Tikun ja Takun pelastuspartio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tikun ja Takun pelastuspartio (Tiku ja Taku pelastajat)
Chip 'n Dale Rescue Rangers
Sarjan suomenkielinen Tiku ja Taku pelastajat alkutunnus
Sarjan suomenkielinen Tiku ja Taku pelastajat alkutunnus
Tyyli animaatio
Kestoaika noin 22 minuuttia
Luoja(t) Walt Disney Television Animation
Pääosissa Tress MacNeille
Corey Burton
Jim Cummings
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat Syndikointi
Suomi Kolmoskanava
Suomi MTV
Suomi MTV3
Suomi Toon Disney
Suomi Fox
Esitetty Yhdysvallat 5. maaliskuuta 1989 – 19. marraskuuta 1990
Tuotantokausia 3
Jaksoja 65
(Luettelo jaksoista)
Palkinnot
Ehdokkuudet Daytime Emmy -palkinto (1990)
Aiheesta muualla
IMDb

Tikun ja Takun pelastuspartio (myös Tiku ja Taku pelastajat, engl. Chip 'n Dale Rescue Rangers) on Walt Disney Television Animationin tuottama yhdysvaltalainen 65-osainen piirrossarja, joka valmistui vuosina 1989–1990. Sarja perustuu maaoravakaksikko Tikun ja Takun ja heidän uusien ystäviensä pelastuspartiotehtäviin.

Disneyn tuotantoyhtiö Walt Disney Television Animation eli 1980-luvulla piirrossarjojen tuottoisaa kulta-aikaa muun muassa Kummikarhujen, Vusselien ja Ankronikan suosion ollessa huipulla. Disneyllä oli tuolloin suunnitteilla uusi rikosetsiväsarja, joka kulki nimellä Rescue Rangers ja jonka päähenkilöiksi kaavailtiin pienistä eläimistä koostuvaa joukkoa.lähde? Päähenkilöehdokas, sarjakuvasankari Kit Kolby (luoja James 'Jimmy' Wakely) ei kuitenkaan lopulta miellyttänyt tuottajia ja ehdotettiin, että päähenkilö olisi joku Disneyn jo olemassa olevista hahmoista Ankronikan tapaan.lähde? Kun sarjan luoja Tad Stones keksi ehdottaa Tikua ja Takua,lähde? pulma oli hetkessä ratkaistu. Maaoravakaksikko teki uusien ystäviensä kanssa menestyksekkään paluun vuonna 1989 rikoksia ratkovana etsiväjoukkona piirrossarjassa, joka saavutti välittömästi valtavan suosion heti ensi-ilmestymisensä aikoina.

Tammikuussa 2009 IGN-sivuston laatiman sadan parhaan animaatiosarjan listan mukaan Tikun ja Takun pelastuspartio oli sijalla 60.[1]

Pelastuspartio-sarjaa on julkaistu 1990-luvulla VHS-kasetteina[2], minkä lisäksi sarjaa on esitetty televisiossa uusintoina useita kertoja. Sarjaa saa Ruotsista DVD:llä ruotsinkielisellä jälkiäänityksellä varustettuna. Jaksoja on lisäksi esitetty sekä englanniksi että suomeksi Disneyn satelliittikanavilla.

Sarjaan perustuva, näytelmää ja animaatiota yhdistelevä samanniminen elokuva ilmestyy vuonna 2022.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja perustuu maaoravakaksikon Tikun ja Takun seikkailuihin, kun he taistelevat rikoksia vastaan yhdessä uusien ystäviensä Jaska Juustolan, Vinkki Vääntölän ja Pörrin kanssa. Siinä missä poliisi ei kykene tekemään asialle mitään, pelastuspartio tekee työn heidän puolesta.

Sarjan henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiku ja Taku (Chip & Dale)

 • Sarjan päähenkilöt, jotka ovat maaoravia. Tiku toimii joukon johtajana. Hän on luonteeltaan kekseliäs ja rohkea. Taku puolestaan on hieman hajamielisempi, mutta hänenkin apunsa on tarpeen monissa tehtävissä. Tiku pukeutuu nahkaiseen pilottitakkiin ja lierihattuun, Taku puolestaan punaiseen paitaan, jossa on keltaisia kukkakuvioita. Oravien asuja ovat inspiroineet sankarit Indiana Jones ja Thomas Magnum.

