Egyptiin yhdessä Sipporan kanssa ja saapuu Ramseksen temppeliin kesken suuren juhlinnan. Faaraoksi ja sittemmin myös isäksi tullut Ramses ottaa Mooseksen iloisesti vastaan. Mooses käskee Ramsesta vapauttamaan hänen kansansa ja esittelee Jumalan voimia muuttamalla paimensauvansa käärmeeksi. Hotep ja Huy toistavat kerskaillen saman muodonmuutoksen ja kutsuvat samalla apuun useita egyptiläisiä jumalia. Mooseksen käärme kuitenkin syö pääpappien loihtimat pienemmät käärmeet. Ramses ei ole siitä huolimatta vaikuttunut vaan päinvastoin kiristää otettaan orjista määräämällä heidän työtaakkansa kaksinkertaiseksi.

Myöhemmin Mooses kohtaa Ramseksen uudelleen tämän istuessa Niilillä lipuvassa yksityisveneessään. Ramses määrää vartijat hakemaan Mooseksen hänen luokseen. Vartijat kuitenkin perääntyvät, kun Mooses muuttaa joen veden sauvallaan vereksi. Tarjotakseen Moosekselle vastuksen myös papit muuttavat pienen vesitilkan vereksi. Siitä huolimatta ei kulu kovin kauan, kun kaikki Raamatun yhdeksän vitsausta iskeytyvät Egyptiin vuorotellen. Mooses tuntee sisäistä piinaa siitä, että hän on pettänyt Ramseksen ja saanut Egyptin sortumaan. Kaikesta kivusta ja tuhosta huolimatta Ramses ei kuitenkaan suostu heltymään vaan toteaa, että Egyptin päälle laskeutuu vielä suuri murhe. Hän ei kuitenkaan tiedä, että hän on juuri kutsunut viimeisen vitsauksen Egyptin päälle aivan itse. Mooses opastaa heprealaisia maalaamaan oviensa yläkarmit karitsan verellä tulevaa pesahin yötä varten. Sinä yönä viimeinen vitsaus (kuoleman enkeli) lentää kaupungin halki tappaen kaikki Egyptin esikoislapset, mukaan lukien Ramseksen pojan (Tuomas Oksanen). Mooses käy vielä kerran tapaamassa poikansa ruumiin vierellä seisovaa, murheen murtamaa Ramsesta. Epätoivoinen, surullinen ja vihainen Ramses käskee entistä kasvattiveljeään lähtemään heprealaisten kanssa pois Egyptistä. Mooses lähtee ja puhkeaa sitten kyyneliin aiheutettuaan niin paljon piinaa sekä veljelleen että itse Egyptille.

Seuraavana aamuna heprealaiset jättävät riemuiten Egyptin orjuuden taakseen ja päätyvät lopulta Punaisenmeren rannalle. He saavat siellä kuitenkin huomata, että Ramses on muuttanut mielensä ja lähtenyt ajamaan heprealaisia armeijansa kanssa takaa surmatakseen heidät kaikki. Mooses jakaa meren kahtia sillä välin, kun tulipylväs estää Egyptin armeijaa pääsemästä heprealaisten kimppuun. Heprealaiset ylittävät meren kävelemällä sen pohjaa pitkin. Kun tulipylväs katoaa ja egyptiläisarmeija saa tilaisuuden jatkaa takaa-ajoa, meri yhdistyy jälleen sulkien armeijan kuolettavaan syleilyynsä. Heprealaiset pääsevät viimein eroon entisistä sortajistaan. Ramses selviää kuitenkin hengissä ja iskeytyy aaltojen mukana rannalle. Hän parkaisee tuskasta ja huutaa epätoivoisena Mooseksen nimeä käsittäessään, että kaikki hänen sotilaansa ovat kuolleet. Mooses tuntee sääliä veljensä menetyksen johdosta ja hyvästelee tämän lopullisesti. Sitten hän lähtee heprealaisten kanssa kohti Siinaivuorta, jolla Jumala antaa hänelle ja heprealaisille myöhemmin kuuluisat Kymmenen käskyä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
Englanniksi Suomeksi Rooli
Val Kilmer (puhe)
Amick Byram (laulu)
Velimatti Ranta Mooses, faarao Setin adoptoima heprealainen
Ralph Fiennes Heikki Sankari Ramses, Mooseksen adoptioveli ja isänsä Setin seuraaja
Michelle Pfeiffer Petra Karjalainen (puhe)
Pirjo Aittomäki (laulu)
Sippora, Jetron vanhin tytär ja Mooseksen vaimo
Sandra Bullock (puhe)
Brenda Chapman (kehtolaulu)
Sally Dworsky (laulu "When You Believe")
Eden Riegel (nuori)
Rinna Paatso (puhe ja kehtolaulu)
Nina Tapio (laulu "When You Believe")
Henna Haverinen (nuori)
Mirjam, Mooseksen ja Aaronin biologinen sisko
Jeff Goldblum Janne Virtanen Aaron, Mooseksen ja Mirjamin biologinen veli
Patrick Stewart Tapani Perttu Faarao Seti, Ramseksen isä ja Mooseksen adoptioisä
Danny Glover (puhe)
Brian Stokes Mitchell (laulu)
Markus Bäckman Jetro, Sipporan isä ja Midianin ylipappi
Helen Mirren (puhe)
Linda Dee Shayne (laulu)
Katriina Honkanen Kuningatar Tuja, Setin vaimo, Ramseksen äiti ja Mooseksen adoptioäiti
Steve Martin Kari Tamminen Hotep, yksi faaraon ylipapeista
Martin Short Antti Pääkkönen Huy, yksi faaraon ylipapeista
Ofra Haza Jokebed, Aaronin, Mirjamin ja Mooseksen äiti
Aria Curzon Henna Haverinen Sipporan sisko
Bobby Motown Tuomas Oksanen Ramseksen poika
? Eero Saarinen egyptiläinen sotilas
? Pekka Lehtosaari egyptiläinen sotilas
Val Kilmer Velimatti Ranta
Annamari Metsävainio
Jumala

Suomenkielisen version käänsi ja sen dialogin ja soololaulut ohjasi Annamari Metsävainio, kuorot ja Ofra Hazan lauluosuudet ohjasi Topi Lehtipuu. Jumalan ääni luotiin suomenkieliseen versioon yhdistämällä Velimatti Rannan ja Annamari Metsävainion nauhoittamat vuorosanat päällekkäin.[3][4]

  1. a b Guinness World Records 2000. Suuri ennätyskirja. s. 128.
  2. Guinness World Records 2005. 50-vuotisjuhlapainos. s. 180
  3. Egyptin prinssi (The Prince of Egypt) mtvuutiset.fi. 14.5.2002. ”Suomalaisen käännöksen ja ohjauksen on tehnyt Annamari Metsävainio.” Viitattu 24.7.2024.
  4. Velimatti Ranta muistelee elokuvan jälkiäänitystä 3.6.2017. Afureko. Suomi
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.