Disneyn Välitunti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Disneyn Välitunti
Recess
Disney's Recess logo.png
Tyyli Animaatio
Kestoaika 22 min
Luoja(t) Paul Germain
Joe Ansolabehere
Pääosissa Ross Malinger
Andrew Lawrence
Pamela Adlon
Rickey D'Shon Collins
Ashley Johnson
Robert Goulet
Courtland Mead
Toran Caudell
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat ABC
Yhdysvallat Toon Disney
Yhdysvallat Disney Channel
Suomi Disney Channel
Suomi Toon Disney
Suomi Disney XD
Esitetty 13. syyskuuta 1997 – 4. marraskuuta 2001
Jaksoja 127
Tuotanto
Tuotantoyhtiö(t) Walt Disney Television Animation
Palkinnot
Voitetut Young Artist (1999)
Ehdokkuudet Daytime Emmy (1998, 1999)
Young Artist (1998, 1999, 2000, 2001)
YoungStar (1999)
Annie (2000)
Humanitas Prize (2000)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Disneyn Välitunti (engl. Recess) on Young Artist -palkinnolla palkittu yhdysvaltalainen piirrossarja, jonka suunnittelussa on ollut mukana Walt Disney Television Animation. Sarjaa tehtiin yhteensä kuusi tuotantokautta, jotka alun perin esitettiin vuosien 19972001 välisenä aikana. Sarjaa esitetään Disney Channelilla edelleenkin. Yhden jakson kesto on noin 22 minuuttia.lähde?

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarja kertoo kuuden neljäsluokkalaisen ystävyksen Vincen, Spinellin, Mikeyn, T.J.:n, Gretchenin ja Gusin seikkailuista, jotka yleensä sijoituvat heidän kouluajalleen ja välitunnille. Usein he joutuvat rehtori Prikleyn puhutteluun. Kaverusten pahin pelko on välituntivalvoja neiti Finster, joka on luonteeltaan äkäinen ja heti viemässä näitä rehtorin kansliaan. Häntä kutsutaan neiti Finsteriksi, sillä hän ei halua kertoa ikäänsä. Finsterin kätyrinä on Randall Weens, joka on samalla luokalla T.J.:n ja muun joukon kanssa. Heidän vastassaan on niin sanottu Ashley-klaani, johon kuuluu neljä Ashley-nimistä tyttöä: Ashley A., Ashley B., Ashley K. ja Ashley T. Luokan opettaja on neiti Grotge.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T.J.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Theodore Jasper "T.J." Detweiler on joukon johtohahmo, joka keksii yleensä kaikki suunnitelmat. Hänellä on punainen lippalakki, vihreä takki, valkoinen t-paita, siniset farkut ja ruskea tukka. Lippis on T.J:n tavaramerkki, josta hän luopui eräässä jaksossa rahapulan takia, kun koulussa oli hirviötarravillitys. Lippalakki on ollut myös avaruusmatkalla sukkulassa. T.J. on hauska ja suosittu lähes kaikkien lasten keskuudessa, vaikkakin hän joutuu jatkuvasti välituntivalvoja Finsterin ja rehtori Pricklyn puhutteluun.

Gretchen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gretchen Prunella Grundler on luokan, ja myös koulun, älykkäin lapsi. Hänellä on punainen tukka, sininen mekko, silmälasit ja pisamia. Gretchenillä on apunaan Galileo-kämmentietokone, jolta hän saa tarvittaessa apua. Gretchen onkin ikäisekseen ainutlaatuisen viisas, ja hänen olisi ollut mahdollista päästä nerokkaiden lasten kouluun, mutta hän kieltäytyi kunniasta ystäviensä takia.

Gus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gustav Patton "Gus" Griswold on vaihtanut monta kertaa koulua, kunnes hän päätti jäädä Kolmannen kadun kouluun. Luonteelta hän on ujo. Hän on varastanut Kelsolta Bernie-purukumia, koska isommat luokkalaiset yllyttivät häntä. He lupasivat Gusin pääsevän "salaiselle purolle", mutta paikka oli pettymys ja Gus päätti tunnustaa tekonsa Kelsolle. Gusin isä on töissä armeijassa, eikä hän pidä poikansa ujoudesta. Gus on myös toiminut koulun pihan väliaikaisena kuninkaana Bobin jouduttua sairauslomalle (Gusista tuli hirmuhallitsija, jota vastaan kaikki nousivat kapinaan) ja tarhalapsi Hectorin "turvamiehenä". Gus oli myös entisissä kouluissaan pelätty polttopallomestari, jota kutsuttiin nimellä El Diablo (suom. paholainen). Hän lopetti kuitenkin polttopallon peluun heitettyään vahingossa viatonta pikkulasta niin, että kaatui maahan ja löi päänsä. El Diablo teki lyhyen paluun Lawsonin tehtyä saman virheen.