Jaakko "Jaska" Juustola (Monterey "Monty" Jack)

 • Hiiri, joka on myös pelastuspartion "pulskin" ja vahvin jäsen. Hän pitää valtavasti juustosta. Hän puhuu aksentilla. Hän pukeutuu vaaleaan takkiin, turkoosiin puseroon ja pilottilaseihin. Hahmon alkuperäinen nimi on peräisin oikeasta yhdysvaltalaisesta juustosta Monterey Jackista.

Vinkki Vääntölä (Gadget Hackwrench)

 • Kaunis hiirineito, joka on pelastuspartion "älykkö". Hän on luonteeltaan pirteä, kekseliäs ja viisas. Hän pukeutuu violettiin, ihonmyötäiseen haalariin ja sinisiin pilottilaseihin. Hänellä on oranssit hiukset ja vaaleansiniset silmät. Tiku ja Taku ovat ihastuneita häneen.

Pörri (Zipper)

 • Sinivihreä, punapuseroinen kärpänen, joka on Pelastuspartion pienin jäsen ja puhuu suristen. Hänestä on apua paikoissa, minne muut partionjäsenet eivät pääse.

Kollo (Fat Cat)

 • Sarjan pääantagonisti ja Pelastuspartion pahin vihollinen, joka itse ryhminensä tekee rikoksia ja hän inhoaa eritoten Pelastuspartiota, koska he aina tulevat pilaamaan hänen suunnitelmansa. Hän pukeutuu violettiin takkiin ja siniseen paitaan, jossa on solmio. Hänen rikollisryhmään kuuluvia jäseniä ovat muun muassa Nulkki (Mepps), Rällä (Snout) ja Pönttö (Mole).

Professori Nulli (Norton Nimnul)

 • Pelastuspartion toinen päävihollisista, hullu tiedemies joka keksii keksintöjä rikolliseen toimintaan. Hän pukeutuu useimmiten valkoiseen takkiin, ja hän käyttää pullonpohjasilmälaseja.

Taina (Tammy)

 • Taina on nuori tyttöorava, joka asustaa pikkusiskonsa Viivin (Bink) ja äidin kanssa puussa. Hän on ihastunut Tikuun. Hän pukeutuu vaaleanpunaiseen puseroon ja sinisiin housuihin. Hänellä on punaiset hiukset. Esiintyy ainoastaan jaksossa Lapsenvahdit (Adventures in Squirrelsitting).

Rotta Koponen (Rat Capone)

 • Rotta Koponen on roisto, joka asuu kahden tohelon apulaisensa kanssa kaupungin vesiviemäreissä. Koposen alkuperäistä nimeä ja imagoa on inspiroinut Al Capone.

Sarja Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa sarjaa esitettiin ensimmäistä kertaa 1990-luvun alussa Kolmoskanavalla ja MTV:llä, jolloin sitä esitettiin tekstitettynä.[4]

Myöhemmin sarjaa on esitetty suomeksi jälkiäänitettynä MTV3-kanavalla useampaan otteeseen, viimeksi vuonna 2005.[5] 1990-luvulla sarjan jaksoja on julkaistu myynti- ja vuokrakasetteina suomenkielisellä puheella ja tekstityksellä.[6] Ainoastaan 21 jaksoa jälkiäänitettiin suomeksi.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan jaksoja on ollut saatavana suomenkielisinä VHS-julkaisuna 1990-luvulla. Suomessa sarjaa ei ole julkaistu toistaiseksi DVD:nä. Muissa Pohjoismaissa, kuten Ruotsissa sarjan jaksoja on julkaistu DVD:nä.[7] Yksittäisten julkaisujen (Suomessa toistaiseksi vain VHS) toinen formaattialue sisältää 7 jaksoa vähemmän kuin ensimmäisen alueen vastaavat. Yhdysvalloissa julkaistun ensimmäisen kauden DVD (sisältää 3 levyä) kattaa jaksot 1-27 ja Suomen VHS-julkaisujen ensimmäinen kausi jaksot 1-13. Pelastuspartion DVD-julkaisujen R1-julkaisut (Aluekoodi 1) ovat ilmestyneet 5. marraskuuta 2005 (Disney's Chip 'n Dale Rescue Rangers, Volume 1) ja 14. marraskuuta 2006 (Disney's Chip 'n Dale Rescue Rangers, Volume 2). Myös yksi R2-DVD (Aluekoodi 2) on julkaistu, 13. helmikuuta 2007 (Walt Disney's Chip 'n Dale Rescue Rangers, First Collection).

