Munkki (leivonnainen)

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Donitsi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Munkkeja

Munkki tai donitsi on rasvassa uppopaistettu, pullataikinasta tai kakkutaikinasta valmistettu makea leivonnainen. Munkkien yleisimmät muodot ovat pallo, jonka sisällä on hilloa tai muuta makeaa täytettä, ja rengas, joka on perinteisesti tehty kietomalla taikina kepin ympärille.lähde? Nykyään saatetaan käyttää myös leikkuria, joka leikkaa taikinan keskeltä pienen palasen. Nämä palaset voidaan paistaa erikseen ”donitsireikinä”.lähde?

Sana munkki on ollut käytössä leivonnaisen nimityksenä ainakin jo 1600-luvulla. Se juontuu vertauskuvallisesta assosiaatiosta luostarimunkkeihin: ”kun nokare munkkitaikinaa pannaan kuumaan rasvaan, se pullistuu nopeasti hyvinvoivan ruskeakaapuisen munkin kaltaiseksi”.[1]

Perinteisesti Suomessa on valmistettu seuraavan tyyppisiä munkkileivonnaisia:

  • Pallomainen munkki (”tavallinen munkki”lähde?), joka on rasvasta nostettuna hillotettu ja kieritelty hienossa sokerissa.
  • Munkki, joka on päällystetty karamellivärillä värjätyllä, tomusokerista valmistetulla kuorrutteella eli pomadalla. Tämä versio tunnetaan nimellä berliininmunkki (vaaleanpunainen kuorrute) tai, erityisesti Turun seudulla, piispanmunkki (vaaleanpunainen tai valkoinen kuorrute).
  • Pienikokoista munkkia kutsutaan myös konvehtimunkiksi.lähde?
  • Munkkirinkeli tai -rinkilä joka on toroidin muotoinen rinkula. Munkkirinkeli sokeroidaan paiston jälkeen.
  • Donitsi on tavallisesti munkkirinkeliä pienempi ja kovakuorisempi.lähde? Donitsi leivotaan kakkutaikinasta, jossa on leivinjauhetta, ja ne paistetaan rasvassa kohottamatta. Donitsissa voi olla erilaisia kuorrutteita sokerista suklaaseen. Kuorrutteen päälle voidaan vielä ripotella erilaisia koristeita kuten nonparelleja tai strösseleitä. Yleensä donitsia ei sokeroida.
  • Munkkipossu[2] eli possumunkki, ”porsaan muotoinen” munkki, jossa on hillotäyte. Kotkassa paikallisesta munkkipossusta käytetään nimitystä posso[3][4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Häkkinen, Kaisa: Nykysuomen etymologinen sanakirja, s. 736. Helsinki: WSOY, 2004. ISBN 951-0-27108-X.
  2. Kielitoimiston sanakirjan verkkoversio: munkkipossu. (Kotimaisten kielten keskuksen verkkojulkaisuja, 35.) Kotimaisten kielten keskus. ISSN 2323-3370. Viitattu 6.4.2017.
  3. Mäenpää, Veikko: Kotkan tunnetuin herkku posso syntyy käsityönä Kymen Sanomat. 9.11.2016. Viitattu 6.4.2017.
  4. Piimävelliä vai kampanisua? Löydä Suomen perinneherkut MTV Lifestyle. 21.1.2015. Viitattu 6.4.2017.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.