Spinelli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ashley Funnicelo Spinelli on stereotyyppinen poikatyttö ja joukon kovis. Spinelli on amerikanitalialainen. Hän on vahva ja katsoo televisiosta paljon vapaapainia. Spinelli ei halua kertoa etunimeään, mutta sen paljastuttua hän joutui liittymään "Ashley-jengiin", jonka jäsenet tekivät kaikkea, mitä hän vihasi kuten mm. pitivät teekestejä. Spinelli pääsi lopulta pois jengistä ystäviensä ansiosta. Spinellin suurin vihamies lienee koulun kantelija Randall, jota tämä meinaa rökittää monessa jaksossa. Kaikesta kovanaamaisuudestaan huolimatta Spinellistä löytyy myös taiteilijasielu: hän piirsi liiduilla koko koulunpihan asfaltin peittäneen kuvan koulusta ja ystävistään (piirros tuhoutui kuitenkin ennen kuin se ehdittiin laminoida). Lisäksi hän on innostunut sotakirjoista. Spinellistä löytyy myös kaunis puoli, sillä hän on voittanut kauneuskilpailun.

Mikey[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Michael "Mikey" Blumberg on ylipainoinen poika, joka on hyvä runoilemaan ja laulamaan. Hän harrastaa myös balettia. Hän yrittää löytää jokaisesta asiasta herkän puolen eikä kehtaa sanoa "ei", vaikka häntä kohdeltaisiinkin väärin. Mikey on aina erittäin kiltti ja perso kaikenlaiselle ruoalle.

Vince[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vincent Pierre "Vince" LaSalle on hyvä urheilija. Hän on afroamerikkalainen, hyvä kori- ja salkopallossa sekä heitä, potkaise ja tykitä -pelissä, jossa yhdistyvät baseball ja eurooppalainen jalkapallo. Hänen pahin kilpailijansa on viidesluokkalainen Lawson. Vincen isoveli Chad käy kahdeksatta luokkaa. Chad on nörtti, joka mm. kuuluu shakkikerhoon. Hän oli kuitenkin käydessään vielä Kolmannen kadun koulua eräänlainen "julkkis", jota pidettiin suosittuna.

Kuningas Bob[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robert alias Kuningas Bob on koulunpihan hallitsija ja kuudesluokkalainen. Hänet tunnistaa kruunustaan, valtikastaan (jääkiekkomaila), punaisesta viitastaan, jääkiekkopaidasta, jossa on edessä numero "8" ja siitä, että hän istuu lähes jatkuvasti kantotuolissa, jota hänen kaksi adjutanttiaan siirtävät, minne Bob haluaa. Bob myös perii karkki- ja purkkaveroa. Purkkavero kuitenkin loppuu jaksossa "Faarao Bob".

Ashleyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ashleyt ovat myös neljännellä luokalla, ja T.J:n, Spinellin, Gusin, Gretchenin, Vincen ja Mikeyn mielestä ärsyttäviä. Ashley A. on ryhmän johtaja. Hänellä on vaaleat hiukset ja hän käyttää vaaleanpunaisia vaatteita. Ashley B:llä on mustat kiharat ja keltaiset vaatteet. Ashley K:lla ja Ashley T:lla on molemmilla ruskeat hiukset, mutta Ashley K:lla on sininen mekko. Kerran Ashleyt saivat tietää, että Spinellin oikea nimi on Ashley, joten he ottivat tämän mukaansa kutsuen häntä Ashley S:ksi, mistä Spinelli ei pitänyt yhtään.

Randall[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Randall Wheems on välituntivalvoja Finsterin luotettavin apuri ja tämän oikea käsi. Randall raportoi kaikki mahdolliset rikkomukset Finsterille ja onkin tämän vuoksi pahasti muiden syrjimä. Hän pääsi kerran suosioon stand up -taitojensa avulla, ja kerran käytännössä hallitsemaan koko koulunpihaa saatuaan luvan kuningas Bobista, kun tämä joutui pitämään tyttöjen vaatteita päällään. Randall on kuitenkin aina palannut takaisin epäsuosituksi.

Suomalaiset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Jon-Jon Geitel    TJ  
  Samuel Harjanne    Vince  
  Hanna Savikko    Spinelli  
  Saska Pulkkinen    Mikey  
  Pasi Ruohonen    Mikeyn laulut  
  Kiti Kokkonen    Gretchen  
  Aapo Mustonen    Gus  
  Ossi Ahlapuro    Rehtori Prickly, kertoja  
  Eira Soriola, Titta Jokinen    neiti Finster  
  Sari Moilanen    neiti Grotke  

Lisäksi: Ossi Ahlapuro, Jutta Annala, Fanny Heinonen, Antti Jaakola, Titta Jokinen, Jenni Laakso, Mari Laari, Elise Langenoja, Sari Moilanen, Juha Paananen, Peter Pihlström, Velimatti Ranta, Ulla Renko, Pasi Ruohonen, Jenni Sivonen, Minna Tasanto, Pauli Virta, Sebastian Wennström, Max Wiberg.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crossover-jakso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]