Keisarin uusi koulu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Keisarin uusi koulu
The Emperor's New School
Sarjan logo.
Sarjan logo.
Tyyli piirrossarja
Kestoaika 22 min.
Luoja(t) Robert Gannaway
Pääosissa J. P. Manoux
Eartha Kitt
Patrick Warburton
Jessica Di Cicco
John Goodman
Fred Tatasciore
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Verkko Suomen lippu Disney Channel
Suomen lippu Nelonen
Suomen lippu Toon Disney
Esitetty 27. tammikuuta 2006 – 20. marraskuuta 2008
Jaksoja 52
Tuotanto
Tuotantoyhtiö(t) Walt Disney Television Animation
Palkinnot
Voitetut Annie (2007, 2008)
Daytime Emmy (2007, 2008)
Ehdokkuudet Annie (2007, 2008)
Daytime Emmy (2008)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Keisarin uusi koulu (engl. The Emperor's New School) on Daytime Emmyllä -palkittu piirrossarja, joka on jatkoa elokuvalle Keisarin uudet kuviot (2000). Sarja on Disneyn tuotantoa, ja sen tuotantomaa on Yhdysvallat.

Sarjaa esitetään Disney Channelilla ja yhden jakson kesto on noin 22 minuuttia. Sarjan juoni perustuu lähinnä Keisari Kuzcon elämään ja hänen valtakuntaansa, sarjassa tavataan myös kaikki tutut hahmot jo elokuvasta, muun muassa Yzma, Kronk, Pacha ja Malina. Keisari Kuzco on rakastunut Malinaan ja joutuu yhä oudoimpiin seikkailuihin.

Suomessa sarjaa esitettiin ensi kerran maksullisella Disney Channelilla 2007 ja myöhemmin myös Nelosella tammikuusta 2008 lähtien. Lisäksi se esiintyy myös Toon Disneyllä. Sarjaa on dubattu suomeksi, suomenkielisissä äänirooleissa ääninäyttelevät muun muassa Jarkko Tamminen, Santeri Kinnunen ja Seela Sella.

Sarjan keskeisempiä hahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keisari Kuzco[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuzco on itserakas ja hyväuskoinen henkilö, joka ajattelee aina vain itseään ja sitä mitä muut hänestä ajattelevat. Kuzco on kylän keisari, mutta hänet pakotettiin käymään koulua koska sitä hän ei koskaan ollut käynyt. Kuzco maksoi koulun rakennuttamisen, joten koulun nimi on Kuzco-opisto. Kuzcosta tulee taas keisari ja hän pääsee linnaansa kunhan hän suorittaa kaikki kurssit hyväksytysti ja pääsee koko koulun läpi. Siihen asti Kuzco asuu Zizan perheen luona. Vaikka hän yrittää olla hirveän ”siisti” hän on sisimmässään melko säälittävä. Lähes kaikki on nimetty Kuzcon mukaan – rahayksikkö on kuzcoro ja Halloweenin nimi on Kuzcoween.

Kronk[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kronk on Kuzcon ja Maliinan ystävä. Luonteeltaan hän on vaatimaton, auttavainen, hassu ja ystävällinen, mutta hieman tyhmä. Hänen koulumenestyksensä on hyvin tasaista. Hän saa yleensä kaseja. Hän on Yzman assistentti, ja hän auttaa Yzmaa hänen typerissä juonissaan anastaa Kuzcolta valta. Yzman juonet yleensä epäonnistuvat. Kronkin ideat ja päähänpistot ovat yleinsä surkeita, mutta jotkut ideat ovat ihan kunnollisia. Hän on kooltaan todella iso, ja hän rakastaa ruoanlaittoa. Kronkista tekee mielenkientoisen hahmon muun muassa se, että hän on Kuzcon yksi parhaista ystävistä, mutta auttaa silti epätoivoisesti Yzmaa anastamaan tältä vallan. Kronkillakin on myös oma elokuva, kuten Kuzcollakin, nimeltä Kronkin uudet kuviot.

