Keisarin uusi koulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keisarin uusi koulu
The Emperor's New School
Sarjan logo.
Sarjan logo.
Tyyli piirrossarja
Kestoaika 22 min.
Luoja(t) Robert Gannaway
Pääosissa J. P. Manoux
Eartha Kitt
Patrick Warburton
Jessica Di Cicco
John Goodman
Fred Tatasciore
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Suomi Disney Channel
Suomi Nelonen
Suomi Toon Disney
Esitetty 27. tammikuuta 2006 – 20. marraskuuta 2008
Tuotantokausia 2
Jaksoja 52
Luettelo jaksoista
Luettelo jaksoista
Tuotanto
Tuotantoyhtiö(t) Walt Disney Television Animation
Palkinnot
Voitetut Annie (2007, 2008)
Daytime Emmy (2007, 2008)
Ehdokkuudet Annie (2007, 2008)
Daytime Emmy (2008)
Aiheesta muualla
IMDb

Keisarin uusi koulu (engl. The Emperor's New School) on Daytime Emmyllä -palkittu yhdysvaltalainen piirrosanimaatiosarja, joka on jatkoa elokuvalle Keisarin uudet kuviot (2000). Sarja on Disneyn tuotantoa.

Sarjaa esitettiin Disney Channelilla ja yhden jakson kesto on noin 22 minuuttia. Sarjan juoni perustuu lähinnä Keisari Kuzcon elämään ja hänen valtakuntaansa, ja sarjassa esiintyvät myös muut elokuvasta tutut hahmot kuten Yzma, Kronk, Pacha ja Malina. Keisari Kuzco on rakastunut Malinaan ja joutuu yhä oudoimpiin seikkailuihin.

Suomessa sarjaa esitettiin ensi kerran maksullisella Disney Channelilla vuonna 2006 ja myöhemmin myös Nelosella tammikuusta 2008 lähtien. Lisäksi sitä on esitetty myös Toon Disneyllä. Sarjan suomenkielisissä äänirooleissa näyttelivät muun muassa Jarkko Tamminen, Santeri Kinnunen ja Seela Sella.

Sarjan keskeisempiä hahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keisari Kuzco[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuzco on itserakas ja hyväuskoinen hahmo, joka ajattelee aina vain itseään ja sitä mitä muut hänestä ajattelevat. Kuzco on kylän keisari, mutta hänet pakotetaan käymään koulua koska sitä hän ei ollut koskaan sitä käynyt. Kuzco maksaa koulun rakennuttamisen ja koulu nimetään Kuzco-opistoksi. Koulun suoritettuaan Kuzcosta tulee jälleen keisari ja hän pääsee takaisin linnaansa. Siihen asti Kuzco asuu Zizan perheen luona. Vaikka hän yrittää olla hirveän ”siisti” hän on sisimmässään melko säälittävä. Lähes kaikki on nimetty Kuzcon mukaan – rahayksikkö on kuzcoro ja Halloweenin nimi on Kuzcoween.

Kronk[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kronk on Kuzcon ja Malinan ystävä. Luonteeltaan hän on vaatimaton, auttavainen, hassu ja ystävällinen, mutta hieman tyhmä. Hänen koulumenestyksensä on hyvin tasaista ja hän saa yleensä kaseja. Kronk on Yzman assistentti ja auttaa Yzmaa tämän pyrkimyksissä anastaa Kuzcolta valta. Yzman juonet yleensä epäonnistuvat. Kronkin ideat ja päähänpistot ovat yleensä surkeita, mutta jotkut ideat ovat ihan kunnollisia. Hän on kooltaan todella iso, ja hän rakastaa ruoanlaittoa. Kronkista tekee mielenkientoisen hahmon muun muassa se, että hän on Kuzcon yksi parhaista ystävistä, mutta auttaa silti Yzmaa anastamaan tältä vallan. Kronk esiintyy myös elokuvassa Kronkin uudet kuviot (2005).

Malina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malina on Kuzcon ja Kronkin ystävä ja he käyvät samaa koulua. Kuzco pitää Malinasta, mutta Malina ei niinkään Kuzcosta. Malina on viisas verrattuna Kuzcoon ja Kronkiin ja keksii aina ensimmäisenä miten toimia parhaiten. Malina on kaunis ja koulussa suosittu cheerleader, itsevarma kympin oppilas. Hänellä on pakkomielle olla paras. Lisäksi hän on uutiskääröjen päätoimittaja. Malina yrittää opettaa Kuzcoa tekemään asiat oikein huolimatta siitä, ettei Malina kestä Kuzcon itsekeskeistä luonnetta. Useimmiten Malina on hyvin järkevä ja älykäs, mutta sortuu satunnaisesti ahneuteen ja itsekeskeisyyteen, sekä pakkomielteeseen voittaa kilpailusta ja asiasta riippumatta.

Yzma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Yzma

Yzma (äännetään Isma) on Kuzcon pahin vihollinen. Yzma inhoaa Kuzcoa ja haluaa syrjäyttää Kuzcon vallasta. Hänellä on apunaan Kronk, joka yleensä vain pilaa Yzman juonet. Hän on kokeillut vallan anastamisessa lukuisia keinoja, mutta yksikään niistä ei ole onnistunut. Luonteeltaan Yzma on ilkeä määräilijä, jonka sydän on silkkaa jäätä. Hänen juonensa eivät yleensä ole kestäviä, ja usein hän muuttaa keisarin joksikin eläimeksi taikajuomiensa avulla. Elokuvassa Yzma muuttaa itsensä vahingossa kissaksi, mutta sarjassa hänellä ei ole enää edes häntää. Yzma omistaa myös oman salaisen laboratorion, josta melkein kaikki tietävät. Salaiseen laboratorioon pääsee vuoristoradan kautta. Siellä Yzma keittää taikajuomansa ja muut keitoksensa.

Rehtori Amzy on valepukuun pukeutunut Yzma, joka pyrkii Kuzcon jäljille. Hänen eleensä ja käytöksensä ovat usein kuin Yzmalla, joten hänen on vaikea huijata ketään. Kronk ei kuitenkaan koskaan muista, ettei Rehtori Amzya ole oikeasti olemassakaan.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 J. P. Manoux  Kuzco  
 Jessica Di Cicco  Malina  
 Eartha Kitt  Yzma  
 Patrick Warburton  Kronk  
 John Goodman  Pacha (kaudet 2–)  
 Fred Tatasciore  Pacha (1. kaudella)  
 Wendie Malick  Chicha  
 Jessie Flower  Chaca  
 Curtis Armstrong  Flaco Moleguaco (opettaja)  
 Jason Earles  Guaca  
 Shane Baumel  Tipo  
 Bob Bergen  Bucky  
 Courtney Peldon  Cuxi, Cuca, & Curi  
 Frank Welker  sivuäänet  
 Miley Cyrus  Yatta  
 Cole Sprouse  Zim  
 Dylan Sprouse  Zam  

Suomenkieliset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jarkko Tamminen  Kuzco  
 Santeri Kinnunen  Kronk  
 Seela Sella  Yzma  
 Taru Tikkanen  Malina  
 Seppo Kolehmainen  Opettaja  
 Eero Saarinen  Pacha  
 Max Ovaska  Guaca  
 Markus Bäckman  Kavo (1. kaudella), sivuäänet  
 Rauno Ahonen  Kavo (2. kaudella)  
 Ella Pyhältö  Yatta  
 Mirjami Heikkinen  Curi, Sivuäänet  
 Aarre Karén  Rudy  
 Henni-Liisa Stam  Moxi  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]