The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Kehittäjä Nintendo EPD
Julkaisija Nintendo
Jakelija Nintendo eShop
Ohjaaja Hidemaro Fujibayashi
Tuottaja Eiji Aonuma
Säveltäjä Yasuaki Iwata ja Manaka Kataoka
Pelisarja The Legend of Zelda
Pelimoottori Havok
Julkaistu 3. maaliskuuta 2017[1]
Lajityyppi toimintaseikkailu, toimintaroolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus CERO: B (12 vuotta tai vanhempi)
ESRB: 10 vuotta tai vanhempi
PEGI 12
USK 12 ja USK 12
Alusta Wii U, Nintendo Switch
Jakelumuoto Nintendo-pelimoduuli, digitaalinen jakelu, digitaalinen lataus, pelimoduuli ja Nintendon optinen levy
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

The Legend of Zelda: Breath of the Wild on Nintendon kehittämä ja julkaisema toimintaseikkailupeli, joka julkaistiin Wii U- ja Nintendo Switch -pelikonsoleille 3. maaliskuuta 2017.[1] Se on The Legend of Zelda -pelisarjan 19. osa ja ensimmäinen peli, joka on kehitetty alusta alkaen teräväpiirtografiikkaa hyödyntäväksi. Pelissä on avoin pelimaailma.

Peli julkistettiin ensi kerran vuonna 2013,[2] ja se piti alun perin julkaista vuonna 2015.[3]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Breath of the Wildin pelaaminen eroaa pelisarjan aiemmista osista huomattavasti, sillä peli sijoittuu avoimeen pelimaailmaan, joka on arviolta kaksitoista kertaa Twilight Princessin pelimaailmaa suurempi. Alkuperäisen The Legend of Zeldan (1986) hengessä pelaajalle ei anneta aluksi juurikaan ohjeita vaan hän voi aloittaa vapaasti pelimaailman tutkimisen omassa tahdissaan[4]. Esimerkiksi luolastoja voi suorittaa haluamassaan järjestyksessä.[5] Breath of the Wild tuo pelisarjaan uutena asiana fysiikkamoottorin, joka mahdollistaa pulmanratkaisun eri tavoilla yhden ainoan ratkaisun sijaan[6]. Fysiikkamoottorin lisäksi pelissä on "kemiamoottori", joka määrittelee pelin maailman esineille ja objekteille fysikaaliset ominaisuudet ja hallitsee, miten ne toimivat pelaajan ja toistensa kanssa[4]. Pelaaja voi suoraan mennä Hyrulen linnaan taistelemaan Ganonia vastaan ilman että hän on välttämättä tehnyt mitään pelin tehtävistä tai vapauttanut yhtään neljästä Divine Beast -kolossista, joka on yksi pelin tärkeimmistä tavoitteista. Jos pelaaja vapauttaa kaikki Divine Beastit, he vahingoittavat Ganonia lopputaistelussa ja Ganon menettää puolet elämästään.lähde?

Pelaaja ohjaa Link-nimistä hahmoa, joka voi hyppiä ja kiipeillä. Juokseminen ja kiipeily kuitenkin kuluttavat energiaa, joten pelaajan tulee huilata hetken ennen kuin se täyttyy. Ympäristöstä voi löytää erilaisia lyömä- ja jousiaseita, kilpiä ja vaatetusta. Poimituista raaka-aineista voi laittaa ruokaa, joka palauttaa Linkin voimia.[5] Pelaajan on mahdollista myös kesyttää hevonen ja ratsastaa sillä. Pelaaja voi myös suorittaa päätarinan lisäksi sivutehtäviä.lähde?

Pelissä on yhteensä 120 Shrine- luolastoa (tarkalleen ottaen DLC 1 ja 2 versioissa 137 Shrine-luolastoa yhteensä), joissa pelaajan on määrä ratkaista ongelmia, tai taistella vihollista vastaan. Sivutehtävät ovat myös osa luolastoja, jossa täytyy ratkoa pulma avatakseen luolaston. Ympäri Hyrulea voi myös tavata harmonikkaa soittavan Kass- nimisen linnun, joka antaa pienen vihjeen luolaston avaamiseen (DLC versiossa Kassilla on tärkeä rooli). Suoritettuaan luolaston hänet palkitaan yhdellä Spirit Orb -kappaleella. Jos pelaaja kerää kaikki neljä kappaletta, hän voi toivoa niillä joko yhden uuden lisäelämän tai nostaa energiamittariaan, jolloin juokseminen ja kiipeily kestävät pidempään.

Myös Korok Seedin kerääminen miekkojen, kilpien ja jousien kerääminen vaatii Korok Seed -esinettä, jotka pitää antaa Hestu -nimiselle Korokille. Pelissä on yhteensä 900 Korok-siementä, joista osa sijaitsee kyseenalaisissa paikoissa pelikartalla.