Malina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malina on Kuzcon ja Kronkin ystävä ja he käyvät samaa koulua. Kuzco pitää Malinasta, muttei Malina niinkään Kuzcosta. Malina on Kuzcoon ja Kronkiin verrattuna viisain ja hän keksii aina ensimmäisenä miten toimia parhaiten. Malina on kaunis ja koulussa suosittu cheerleader, itsevarma kympin oppilas. Hänellä on pakkomielle olla paras. Lisäksi hän on uutiskääröjen päätoimittaja. Hän yrittää opettaa Kuzcoa tekemään asiat oikein huolimatta siitä, ettei Malina kestä Kuzcon itsekeskeistä luonnetta. Useimmiten Malina on hyvin järkevä ja älykäs, mutta sortuu satunnaisesti ahneuteen ja itsekeskeisyyteen, sekä pakkomielteeseen voittaa kilpailusta ja asiasta riippumatta.

Yzma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yzma (äännetään Isma) on Kuzcon pahin vihollinen. Yzma inhoaa Kuzcoa ja haluaa syrjäyttää Kuzcon vallasta. Hänellä on apunaan Kronk, joka yleensä vain pilaa Yzman juonet. Hän on kokeillut lukuisia keinoja, joilla saisi vallan muttei yksikään niistä ole onnistunut. Yzma on rupsahtaneen näköinen. Luonteeltaan Yzmaa on kuvattu ilkeäksi määräilijäksi, jonka sydän on silkkaa jäätä. Hänen juonensa eivät yleensä ole kestäviä, ja yleensä hän muuttaa keisarin joksikin eläimeksi taikajuomiensa avulla. Elokuvassa Yzma oli muuttanut itsensä vahingossa kissaksi, mutta sarjassa hänellä ei ole enää edes häntää. Yzma omistaa myös oman salaisen laboratorion, josta melkein kaikki tietävät. Salaiseen laboratorioon pääsee jännittävän vuoristoradan kautta. Siellä Yzma keittää taikajuomansa ja muut keitoksensa.

Rehtori Amzy on Yzma, joka on pukeutunut valepukuun, jotta pääsisi Kuzcon jäljille. Hänen eleensä ja käytös ovat usein kuin Yzmalla, joten hänen on vaikea naruttaa ketään. Kronk ei ikinä muista, että Rehtori Amzya ei ole oikeasti olemassakaan.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 J. P. Manoux  … Kuzco  
 Jessica Di Cicco  … Malina  
 Eartha Kitt  … Yzma  
 Patrick Warburton  … Kronk  
 John Goodman  … Pacha (kaudet 2–)  
 Fred Tatasciore  … Pacha (1. kaudella)  
 Wendie Malick  … Chicha  
 Jessie Flower  … Chaca  
 Curtis Armstrong  … Flaco Moleguaco (opettaja)  
 Jason Earles  … Guaca  
 Shane Baumel  … Tipo  
 Bob Bergen  … Bucky  
 Courtney Peldon  … Cuxi, Cuca, & Curi  
 Frank Welker  … sivuäänet  
 Miley Cyrus  … Yatta  
 Cole Sprouse  … Zim  
 Dylan Sprouse  … Zam  

Suomenkieliset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jarkko Tamminen  … Kuzco  
 Santeri Kinnunen  … Kronk  
 Seela Sella  … Yzma  
 Taru Tikkanen  … Malina  
 Seppo Kolehmainen  … Opettaja  
 Eero Saarinen  … Pacha  
 Max Ovaska  … Guaca  
 Rauno Ahonen  … Kavo (2. kaudella)  
 Ella Pyhältö  … Yatta  
 Mirjami Heikkinen  … Curi, Sivuäänet  
 Markus Bäckman  … Sivuäänet  
 Aarre Karén  … Rudy  
 Henni-Liisa Stam  … Moxi  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]