Ganon

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Ganondorf)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ganon
Ganondorf pelissä The Legend of Zelda: The Wind Waker
Ganondorf pelissä The Legend of Zelda: The Wind Waker
Pelisarja The Legend of Zelda
Ensimmäinen peli The Legend of Zelda 1986
Luoja Shigeru Miyamoto
Ääninäyttelijä
(japani)
Seizō Katō
Takashi Nagasako
Hironori Miyata
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Ganon (ガノン Ganon), joka tunnetaan myös nimillä Gannon (Alkuperäisessä The Legend Of Zelda pelissä, sekä Philips CDI:lle julkaistussa trilogiassa) sekä Ganondorf Dragmire[1], on Nintendon The Legend of Zelda -videopelisarjan päävastus. Ganon esiintyi ensimmäisen kerran The Legend of Zelda -pelissä vuonna 1986 ja on esiintynyt useimmissa, joskaan ei kaikissa, Zelda-peleissä.

Ganon on ilkeä varas ja taikuri, joka näyttäytyy useassa pelissä joko ihmisenä tai sekä ihmisen ja sian piirteitä yhdistävässä hahmossa. Toisin kuin Link ja Prinsessa Zelda, eri peleissä esiintyvä Ganon on todennäköisesti yksi ja sama henkilö.

Muissa kuin sarjan tärkeimmissä pääsarjan osissa päävastuksen roolit ovat useasti jääneet Ganonilta väliin.

Hahmon piirteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ganonin persoonasta paljastettiin ensimmäisen kerran yksityiskohtia pelissä Ocarina of Timessa. Tarinan mukaan Ganon kuuluu gerudojen heimoon, johon syntyy miespuolisia jäseniä vain kerran sadassa vuodessa. Miehestä tulee gerudojen kuningas. Ganonin syntymästä ei ole tietoa, mutta Ocarina of Time mainitsee Kotaken ja Koumen hänen kasvattajikseen. Ganon varttui ankarissa olosuhteissa ja oppi Pimeää magiaa.

Voimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ganondorf[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ganondorf alkoi lapsesta asti saamaan Gerudo soturin kovaa koulutusta, tästä johtuen hän on heikoimillaankin todella vaarallinen lähitaistelussa. Ganondorf on nähty käyttävän taidokkaasti miekkaa sekä yhden-, että kahden käden miekkailutyylillä. Lisäksi Ganondorf on mestari magian käyttäjä. Hän on muun muassa saanut Linkin tajuttomaksi yhdellä loitsulla ja luonut Hyrulen linnan ympärille lähes tuhoutumattoman kilven. Lisäksi Ganondorf on osoittautunut taitavaksi käsitappelussa, tarpeeksi kestäväksi pystyäkseen taistelemaan miekan lävistämänä, lihaksikkaasta kehostaan huolimatta yllättävän vikkeläksi ja vähintään Linkin tasoiseksi ratsastajaksi.

Koska Ganondorf on sydämeltään kieroutunut, Triforce ei suostunut toteuttamaan tämän toivetta ja näin ollen jakaantui kolmeen osaan jotka menivät henkilölle, joka symboloi näiden elementtiä parhaiten. Link sai Faroren osan, jonka elementti on rohkeus. Zelda sai Nayrun osan, jonka elementti on viisaus. Ja Ganondorf sai Dinin osan, jonka elementti on voima. Triforcen osan saatuaan, Ganondorfin voimat moninkertaistuivat ja tästä tuli teoriassa voittamaton. Tämä muun muassa tappoi paljain käsin yhden seitsemästä tietäjästä, joiden piti olla kuolemattomia.

Ganon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Ganondorf Ocarina Of Timen lopussa hävisi Linkille, tämä ei voinut hyväksyä tappiotaan ja hänen vihansa sai Triforcen tekemään tälle muodonmuutoksen. Näin ollen Ganondorf muuttui suureen sikamaisia piirteitä omaavaksi olennoksi, Ganoniksi. Jo henkihieveriin piesty Ganon osoittautui entistäkin pahemmaksi vastukseksi ja oli tarpeeksi voimakas tappaakseen Linkin yhdessä aikajanoista. Ganon muoto ja sen kyvyt ovat olleet hieman erilaisia joka pelissä, joissa se on esiintynyt.

Esiintymiset peleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Legend of Zelda -pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Link käyttämässä hopeanuolta Ganonia vastaan The Legend of Zelda -pelissä.

