Antiikin kreikkalaisnyrkkeily

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pronssipatsas ottelun jälkeen lepäävästä nyrkkeilijästä.

Nyrkkeilyä harjoitettiin jo 700-luvulla eaa. useissa Antiikin Kreikan kaupunkivaltioissa. Nyrkkeilystä kertovat lähteistä on säilynyt vain osia ja legendanomaisia kertomuksia, joten lajin sääntöjen, tapojen ja historian tarkka selvittäminen on hankalaa. Tiedetään kuitenkin, että nyrkkeily oli tuohon aikaan varsin merkittävä laji.

Syntyhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nyrkkeilyä kuvaavia löytöjä on tehty Minolaisen kulttuurin ja Helladiselta ajalta. Myös useita nyrkkeilystä kertovia tarinoita on löydetty. Yhden tarinan mukaan Theseus kehitti lajin, jossa kaksi miestä istui vastakkain ja löi toisiaan nyrkeillä, kunnes toinen menehtyi. Ajan myötä nyrkkeilijät nousivat seisomaan ja alkoivat pitää piikikkäitä käsineitä sekä ranteesta kyynärpäähän ulottuvia suojuksia.

Ilian mukaan mykeneläiset taistelijat kunnioittivat nyrkkeilyllä kaatuneita. On kuitenkin mahdollista, että Ilias kuvaa myöhempää kreikkalaista kulttuuria. Nyrkkeilykilpailuja järjestettiin myös Akhilleuksen ystävän Patrokloksen surmaamisen muistoksi. Patroloksen muistoksi laji otettiin mukaan myös Antiikin Olympialaisiin vuonna 688 eaa. Ottelijat suojasivat kätensä sormet vapaaksi jättävillä nahkahihnoilla ja käyttivät suojia myös ranteissa ja toisinaan rintasuojuksia.

Flavius Philostratuksen mukaan nyrkkeily keksitiin Spartassa sotilaiden kasvojen kovettamiseksi taisteluita varten. Spartalaiset pitivät kypäriä tarpeettomina ja uskoivat nyrkkeilyn valmistavan heitä taistelussa väistämättä syntyviin päähän kohdistuviin iskuihin. Spartalaiset eivät kuitenkaan koskaan osallistuneet nyrkkeilykilpailuihin.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ancient Greek Boxing