Aiemmista peleistä tuttu Master Sword on mukana, ja sen löytää tuttuun tapaan Kadonneet metsät- alueelta. Tämän avaaminen on erilainen kuin muissa peleissä. Sen avaaminen tarvitsee vähintään 13 sydäntä. Miekalla ei ole tekemistä tarinan kanssa, mutta sitä voi käyttää rajoitetusti kunnes se kuluu ja tarvitsee aikaa energian täyttöön. Miekka tepsii enemmän Guardian- vihollisiin, jotka kärsivät enemmän vahinkoa Master Swordista kuin muista perusaseista.

Twilight Princess HD:n yhteydessä julkaistu Wolf Link-Amiibo on yhteensopiva Breath of the Wildin kanssa. Amiibon aktivointi lisää peliin Linkin kumppaniksi susi-Linkin, joka hyökkäilee vihollisten kimppuun ja metsästää Linkin kanssa.[5]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli alkaa pienestä luolasta kun Link herää sadan vuoden unen jälkeen outoon ääneen. Hän saa käsiinsä Sheikah-laatan, jota tarvitaan seikkailun aikana. Astuttuaan ulos Link tapaa nuotion äärellä vanhan miehen, jota hän ei muista. Link matkaa lähellä olevaan rakennelmaan, joka aktivoituaan paljastuu muinaiseksi Sheikah-torniksi, ja aktivoi hänen Sheikah-laatassaan olevaan tyhjään karttaan vastaavan sijainnin. Tornista laskeuduttuaan Link kohtaa jälleen vanhan miehen, joka ilmestyy paikalle laskuvarjon kanssa ja lupaa antaa Linkille oman laskuvarjon, mikäli hän kerää jokaisesta alueen Shrine-luolastosta neljä Spirit Ord -kappaletta. Kun Link on kerännyt kappaleet, hän matkaa temppelille, jonka tornissa vanha mies odottaa häntä. Mies paljastuu Zeldan kuolleeksi isäksi, Hyrulen kuninkaan haamuksi. Hän kertoo Linkille ajasta sata vuotta ennen pelin tapahtumia, ja siitä kuinka Hyrulen linna joutui pahantahtoisen Ganonin kynsiin.

Link saa tehtäväkseen matkata Kakarikon kylään tapaamaan Impa-nimistä naista, joka antaa Linkille tehtäväkseen vapauttaa neljä Divine Beast -nimistä olentoa Ganonin hallusta ja kerätä myös Master Sword -miekan. Divine Beastit sijaitsevat eri puolilla karttaa, ja pelaajan täytyy matkustaa pitkiäkin matkoja. Pelaajan täytyy ottaa Divine Beast -niminen kone haltuunsa, ja vapauttaa konetta hallitseva olento. Pelaajan tulee myös matkustaa eri puolille Hyrulen maata etsien paikkoja, joiden kuvia on tallennettu Sheikah-laattaan. Näissä paikoissa Linkin muistot vähitellen palautuvat. lähde?

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tuottaja Eiji Aonuma on todennut halunneensa pohtia Zelda-pelien totunnaisia ominaisuuksia uudelleen ja tehdä pelin, jossa niitä rikottaisiin.[7] Tätä pyrittiin kokeilemaan pelissä The Legend of Zelda: A Link Between Worlds, joka oli rakenteeltaan sarjan edellisiä osia vähemmän lineaarinen[8]. Kun esimerkiksi pelisarjan edellinen konsoliosa Skyward Sword oli suoraviivainen ja pelaaja seurasi tiettyä polkua[7], Breath of the Wildin loppuvastuksen voi halutessaan päihittää heti pelin alussa ja luolastoja suorittaa haluamassaan järjestyksessä.[9][5] Peli on myös sarjan ensimmäinen osa, joka sisältää ääninäyttelyä. Link pysyy kuitenkin edelleen hiljaisena päähahmona. Aonuman mukaan pelaajan on vaikea samaistua hahmoon, mikäli hahmo sanoo jotakin, josta pelaaja on eri mieltä.[10]

Koska Nintendo ei ollut ennen kehittänyt Breath of the Wildin kokoista avoimen maailman peliä, inspiraatiota ja tietoa sellaisen kehittämisen haasteista haettiin esimerkiksi The Elder Scrolls V: Skyrimistä[11] ja Shadow of the Colossuksesta, jonka tekijä Fumito Ueda on Aonuman ystävä[12]. Pelin taiteellista suuntaa varten inspiraatiota haettiin japanilaisesta animesta, kuten Studio Ghiblin ja Hayao Miyazakin elokuvista[13].

