Acid house

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo musiikkityylistä. The Acid House on kirjailija Irvine Welshin novellikokoelma.
Acid house
Alkuperä house
Alkuperämaa  Yhdysvallat (Chicago)
Kehittymisen
ajankohta
1980-luvun puoliväli
Tyypillisiä
soittimia
syntetisaattori, rumpukone, sekvensseri, kosketinsoitin, Roland TB-303, Roland TR-808/TR-909,
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
New beat, acid techno, acid trance, goa trance, psykedeelinen trance, rave, trance, electro house, techno

Acid house (usein pelkkä acid) on Chicagossa 1980-luvun puolivälissä syntynyt housemusiikin alalaji. Sille ovat tyypillistä vahva toisto, perinteisestä, "sielukkaasta" housesta poikkeava, varsin futuristinen ja konemainen äänimaailma sekä perinteisten lauluosuuksien puute (laulun sijasta saatetaan käyttää vaikka samplattua puhetta).

Acid house yhdistetään erityisesti Roland TB-303 -bassosyntetisaattorilla tuotettuun ääneen (tosin muitakin syntetisaattoreita on tyylilajin piirissä käytetty). Acidissa laitetta käytetään "väärin", ei bassokitaran jäljittelemiseen vaan itsenäisenä soittimena säätelemällä muun muassa syntetisaattorin resonanssi- ja cutoff-parametreja. Näin aikaansaatavaa ääntä voisi kuvailla vaikka eräänlaiseksi pulputukseksi tai narinaksi Suomessa puhutaankin toisinaan "narinasta", kun tarkoitetaan acid housea tai muuta vahvasti TB-303 -vaikutteista musiikkia.

Acid housen kukoistuskausi oli 1980-luvun loppupuolella, jolloin se oli hyvin suosittua erityisesti Isossa-Britanniassa, vaikuttaen vahvasti muun muassa ravekulttuurin syntyyn. Musiikillisesti tyyli on innoittanut monia elektronisen tanssimusiikin alalajeja (esimerkiksi trancea) ja jossain määrin myös valtavirran popmusiikkia.

1990-luvun alkupuolella acid housen suosio alkoi hiipua. TB-303 vaikutti kuitenkin edelleen elektroniseen tanssimusiikkiin. Vuosikymmenen aikana syntyivät muun muassa käsitteet acid techno ja acid trance, joilla tarkoitetaan 303:lle tyypillisiä bassokuvioita ja äänimaailmaa käyttäviä tekno- ja trance-tyylilajeja.

Vuonna 1993 Hardfloor teki TB Resuscitation -levyn, jota monet pitävät vedenjakajana acid housen ja acid-teknon välillä. Jälkimmäinen on "vain" teknoa, joka käyttää 303:sta.

Joskus käytetään myös termiä acid trance, joka viittaa acid-tyylisiä bassokuvioita käyttävään tranceen. Esimerkiksi brittiläisen Solar Questin voi katsoa kuuluvan tähän tyylilajiin.

"Perinteistä" acid housea on tehty myös 1990- ja 2000-luvuilla. Sellaista on tuottanut muun muassa yhdysvaltalainen Josh Wink.

Acid house -nimityksen taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Acid housen epävirallisena tunnuksena, varsinkin brittiläisessä klubikulttuurissa, on usein käytetty keltaista hymiötä.

Termin acid house (kirjaimellisesti käännettynä happotalo, happo-house) alkuperästä on esitetty erilaisia teorioita. Monet arvelevat sen viittaavan TB-303:n äänimaailmaan, kun taas toiset yhdistävät sen päihteisiin (erityisesti 1980-luvulla suosittuun ekstaasiin).

Muun muassa kanadalaiselle La Presselle töitä tehnyt lehtimies Philippe Renaud on kirjoittanut, että termi acid house keksittiin Chicagossa vuonna 1987 kuvaamaan Roland 303 -bassokoneen ääntä. Hänen mukaansa laitetta kuultiin ensimmäisen kerran merkittävässä määrin Phuturen "Acid Traxilla" samana vuonna.[1]

Erään teorian mukaan acid-sanalla saatettaisiin viitata myös samplaamiseen.

Tunnettuja acid house -artisteja ja -yhtyeitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]