Rave

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
NASA Rewind -tapahtuma New Yorkissa vuonna 2004

Rave (joskus ravebileet tai reivit) on koko yön kestävä musiikkitapahtuma, jossa DJ ja live-esiintyjät soittavat elektronista tanssimusiikkia tanssivalle yleisölle. Nimitys tuli käyttöön 1980-luvun lopussa tarkoittamaan acid housen ympärille kehittynyttä kulttuuria, johon usein liitettiin erilaiset huumeet, pääasiassa ekstaasi.

Raven alkuaikoina tapahtumille oli tyypillistä laittomuus ja suusta-suuhun-mainostus muun muassa lentolehtisten (flyereiden) avulla.[1]

Alkuaikojen laittomien tapahtumien ja elektronisen tanssimusiikin läpilyömisen jälkeen Euroopan radiosoittolistoillakin soitettiin tunnettujen ravemuusikoiden ja -kokoonpanojen, kuten WestBamin, The Prodigyn ja The Shamenin, musiikkia ja järjestettiin valtavia ravejuhlia esimerkiksi jäähalleissa ja ulkona, muun muassa Mayday ja vuosittainen katujuhla Love Parade Berliinissä.[2]

Suomeen rave tuli vuonna 1989, ja alkuaikojen vaikuttajia olivat muun muassa Hyperdelic Housers, F-Clef sekä DJ:t Eliot Ness, Jokke ja Ender.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Inkinen, Sam (toim.): Tekno: Digitaalisen tanssimusiikin historia, filosofia ja tulevaisuus. Aquarian Publications, 1994. ISBN 951-8975-26-4.
  2. The History of Rave Culture TheSite.org. Viitattu 28.3.2007. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]