70’s Show

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
70's Show
That '70s Show
Tyyli
Kestoaika noin 22 minuuttia
Luoja(t)
  • Bonnie ja Terry Turner
  • Mark Brazill
Pääosissa
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Fox
Esitetty 23. elokuuta 1998 – 18. toukokuuta 2006 (Yhdysvallat)
Tuotantokausia 8
Jaksoja 200
Tuotanto
Vastaava(t) tuottaja(t)
Säveltäjä(t)
Tuotantoyhtiö(t) Carsey-Werner
Levittäjä Carsey-Werner
Aiheesta muualla
IMDb

70’s Show[1] (kahdeksas tuotantokausi nimellä That ’70s Show[2], engl. That ’70s Show) on yhdysvaltalainen komediasarja, joka kertoo kuuden teini-ikäisen ystävyksen ja heidän perheidensä elämästä kuvitteellisessa Point Placessa, Wisconsinissa.

Sarjan tapahtumat alkavat vuoden 1976 toukokuusta ja päättyvät ensimmäiseen tammikuuta 1980.

Televisioyhtiö FOX alkoi lähettää sarjaa 23. elokuuta 1998, ja se jatkui katkeamatta kahdeksan tuotantokautta. Viimeinen ja 200. lähetys oli 18. toukokuuta 2006. Sarja oli monille näyttelijöilleen ponnahduslauta kuuluisuuteen ja elokuvien pariin. Suomessa sarjan esityskanavina ovat olleet Nelonen ja TV5.

Sarjan pääosia teini-ikäisinä ystävyksinä esittivät Topher Grace (Eric Forman), Laura Prepon (Donna Pinciotti), Ashton Kutcher (Michael Kelso), Danny Masterson (Steven Hyde), Mila Kunis (Jackie Burkhart) ja Wilmer Valderrama (Fez). Viimeisellä kahdeksannella tuotantokaudella pääosan esittäjiin kuului myös Josh Meyers (Randy Pearson), kun Ericin ja Michaelin roolihahmot kirjoitettiin ulos sarjasta Gracen alettua näytellä elokuvassa Hämähäkkimies 3 ja Kutcherin elokuvassa Meripelastaja.

  • Eric Forman on sotaveteraani Redin ja sairaanhoitaja Kittyn poika, joka seurustelee Donnan kanssa. Hän keräilee toimintahahmoja ja loukkaantuu, jos joku erehtyy kutsumaan niitä nukeiksi. Hän on suuri Star Wars -fani ja toisinaan jopa fantasioi Donnasta Leiaksi pukeutuneena. Sarjassa ihmetellään monesti, miten hän on onnistunut iskemään Donnan, sillä tätä pidetään liian hyvänä hänelle.
  • Donna Pinciotti on Bobin ja Midgen tytär, joka asuu Formanien naapurissa. Hänen perheellään on italialaiset juuret. Donna saa yhdessä vaiheessa pestin radiosta "Namu-Donnana", minkä myötä hänelle kertyy suuri miespuolinen ihailijajoukko. Donna on vähemmän kiinnostunut meikeistä tai muodista kuin Jackie, joka usein pilkkaakin häntä mm. "jättiläiseksi" tai "tukkijätkäksi". Ericin lisäksi Donna seurustelee lyhyen aikaa Michaelin veljen Caseyn sekä Stevenin perheen levykaupan uuden työntekijän Randy Pearsonin kanssa.
  • Fez on ulkomaalainen vaihto-oppilas, jonka kotimaata ei koskaan paljasteta. Asiasta tiedetään sen verran, että kyseessä on saari, jolla ovat vaikuttaneet sekä britit että hollantilaiset. Myöskään hänen oikeaa nimeään ei saada tietää, minkä vuoksi kaverukset alkavat kutsua häntä nimellä Fez (väännös lyhenteestä FES, Foreign Exchange Student). Fez nähdään usein hieman omituisena, ja sarjan alussa hänen on vaikea muodostaa suhteita naisiin. Viimeisellä tuotantokaudella hänestä kehkeytyy kuitenkin varsinainen viettelijä, jolla on joka yö uusi nainen kierroksessa.
  • Michael Kelso on porukan vähä-älyinen tunari, joka ajautuu jatkuvasti vaikeuksiin. Hän on mm. pudonnut vesitornista joka vuosi. Sarjan alussa hän seurustelee Jackien kanssa, mutta jää kiinni pettämisestä Ericin siskon Laurien kanssa. Hän alkaa yhdessä vaiheessa tapailla Laurieta, mutta joutuukin sillä kertaa itse petetyksi. Hän tapailee sarjan aikana useita muitakin naisia, mm. Stevenin sisarta. Michael opiskelee jonkin aikaa poliisikoulussa, mutta vaihtaa lopulta portsarin työhön.
  • Jackie Burkhart on turhamainen, pinnallinen ja egoistinen tyttö, joka puhuu muiden mielestä aivan liian paljon. Hän piikittelee erityisesti Donnaa ja uskoo, että muut tytöt ovat kateellisia hänen söpöydestään. Jackie keräilee pehmoleluja ja on myös yrittänyt painostaa Michaelin koristelemaan pakettiautonsa niillä. Hänen musiikkimakuunsa lukeutuu Abba ja muu diskomusiikki – kerran hän yrittää Fezin kanssa estää Hyden järjestämän mielenosoituksen, jossa poltetaan diskolevyjä. Jackien äiti on kiinteistövälittäjä Pam ja isä lakimies Jack.
  • Steven Hyde on porukan rento älykkö, joka elää aluksi kahdestaan alkoholisoituneen yksinhuoltajaäitinsä kanssa. Hän uskoo erinäisiin USA:n hallitusta koskeviin salaliittoteorioihin. Yhdessä vaiheessa hän muuttaa Formaneille asumaan ja alkaa työskennellä Leon omistamassa valokuvausliikkeessä. Pitkään luullaan, että Stevenin isä olisi baarimikko nimeltä Bud, kunnes Kitty saa selville, ettei asian laita olekaan näin. Oikeaksi isäksi paljastuu William Barnett, mikä herättää Stevenin lähipiirissä ihmetystä, koska tämä on musta mies ja Steven puolestaan valkoihoinen.
  • Laurie Forman on Ericin kevytkenkäinen isosisko, joka ei kuulu sarjan "ydinporukkaan" eli Formanien kellarissa toisiaan säännöllisesti tapaaviin kuuteen teinikaverukseen. Hänet nähdään kuitenkin usein sarjan eri tuotantokausien aikana, ja hänellä on seksuaalinen suhde niin Michaelin kuin Fezinkin kanssa. Hänen lukuisat muut miessuhteensa ovat aika ajoin tapetilla, ja niistä vitsaillaan sarjan aikana myös paljon.
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarja sijoittuu 1970-luvulle, Wisconsiniin kuuluvaan kuvitteelliseen pikkukaupunkiin nimeltä Point Place. Sarjan tapahtumista suuri osa tapahtuu Eric Formanin perheen kellarissa ja Point Placen ajanviettopaikoissa, kuten The Hub -kahvilassa.

