Gymnasion

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Gymnasion (kreikaksi γυμνάσιον, latinaksi gymnasium) oli antiikin Kreikassa alun perin koulu, jossa urheilukisojen osanottajat saivat koulutusta, sekä myös seurustelutila ja filosofien väittelypaikka. Paikka sai nimensä kreikan sanasta gymnos 'alaston', koska urheilijat harjoittelivat siellä alastomina.

Gymnasia ja palestrae olivat Herakleen, Hermeen ja Ateenassa Theseuksen suojeluksessa.[1]

Pompeijin gymnasium, katsottuna stadionin vallin päältä. Keskellä oleva syvennys täytettiin vedellä, ja sitä käytettiin uintiharjoituksiin sekä laivataisteluihin.

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sana gymnasion on kreikkaa ja tarkoittaa 'paikkaa jossa ollaan alasti'. Se juontaa kreikan sanasta γυμνός 'alaston'. Alun perin paikka oli tarkoitettu sekä harjoitteluun että kylpemiseen. Useissa maissa kymnaasit saivat nimensä gymnasioneista. Vuonna 1598 termi alkoi tarkoittaa harjoittelupaikkaa, ja siitä lyhentyi vuonna 1871 englannin kielessä kuntosalia merkitsevä lyhenne gym.

Antiikin kreikan gymnasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gymnasion muotoutui julkiseksi instituutioksi, kuten yksityiskouluiksi, joissa pojat saivat harjoitella urheilulajeja. Termillä palaestra viitataan usein myös gymnasionin osaan, joka oli varattu painiin ja nyrkkeilyyn.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urheilukilpailut, joihin gymnasion valmensi kilpailijoita, olivat osa antiikin kreikan sosiaalista ja hengellistä elämää varhaisista ajoista lähtien. Kilpailuja järjestettiin jumalten ja heerosten kunniaksi, usein säännöllisesti toistuvina tapahtumina mutta myös kuolleiden johtajien hautajaisissa. Ajan mittaan kreikkalaisten kiinnostus urheilua kohtaan kasvoi entisestään, ja muuttui lähes kiihkoksi. Rahapalkintojen puuttuessa kilpailujen voittaja saavutti suurta mainetta ja kunnioitusta maanmiestensä parissa. Näissä oloissa urheilijoiden harjoittamisesta tuli valtiollinen huolen aihe, ja yleisillä varoilla alettiin rakentaa erityisiä harjoittelulle tarkoitettuja paikkoja, joiden johtaminen annettiin pätevien virkamiesten käsiin.

Tunnettuja gymnasioneja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ateenassa oli antiikin aikana kolme suurta julkista gymnasionia: Akatemia (Akademeia), Lykeion ja Kynosarges, joista tuli kuuluisia ennen kaikkea niiden kytköksistä filosofikoulukuntiin. Platon opetti Akatemiassa, Aristoteleen peripateettinen koulu toimi Lykeionissa, ja Kynosargeessa toimivat puolestaan kyynikot. Kreikkalaiset katsoivat voimistelun olevan oleellinen osa nuorten miesten koulutusta, paideiaa.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pausanias, Guide to Greece, 4.32.1.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]