Laura Prepon

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Laura Prepon
Laura Prepon vuonna 2014.
Laura Prepon vuonna 2014.
Syntymäaika 7. maaliskuuta 1980 (ikä 38)
Syntymäpaikka Watchung, New Jersey, Yhdysvallat
Aktiivisena 1995–
Ammatti näyttelijä, malli, elokuvatuottaja
Merkittävät roolit 70’s Show
Vielä yhdet Chelsea?
Orange Is the New Black
Aiheesta muualla
IMDb

Laura Prepon (s. 7. maaliskuuta 1980 Watchung, New Jersey, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hänet tunnetaan muun muassa Donna Pinciottin roolistaan televisiosarjassa 70’s Show sekä rooleistaan televisiosarjoissa October Road ja Vielä yhdet Chelsea?. Vuodesta 2013 Prepon on näytellyt Alex Vausea televisiosarjassa Orange Is the New Black. Prepon on työskennellyt mallina ennen näyttelijänuraansa.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laura Prepon syntyi kuopukseksi lukio-opettaja Marjorielle (o.s. Coll) ja ortopedi Michael Preponille. Hänen äitinsä on irlantilaista syntyperää ja isänsä venäjänjuutalaista syntyperää.[1] Michael Prepon kuoli 49-vuotiaana sydänkohtaukseen vuonna 1993, Lauran ollessa 13-vuotias. Hänellä on neljä vanhempaa sisarusta. Prepon kävi koulua Watchung Hills Regional High Schoolissa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uransa alkuaikoina Prepon toimi mallina Brasiliassa, Milanossa ja Pariisissa. Ura ei tuntunut omalta Preponille, ja hän tiesi haluavansa näyttelijäksi.

Vuonna 1998 Prepon kävi koekuvauksissa uuteen sarjaan nimeltä 70’s Show. Hän sai Donna Pinciottin roolin, joka teki hänestä tunnetun. Sarjaa jatkettiin kahdeksan kautta vuoteen 2006 asti. Sarjan aikana hän teki muun muassa roolisuorituksen elokuvaan Slackers – pinnarit.

Laura Preponin tunnetuin rooli oli sarjassa 70’s Show, jossa hän oli mukana kaikilla tuotantokausilla ja jokaisessa jaksossa. Sarja teki Preponista kansainvälisesti tunnetun. Preponin roolihahmo, Donna Pinciotti, oli sarjassa Eric Formanin pitkäaikainen tyttöystävä. Sarjassa näyttelivät myös Ashton Kutcher ja Mila Kunis. Prepon näytteli toista pääosaa vuoden 2006 elokuvassa Karla.

Vuonna 2008 Prepon näytteli televisiosarjassa October Road. Hän oli yksi vakituisista näyttelijöistä ja sarjaa tehtiin kahden kauden verran. Sarja on esitetty kerran Suomessa. Vuonna 2009 Prepon vieraili kolmen jakson verran televisiosarjassa Ensisilmäyksellä Karenin roolissa.

Laura Prepon vuonna 2008.

Alkuvuonna 2011 Prepon teki vierailun sarjaan Castle, ja tähditti päähenkilönä sarjaa Vielä yhdet Chelsea? (Are you there, Chelsea?), joka perustui kirjailija Chelsea Handlerin kirjoittamaan kirjaan. NBC lopetti ohjelman toukokuussa 2012. Hän vieraili myös samana vuonna ohjelmassa Men at Work, jossa näyttelee myös 70’s Show’sta tunnettu näyttelijä Danny Masterson. Vuodesta 2013 Prepon on näytellyt Alex Vausea televisiosarjassa Orange Is the New Black.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
2001 Southlander Southlander Seven Equals Five
2002 Slackers – pinnarit Slackers Reanna Cass
2004 Lightning Bug Lightning Bug Angevin Duvet
2006 Karla Karla Karla Homolka
Come Early Morning Come Early Morning Kim
2007 The Chosen One The Chosen One Rachel Cruz (ääni)
2012 Lay the Favorite Lay the Favorite Holly
The Kitchen The Kitchen Jennifer
2016 Nainen junassa The Girl on the Train Cathy
2017 The Hero The Hero Charlotte

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]