Sarjan tärkeimmät juonet ovat olleet koko sarjan ajan Donna Pinciottin ja Eric Formanin suhde, joka katkesi ensin kaudella kolme, ja seuraavan kerran kaudella kahdeksan. Moni sarjan jaksoista painottui eniten suhteeseen.

Sarjan alussa Michael Kelso ja Jackie Burkhart seurustelivat, mutta suhde meni poikki, koska Michael petti Jackieta Ericin siskon kanssa. Kaudella viisi Jackie ja Steven päätyivät yhteen, mutta erosivat sarjan aikana pari kertaa. Sarjan lopussa, aivan viimeisissä jaksoissa Fez ja Jackie päätyivät yhteen. Sarjan aikana moni yllättävä juonenkäänne on juuri ollut henkilöiden parisuhteet.

Sarjan aikana on ollut yksi vahinkoraskaus ja kaksi on melkein tapahtunut. Eräänä iltana konsertin jälkeen Kelson ansiosta Brooke Rockwell tuli raskaaksi ja synnytti tyttölapsen. Kerran Donna unohti ottaa ehkäisypillerinsä, ja siitä syntyi kauhea sotku. Sarjan alussa Jackie unohti ehkäisyn Kelson kanssa, mutta selvisi, ettei hän olekaan raskaana.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Sarjan erityispiirteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisellä kaudella sarjan hahmot puhuivat kohtausten välissä. Esimerkiksi pilotissa Eric, Kelso ja Hyde imivät heliumia, ja Fez näytti diskoliikkeitä. Muina sarjan kausina näyttelijät eivät puhuneet, ja kaikki siirtymät olivat näyttelijöiden äänetöntä liikkumista värikkäällä taustalla.

Sarjalle tyypillinen rinkikohtaus on toistunut monesti sarjan aikana, miltei jokaisessa jaksossa – päähenkilöt, yleensä sarjan pojat istuvat ringissä, polttavat pilveä ja juttelevat yleensä jakson päätapahtumasta. Useimmiten joku heistä on kysynyt neuvoa toisilta.

Myös monien muiden tunnettujen filmatisointien parodiointi ja unet tai takaumat ovat tyypillisiä sarjalle, ja siinä on parodioitu muun muassa Scooby-Doo-, Perhe on pahin - ja The Lucy Show -tv-sarjoja, Hitchcockin elokuvia sekä Woody Allenin Unikeko- ja Annie Hall -elokuvia.

WFPP-radioasema

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WFPP (”The Sound”) eli Point Placen radioasema on radioasema, jossa muun muassa Donna on ollut töissä.

