Hymynaama
Hymynaama (engl. smiley tai smiley-face) on kuva tai kuvamerkki, jossa ympyrän sisällä on kaksi pistettä ja ylöspäin kaareva kaari, jotka muodostavat hymyilevän naaman silmiä ja suuta muodostavan kuvan. Hymynaama on yleisimmin keltaisella pohjavärillä.
Tavaramerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki oikeudet Hymynaamaan (Smiley trademark) sadassa valtiossa omistaa Smiley Company.
Hymiö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Tämän osion pääartikkeli on Hymiö.
Hymynaamasta on myös muodostunut merkki 'hymiö' (engl. 'emoticon'). Nimitys hymiö juontaa sanasta hymynaama. Kuitenkaan ei tule sekoittaa hymynaamaa ja hymiötä, jotka ovat kaksi eri asiaa: Hymynaama on yksi kuva tai kuvamerkki, kun taas hymiö on netti- ja tekstiviesti-liikenteen merkin yleisnimi, joka sisältää monia eri merkkejä, kuvaamaan useimmiten lähettäjän tunnetilaa yksinkertaisilla kirjoitusmerki-yhdistelmillä. Kuitenkin joskus hymynaama-sanalla viitataan hymiöihin, englanninkielessä molemmat ovat sana 'smiley', joten sekaantuminen englanninkielessä on todennäköisesti yleisempää.
Seuraavia hymiöitä on myös kutsuttu 'hymynaamoiksi':
😁, 😁, ☺, tai 😊
Hymiöt ovat yleisiä esimerkiksi tekstiviesteissä.
Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hymynaama-merkin tapaisia kuvia on esiintynyt jo ennen merkin rekisteröimistä SmileyCompanyn taholta. Esimerkiksi hymynaamaa muistuttava kuva esiintyi Lili-elokuvan julisteessa 1953 ja kristillisen WMCA-radioaseman t-paidassa vuonna 1962.
Hymynaama joukkotiedotuksessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Hymynaama on joskus liitetty myös hippiaikojen huumekulttuurin merkiksi, ja tanssimusiikkisuuntaukseen 80-luvun lopulla. Hymynaama on myös suosittu rintamerkki.
Hymynaama liitetään usein englanninkieliseen lauseeseen 'Have a nice day!' (suom. Mukavaa päivää sinulle!)
1988-1989[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Second Summer of Love (”Toinen rakkauden kesä”) (1988−1989), termillä viitataan acid house -musiikin nousuun ja laittomien huumeiden sävyttämien ravebileiden huippukauteen. Ajanjakson symboliksi nousi ”hymynaama”-symboli, jota oli käytetty eräiden juhlien mainoksissa.
Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämän artikkelin tai sen osan viitteitä on pyydetty muotoiltavaksi. Voit auttaa Wikipediaa muotoilemalla viitteet ohjeen mukaisiksi, esimerkiksi siirtämällä linkit viitemallineille. |
- http://nytimes.com/2001/04/14/us/h-r-ball-79-ad-executive-credited-with-smiley-face.html
- http://books.google.es/books?id=P4gCzZsOY0UC&pg=PA50&lpg=PA50&dq=smiley+wmca&source=bl&ots=bQzVepXuqN&sig=BOcZ7SGOWHMENa5Yyuirjn6S_mg&hl=en&sa=X&ei=rbgaUJGHLNO00QWl_oGgDQ&ved=0CDcQ6AEwAQ#v=onepage&q=smiley%20wmca&f=false
- Peter Shapiro, Smiling Faces Sometimes, in The Wire, issue 203, January 2001, pp44-49.
- http://nytimes.com/2006/07/05/business/worldbusiness/05smiley.html?pagewanted=all
- http://theguardian.com/music/2008/apr/20/electronicmusic.culture