Pekoni

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pekonia.

Pekoni on suolattua siansivua, joka tavallisesti on leikattu ohuiksi viipaleiksi tai kuutioiksi.

Pekoni on erityisen suosittua Yhdysvalloissa, jossa suuren kysynnän vuoksi joudutaan teurastetuista sioista muut ruhonosat uudelleenkäyttämään sianruokana.[1] Erityisiä pekonisikarotuja on yritetty jalostaa tähän tarpeeseen.

Markkinoilla on pekonin makuista jäätelöä, vodkaa, donitseja ja hammastahnaa, sekä pekonin tuoksuista liukuvoidetta ja vegaanista pekonisuolaa.[2]

Pekonia on syöty jo antiikin Roomassa. Roomalaiset käyttivät pekonista nimeä ”Petaso”. Bacon-sana lainattiin englantiin Ranskasta, missä bacon tarkoittaa suolattua siansivua (bakko = kinkku). Ensimmäisen pekonitehtaan avasi 1770-luvulla John Harris Whiltshiressä Englannissa. Whiltshire on edelleen pekonin “pääkaupunki” Englannissa. Ensimmäisen kuluttajapakatun, valmiiksi viipaloidun pekonin esitteli 1920-luvulla Oscar Mayer Amerikassa.[3]

Kypsennys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavallisimmat tavat kypsentää pekoni ovat paistaminen, grillaaminen, savustaminen, kuivaaminen ja höyrykypsentäminen. Suomessa pekonin yleisin valmistustapa on paistaminen.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1]
  2. Panu Karhunen: Yllättävä tapa valmistaa pekonia on paras - oletko kokeillut tätä? is.fi. 27.11.2014. Viitattu 11.7.2019.
  3. HK Amerikan Pekoni® täyttää 40 vuotta hkscan.com. 8.3.2018. Viitattu 13.7.2019.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.