Aluekoodi 1 (Pohjois-Amerikka)

 • Kausi 1. 27 jaksoa
 • Kausi 2. 24 jaksoa
 • Kausi 3. 14 jaksoa

Aluekoodi 2 (Eurooppa)

 • Kausi 1. 20 (Iso-Britannia, Saksa, Tanska, Ranska, Espanja, Italia)
 • Kausi 2. 24 (Iso-Britannia ja Saksa)
 • Kausi 3. Ei tietoa

[8]

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tress MacNeille  Tiku, Vinkki Vääntölä  
 Corey Burton  Taku, Pörri, Mole, Snout  
 Jim Cummings  Jaska Juustola (myöhemmät jaksot ja viisiosainen pilotti), Professori Nulli, Kollo, konstaapeli Spinelli, Wart, Stan, Blather, Pi-Rotani, Marko, Lampun henki  
 Peter Cullen  konstaapeli Kirby, konstaapeli Muldoon, Mepps, Maltti, Jaska Juustola (ensimmäiset jaksot)  
 Rob Paulsen  sivuäänet  
 Frank Welker  sivuäänet  
 Alan Oppenheimer  Captain Colonel, Plato  
 Carol Channing  Canina Le Fur  
 James MacDonald  Humphrey the Bear  
 Brian Cummings  Arnold Mousenegger  
 Joan Gerber  Zsa Zsa Labrador  
 Gregg Berger  Wild Bill Hiccup  
 Susan Blu  sivuäänet  
 Russi Taylor  sivuäänet  

Suomenkieliset äänet (MTV3 jälkiäänitys)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dubbauksen teki Tuotantotalo Werne. Lista ei sisällä kaikkia näyttelijöitä.

 Susanna Indrén  Tiku, Rouva Hynävä  
 Tom Wentzel  Taku, Jaska Juustola, Robotti-koira, Ihmekoira Flash  
 Tiina Pirhonen  Vinkki Vääntölä, Taina  
 Heikki Kujanpää  Kollo  
 Jarkko Rantanen  Nulkki, Professori Nulli, Konstaapeli Spinelli, Herra Tyyris, Ali-Bimbo  
 Aarre Karén  Rotta Koponen, (49. Pidä huolta omasta juustostasi) ja (60. Suuri höyrylaivaseikkailu)  
 Eeva Eloranta  Äitisuula (10. Kolme miestä ja suula)  
 Veikko Honkanen  Uutisreportteri Yrtsi Länsiporu, Makkonen, Pi-Rotani (1. Merirosvojahti) ja (36. Kurret karilla)  
 Pekka Lehtosaari  Pönttö, Rällä, Mepps, Lampun henki  
 Kari Suni  Konstaapeli Kirby, Konstaapeli Muldoon, Hovimestari Konkkaa  
 Carita Mäkelä  Pirre, Tyttö, Maikki, Vauvasuula  
 Pave Maijanen  laulu  

Videopeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjasta on julkaistu myös Nintendo Entertainment System -konsolille kaksi videopeliä Chip 'n Dale: Rescue Rangers (suomessa 1991) sekä Chip ’n Dale Rescue Rangers 2 (suomessa 1994).

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltalainen The Jets -yhtye esittää englanninkielisen version piirrossarjan tunnusmusiikin. Tunnusmusiikista tehtiin pidennetty musiikkivideo. Yhdysvalloissa on julkaistu myös sarjaan liittyvä soundtrack.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. TOP 100 Animated Series IGN Tammikuu 2009. Viitattu 30.6.2009 (englanniksi)
 2. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.
 3. ”Chip 'n' Dale: Rescue Rangers (2022) - IMDb”. en-US
 4. Ruhanen, Pasi: Kolmoskanava 1986–1992 Kolmoskanava. Viitattu 7.1.2013.
 5. Tikun ja Takun pelastuspartio kesä 2005. MTV3. Viitattu 7.1.2013.
 6. Elokuvahaku Tiku ja Taku pelastajat Elonet. Viitattu 7.1.2013.
 7. http://cdon.fi/elokuvat/chip_%27n%27_dale%3a_rescue_rangers_-_vol._1-730073
 8. http://en.wikipedia.org/wiki/Chip_%27n_Dale_Rescue_Rangers#US_.28Region_1.29

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]