The Legend of Zelda

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
The Legend of Zelda
Zelda1box.jpg
Kehittäjä Nintendo
Julkaisija Nintendo
Suunnittelija(t) Shigeru Miyamoto
Julkaisuaika Japanin lippu 21. helmikuuta 1986
Yhdysvaltain lippu 22. elokuuta 1987
Euroopan unionin lippu 27. marraskuuta 1987
Lajityyppi toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli
Alusta NES
Jakelualusta NES-pelimoduuli
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

The Legend of Zelda on Nintendon The Legend of Zelda -pelisarjan ensimmäinen osa, ja se julkaistiin vuonna 1986 NES:lle. Pelin kehittäjä on Nintendon tunnetuin pelisuunnittelija Shigeru Miyamoto ja musiikin peliin sävelsi Koji Kondo. Peli oli aikanaan mullistava kokemus avoimen pelimaailmansa ansiosta. The Legend of Zelda oli ensimmäinen uuden sukupolven pelikonsolipeli, jota myytiin yli miljoona kappaletta.[1] Peliä myytiin maailmanlaajuisesti 6,51 miljoonaa kappaletta.[2]

Peli sijoittuu kuvitteelliseen Hyrulen maailmaan (suom. Heraldia), ja pelin sankarin Linkin pitää pelastaa prinsessa Zelda pahan Ganonin kynsistä. Tämä onnistuu keräämällä kahdeksan viisauden Triforcen (suom. Kolmivoima) palaa. Pelin avoin maailma ja löyhä juoni oli siihen aikaan uutta ja epätyypillistä, mutta se oli eräs avain pelin suosioon. Suurimman osan aikaa pelaajan hahmo (suippokorvainen Link) taistelee monenlaisia Heraldian valtakunnan olentoja vastaan ratkoen pulmia, etsien varusteita ja jalokiviä ja tarpeeksi varustautuneena kerää luolastoista Triforcen palasia, tähdäten prinsessa Zeldan kaapanneen Ganondorfin voittamiseen.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun pitäen peli julkaistiin Famicom-konsolin levykepohjaiselle Famicom Disk System -laajennukselle, mutta FDS:ää ei koskaan julkaistu Japanin ulkopuolella, joten Nintendolla ei ollut muun maailman julkaisuja varten mahdollista käyttää uudelleenkirjoitettavaa muistitilaa. Metroid-pelin maailmanlaajuista julkaisua varten Nintendo keksi salasanoihin pohjautuvan tallennuksen, mutta The Legend of Zelda oli liian monimutkainen salasanoja varten, joten peliä varten kehitettiin paristovarmennettu tallennus pelimoduuleihin.

Alun perin pelin tunnusmusiikkina piti olla Maurice Ravelin Boléro. Nintendo joutui kuitenkin vaihtamaan musiikin koska he saivat selville, että kappale oli edelleen tekijänoikeuden alainen, ja Ravelin perikunta kielsi kappaleen käytön. Varsinaisen pelin taustamusiikin rumpukuvio muistuttaa hieman Boléroa, ja The Legend of Zelda: Ocarina of Timessä on myös kappale Bolero of Fire, joka muistuttaa hieman Ravelin Boléroa.

Peli on julkaistu myöhemmin vuonna 2003 GameCubelle Collector's Edition -pelikokoelman mukana. Vuonna 2004 peli julkaistiin myös Game Boy Advancelle osana Classic NES -pelisarjaa. Pelin pohjalta on kehitetty myös TRS-80 Color Computerille videopeli The Quest for Thelda.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Company History, Nintendo Corporation. (englanniksi). Luettu 18. elokuuta 2006.
  2. Zelda sales charts and sequel announced OptiGamer. 28.3.2004. Viitattu 28.5.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]