Näyttelijöitä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Näyttelijä Henkilöhahmo Sarjassa mukana Huomioita
Topher Grace Eric Forman 1998–2005, 2006
Laura Prepon Donna Pinciotti 1998–2006
Danny Masterson Steven Hyde 1998–2006
Mila Kunis Jackie Burkhart 1998–2006
Ashton Kutcher Michael Kelso 1998–2005, 2006 Vaihtelevasti mukana tuotantokaudella 8
Wilmer Valderrama Fez 1998–2006
Kurtwood Smith Red Forman, Ericin isä 1998–2006
Debra Jo Rupp Kitty Forman, Ericin äiti 1998–2006
Don Stark Bob Pinciotti, Donnan isä, naapuri 1998–2006
Tanya Roberts Midge Pinciotti, Donnan äiti 1998–2001, 2004 Yksi esiintyminen tuotantokaudella 6, vaihtelevasti mukana tuotantokaudella 7
Lisa Robin Kelly Laurie Forman, Ericin sisar 1998–2003 Vaihtelevasti mukana tuotantokausilla 1–5
Christina Moore Laurie Forman 2003-2004 Vaihtelevasti mukana tuotantokaudella 6
Tommy Chong Leo Chingkwake, hippi 2000–2002, 2005–2006 Vaihtelevasti mukana tuotantokausilla 2–3 ja 7, pääroolissa tuotantokausilla 4 ja 8
Josh Meyers Randy Pearson 2005–2006 Ensiesiintyminen tuotantokaudella 8 episodissa "Somebody to Love"

Vierailevia tähtiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjassa esiintyy lukuisia vierailevia tähtiä mm. Onnen päivien Tom Bosley ja Marion Ross, Brooke Shields, rocktähti Ted Nugent, Lindsay Lohan, Jessica Simpson, Erika Christensen, Luke Wilson, Mary Tyler Moore, Paul Anka, Christopher Masterson, Lemmenlaivan Gavin MacLeod, Isaac Hayes, Bruce Willis, Alice Cooper ja Dwayne Johnson. Rock-yhtye KISS vieraili sarjan erikoisjaksossa vuonna 2002. [3]

Sarjassa käytetään erilaisia kuvauskeinoja, jotka luovat oman leimansa sarjalle. Sarjan kohtausten välillä on välijaksoja, joissa yksi tai useampi näyttelijä on kuvattu 1970-luvun muodissa olleiden värikkäiden kuosien ja muiden 1970-lukuun viittaavasta kuvamateriaalista koostuneiden taustakuvien edessä. Lukuun ottamatta ensimmistä tuotantokautta, jossa yleensä kohtausten välissä oli erilaisia symboleita, esimerkiksi kukkia tai hymynaama.

Myös pöydän ääressä istumisjaksot ovat joka jaksossa, kameran siirtyessä pöydän ääressä istujien kohdalle yksi kerrallaan, kuvaten näyttelijöitä vuorotellen suoraan edestäpäin.

Tunnusmusiikki

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan tunnusmusiikkina on Big Star -yhtyeen Alex Chiltonin ja Chris Bellin tekemä ”In the Street”. Sen lauloi alun perin Todd Griffin, mutta toisen tuotantokauden alusta lähtien tunnusmusiikin esittää yhtye Cheap Trick. Ensimmäisellä tuotantokaudella musiikin loppuun Danny Masterson huutaa ”Hello Wisconsin!”, mutta toisesta tuotantokaudesta lähtien huutaja on Cheap Trickin Robin Zander.

Ensimmäiset seitsemän tuotantokautta näyttelijät laulavat tunnusmusiikkia yhdessä Ericin autossa. Kahdeksannella tuotantokaudella, kun Topher Grace ja Ashton Kutcher ovat lähteneet sarjasta, sarjan näyttelijät Kurtwood Smithiä ja Tommy Chongia lukuun ottamatta laulavat kappaletta ympyrässä. Kahdeksannella tuotantokaudella mukaan tullut Randy Pearson ei esiinny lainkaan ensimmäisen jakson avauksessa, mutta toisen jakson jälkeen myös hän esiintyy avauksissa.

Jaksojen nimiä rock-musiikista

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viidennen tuotantokauden jaksojen nimet ovat Led Zeppelinin kappaleiden nimiä, kuudennen kauden puolestaan The Whon, seitsemännen kauden The Rolling Stonesin ja kahdeksannen kauden Queenin kappaleiden nimiä.

Brittiläinen uudelleenfilmatisointi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englantilainen ITV-kanava teki sarjasta vuonna 1999 lähes samanlaisen version Days Like These (suomeksi ’Tällaiset päivät’). Sarja ei saanut suurta suosioita.

  • amazon.it/Water-Tower-That-70s-Show/dp/6138591941