Milon Venus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Milon Venus Louvressa.

Milon Venus eli Míloksen/Meloksen Afrodite (kreik. Ἀφροδίτη τῆς Μήλου, Afroditē tēs Mēlou) on kuuluisimpia antiikin Kreikan hellenistisistä veistoksista. Se on veistetty vuosien 130 ja 100 eaa. välillä ja sen uskotaan esittävän Afroditea, kreikkalaista rakkauden ja kauneuden jumalatarta.

Marmoriveistos on 203 cm korkea, eli hieman luonnollista kokoa suurempi. Veistoksen käsivarret ja alkuperäinen jalusta eivät ole säilyneet. Aiemmin veistoksen tekijäksi oletettiin Praksiteles, mutta jalustan kaiverruksen perusteella sen oletetaan olevan erään Antiokian Aleksandroksen työtä. Veistos on Louvren kokoelmissa.

Veistoksen kierteinen asento ja ulkoneva polvi, samoin kuin kolmiulotteinen rikkaasti työstetty draperia ovat tyypillistä 300-luvun eaa hellenistiselle taiteelle. Myös veistoksen aistillinen jako ihon ja putoamassa olevan kankaan välillä tuo eroottista jännitettä, joka oli yleistä hellenismissä. Veistos lienee ollut ajan tavan mukaan maalattu, ja sillä on ollut myös koruja. Väreistä ei ole säilynyt jälkiä ja koruistakin vain kiinnitysreiät.

Geórgios Kentrotás -niminen maanviljelijä löysi Milon Venuksen vuonna 1820. Veistos oli hautautuneena antiikin Meloksen kaupungin raunioissa Meloksen eli nykyisen Míloksen saarella Kreikan Kykladeilla. Veistos löytyi kahtena kappaleena muutaman hermin ohella. Myös jäänteitä vasemmasta omenaa pitelevästä kädestä löytyi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]