The Legend of Zeldassa Ganon on pelin loppuvastus, joka näyttää vaaleansiniseltä sian ja gorillan yhdistelmältä. Link voi tuhota Ganonin käyttämällä miekkaa ja hopeanuolia. The Adventure of Linkin tarinassa kerrotaan, että Ganonin henkiinherättämiseen tarvitaan hänen voittajansa, Linkin verta. Ganonin yhä Hyrulessa vaikuttavat kätyrit pyrkivät tämän vuoksi nappaamaan Linkin uhratakseen hänet. Prinsessa Zelda nukkuu maagista unta, ja pystyäkseen herättämään tämän on Linkin pystyttävä löytämään piilotettu rohkeuden Triforce. Linkin epäonnistuessa tehtävässään Ganon ilmestyy pelin loppuruutuun, jossa kerrotaan tämän palanneen onnistuneesti Hyruleen.

A Link to the Pastissa Ganon on lukittu Pyhään valtakuntaan (peli mainitsee paikan nimenä Pimeä maailma), josta onnistuu ohjaamaan Hyrulessa toimivaa palvelijaansa Agahnimia. Agahnim kerää neitoja, jotka ovat seitsemän viisaan miehen jälkeläisiä, avatakseen rituaalissa portin Hyrulen ja Pimeän maailman välille. Link siirtyy Pimeään maailmaan, jossa taistelee lopuksi Ganonia vastaan The Legend of Zeldan tapaan.

Ocarina of Timessä ihmisenhahmoinen Ganon saa Triforcen käsiinsä ja hallitsee Hyrulea seitsemän vuotta. Hävittyään taistelussa Linkille ja Zeldalle hän muuttuu siankasvoiseksi hirviöksi. Peleissä Oracle of Ages ja Oracle of Seasons Ganon ilmestyy salaisena loppuvastuksena pelatessa kumpaa tahansa peliä toisen pelin läpipelaamisesta saadulla salasanalla. Twinrova yrittää herättää Ganonin henkiin uhraamalla Zeldan. Rituaali epäonnistuu ja Ganon inkarnoituu mielettömänä hirviönä.

Ocarina of Timen metsätemppelissä Ganondorf asettaa Linkiä vastaan Phantom Ganonin, joka on Ganondorfin aave. Phantom Ganon tavataan myös Wind Wakerissa.

The Wind Wakerin Ganon elää Forsaken Fortressissa punoen näkymättömiä juoniaan. Four Swords Adventuresin tapahtumat paljastuvat lopuksi Ganonin aiheuttamiseksi ja Link ja Zelda joutuvat taistelemaan tätä vastaan.

Ganon esiintyy jälleen viimeisenä vastustajana Twilight Princessissä. Ocarina of Timen tapahtumien jälkeen kuusi viisasta yrittivät teloittaa Ganondorfin, mutta voiman Triforce hänen kädessään esti häntä kuolemasta, joten viisaat häätivät hänet Iltahämärän ulottuvuuteen, jossa Ganondorf antoi voimansa Iltahämärän kuninkaallisen perheen palvelijalle, Zantille, joka muutti Iltahämärän prinsessan Midnan pieneksi demonin näköiseksi olioksi. Pelissä Link joutuu susimuodossaan taistelemaan suuren karjun muodossa esiintyvää Ganonia vastaan, ja tämän jälkeen kohtaamaan Ganondorfin hevosen selässä ja miekkakaksintaistelussa.

Ganonia itseään ei nähdä pelissä The Legend of Zelda: Skyward Sword, mutta peli antaa joitain viitteitä Ganonin alkuperästä. Skyward Sword sijoittuu pelisarjan kronologisessa järjestyksessä ensimmäiseksi, ja Ganon ei nähtävästi ole vielä syntynyt pelin tapahtumien aikana. Pelin viimeisenä vihollisena esiintyvä muinainen pahuus, demonikuningas Demise sanoo ennen kuolemaansa, että hänen vihansa ei koskaan kuole, ja tulee syntymään uudelleen ja vainoamaan ikuisesti Linkin ja Zeldan jälkeläisiä. On hyvin mahdollista, että Ganon on juuri Demisen pahuuden uudelleensyntynyt muoto.

Tuoreimmassa sarjan pelissä The Legend of Zelda: Breath of the Wild esiintyy loppuvastuksena Ganonin uudempi inkarnaatio, joka toimii nimellä Calamity Ganon.

Muut pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ganon esiintyy pelissä Super Smash Bros. Melee salaisena ottelijana. Peli on ensimmäinen, jossa Ganon on pelattavana hahmona. Ganon näyttäytyy pelissä Ocarina of Timestä tutussa muodossa. Ganon esiintyy myös salaisena hahmona Super Smash Bros. Brawlissa. Pelissä hänen ulkomuotonsa on The Legend of Zelda: Twilight Princess-pelistä. Ganon esiintyy myös Super Smash Bros. Ultimatessa nimellä Ganondorf.

Ganon esiintyy päävastustajana myös Philipsin CD-ille tuottamissa peleissä Link: The Faces of Evil, Zelda: The Wand of Gamelon ja Zelda's Adventure.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ganon sijoittui toiseksi GameFAQsin keväällä 2005 järjestämässä merkittävimmät viholliset -äänestyksessä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]