Congo (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Congo
Alkuperäinen elokuvateatterijuliste
Alkuperäinen elokuvateatterijuliste
Ohjaaja Frank Marshall
Käsikirjoittaja Michael Crichton (kirja)
John Patrick Shanley
Tuottaja Frank Marshall
Frank Yablans
Kathleen Kennedy
Sam Mercer
Paul Deason
Michael Backes
Säveltäjä Jerry Goldsmith
Kuvaaja Allen Daviau
Leikkaaja Anne V. Coates
Tuotantosuunnittelija Allen Daviau
Pääosat Laura Linney
Dylan Walsh
Ernie Hudson
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount
Levittäjä Paramount Pictures
Ensi-ilta Yhdysvallat 9. kesäkuuta 1995
Suomi 25. elokuuta 1995
Kesto 109 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 50 000 000 $
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Congo on Michael Crichtonin vuonna 1980 julkaistuun menestysromaaniin perustuva seikkailuelokuva. Se valmistui vuonna 1995. Ohjauksesta vastasi Frank Marshall.

Elokuva menestyi kaupallisesti hyvin, mutta arvostelijat kritisoivat sitä gorilla-pukujen käytöstä CGI-tekniikan sijaan. Syy tähän on, että toisin kuin Jurassic Parkin nahkapeitteiset dinosaurukset, olisi karvaisten gorillojen animointi ollut todella vaikeaa.

Gorillojen äänet loi monipuolinen ääninäyttelijä Frank Welker, joka on tunnettu useista elokuvista etenkin eläinten äänenä.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

TraviCom-viestintäteknologiaorganisaation johtaja R.B. Travis (Baker) lähettää uudenlaisen satelliittiteknologian onnistumisen toivossa elektroniikkaekspertti Karen Rossin (Linney) Afrikkaan, Kongon viidakkoon etsimään timantteja ja poikaansa Charlieta (Campbell), jonka retkikunta katosi etsiessään timantteja yhtiön laser-projektia varten. Samaan aikaan eläintutkija Peter Elliott (Walsh) ja hänen apulaisensa Richard (Heslov) valmistautuvat matkaan päämääränä myös Kongo, tarkoituksenaan palauttaa koetestigorilla Amy sen omaan elinympäristöön. Ainoa ongelma on, ettei Peter saa tutkimuslaitokselta rahoitusta matkaa varten. Romanialainen, hyväntekijäksi itseään kutsuva rikas mies Herkermer Homolka (Curry) saapuu Peterin luokse ja sanoo kustantavansa matkan, perimmäisenä syynä löytää muinainen Zinjin kaupunki timantteineen. Lentokentällä kuitenkin ilmenee ongelmia polttoaineen maksamisessa ja silloin Karen tulee paikalle. Hän pääsee mukaan samalla lentokoneella maksettuaan polttoaineen.

Retkikunta saapuu Afrikkaan, jossa heidän oppaakseen liittyy palkkionmetsästäjä Munro Kelly (Hudson). Seurue yrittävää salamatkustaa Zaireen, sillä presidentti yritettiin juuri salamurhata ja koko maa on poikkeustilassa. He jäävät kiinni mutta lahjottuaan kapteeni Wantan (Lindo) he pääsevät lentokoneella Zairen rajalle mukanaan kymmenen apulaista. Pian heidät kuitenkin huomataan ja kone yritetään ampua alas lämpöhakuisilla ohjuksilla ja kaikki joutuvat hyppäämään laskuvarjoilla alas.

Matka syviin, tuntemattomiin metsiin voi alkaa. Retkikunta pääsee vaikeuksien kautta perille ja he päätyvät Zinjin kadonneeseen kaupunkiin. Siellä he joutuvat kamppailuun ennennäkemättömiä tappajagorilloja vastaan ja lopulta vain Karen, Peter, Munro ja Amy pääsevät pois hengissä. Tulivuoren purkauksen seurauksena alkaa maanjäristys ja Peterin hyvästeltyä Amyn, kolmikko häipyy pois kuumailmapallolla.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Laura Linney  Karen Ross, TraviComin elektroniikka-asiantuntija  
 Dylan Walsh  Peter Elliot, primatologi  
 Ernie Hudson  Munro Kelly, palkkasotilas  
 Tim Curry  Herkermer Homolka, timanttikaivosta etsivä mies  
 Grant Heslov  Richard, Peterin avustaja ja ystävä.  
 Joe Don Baker  R. B. Travis, Charlesin isä ja Karenin pomo  
 Adewale Akinnuoye-Agbaje  Kahega, Monroen opas ja kantajien johtaja  
 Bruce Campbell  Charles "Charlie" Travis, Karenin entinen sulhanen ja R. B:n poika  
 Joe Pantoliano  Eddie Venturo (ei mainintaa tekijäluettelossa)  
 Delroy Lindo  kapteeni Wanta (ei mainintaa tekijäluettelossa)