Pekoni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pekonia.

Pekoni on suolattua ja savustettua siansivua (sian kylkeä, kylkisiivua), joka tavallisesti on leikattu ohuiksi viipaleiksi tai kuutioiksi.

Pekoni on erityisen suosittua Yhdysvalloissa.[1]

Markkinoilla on pekonin makuista jäätelöä, vodkaa, donitseja ja hammastahnaa, sekä pekonin tuoksuista liukuvoidetta ja vegaanista pekonisuolaa.[2]

Pekonia on syöty jo antiikin Roomassa. Roomalaiset käyttivät pekonista nimeä ”Petaso”. Bacon-sana lainattiin englantiin Ranskasta, missä bacon tarkoittaa suolattua siansivua (bakko = kinkku). Ensimmäisen pekonitehtaan avasi 1770-luvulla John Harris Whiltshiressä Englannissa. Whiltshire on edelleen pekonin “pääkaupunki” Englannissa. Ensimmäisen kuluttajapakatun, valmiiksi viipaloidun pekonin esitteli 1920-luvulla Oscar Mayer Amerikassa.[3]

Kypsennys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavallisimmat tavat kypsentää pekoni ovat paistaminen, grillaaminen, savustaminen, kuivaaminen ja höyrykypsentäminen. Suomessa pekonin yleisin valmistustapa on paistaminen.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1]
  2. Panu Karhunen: Yllättävä tapa valmistaa pekonia on paras - oletko kokeillut tätä? is.fi. 27.11.2014. Viitattu 11.7.2019.
  3. HK Amerikan Pekoni® täyttää 40 vuotta hkscan.com. 8.3.2018. Viitattu 13.7.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.