Ennen kuin pelin kehitys aloitettiin kunnolla, kehittäjät loivat pelattavan 2D-prototyypin, joka oli samankaltainen Zelda-sarjan ensimmäisen pelin kanssa. Tämän prototyypin tarkoitus oli kokeilla fysiikanmallinnukseen ja kemiallisiin reaktioihin perustuvaa pulmanratkaisua. Lopullinen peli käyttää muokattua versiota Havok-fysiikkamoottorista[14]. Vuoden 2017 Game Developers Conferencessa pelin ohjaaja Hidemaro Fujibayashi, tekninen ohjaaja Takuhiro Dohta ja taiteellinen ohjaaja Satoru Takizawa pitivät esityksen "Change and Constant - Breaking Conventions with The Legend of Zelda: Breath of the Wild", jossa prototyyppiä esiteltiin[14]. Aonuma sanoi fysiikkamoottoria isoksi kehitysaskeleeksi Zelda-sarjalla, sanoen sen "tukevan kaikkea maailmassa" ja saavan asiat toimimaan "loogisella ja realistisella tavalla". Näin pelaajat voivat lähestyä pulmia ja ongelmia eri tavoin. Hän kertoi laajemmin tällaisen järjestelmän kehittämisen hankaluudesta: hän muisteli, kuinka eräänä päivänä testasi peliä, saapui pelin eräälle alueelle ja huomasi tuulen puhaltaneen kaikki esineet pois[6].

Peli oli tarkoitus saada valmiiksi vuonna 2016, mutta kehitys viivästyi, sillä kehittäjillä oli ongelmia fysiikkamoottorin kanssa. Kehityksen aikana pelistä päätettiin tehdä versio myös Nintendon seuraavalle konsolille, Nintendo Switchille. Eiji Aonuman mukaan molemmissa versioissa on sama sisältö. Peli ei vaadi Wii U:n näytöllistä peliohjainta toimiakseen.[15]

Reggie Fils-Aimen mukaan Breath of the Wild jää viimeiseksi peliksi, jonka Nintendo kehitti Wii U:lle.[16]

Wii U- ja Switch-versioissa on sama sisältö ja kuvataajuus (30 fps), mutta Switch-versiossa on laadukkaammat äänet ja televisioon kytkettynä resoluutio on 900 p. Wii U -versiossa resoluutio on 720 p ja peli vaatii 3 Gt:n asennuksen.[17]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen julkaisua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Breath of the Wild ensi kertaa esiteltiin 2016 E3-messuilla

Vuoden 2016 E3-messuilla pelin demo sai myönteisen vastaanoton, ja muun muassa IGN valitsi sen messujen parhaaksi peliksi.[18] Brandwatchin mukaan Breath of the Wild oli messujen puhutuin peli sosiaalisessa mediassa.[19]

Breath of the Wild sai pääpalkinnon vuoden 2016 Gamescom-messuilla[20] ja se palkittiin odotetuimpana pelinä Game Awards 2016 -tapahtumassa.[21]

Julkaisussa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
Metacritic 98/100 (perustuu 67 arvosteluun)[22]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
Edge 10/10[23]
Electronic Gaming Monthly 9,5/10[24]
Famitsu 40/40[25]
GameSpot 10/10[26]
GamesRadar 5/5[27]
IGN 10/10[28]
Polygon 10/10[29]

Breath of the Wild sai julkaisussa ylistävät arviot kansainväliseltä medialta. Metacritic-sivuston laskema painotettu keskiarvo valikoiduista 67 arvostelusta on 98/100.[22] Edge-lehti antoi Breath of the Wildille arvosanan 10/10. Arvostelussa todettiin, että peli saattaisi jopa syrjäyttää Ocarina of Timen pelisarjan parhaana teoksena.[23] Famitsū antoi pelille täydet 40/40 pistettä.[25]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on voittanut The Game Awards -palkinnon vuoden pelin (Game of the Year) kategoriassa.[30] Peli on voittanut Golden Joystick Awards -palkinnon Ultimate Game of the Year kategoriassa.[31]

Vuosi Palkinto Kategoria Ehdokas/Ehdokkaat Tulos
2017 The Game Awards Game of the Year Horizon Zero Dawn

Persona 5

PlayerUnknown's Battlegrounds

Super Mario Odyssey

Voitto
2017 Golden Joystick Awards Ultimate Game of the Year Assassin's Creed Odyssey

Destiny 2

Dishonored 2

Horizon Zero Dawn

Monument Valley 2

Persona 5

PlayerUnknown's Battlegrounds

Resident Evil 7

Super Mario Odyssey

Voitto

Myynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on myynyt yhteensä 1,3 miljoonaa yksikköä maaliskuun aikana Wii U:lle ja Nintendo Switchille.[32]

Jatko-osa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2019 E3-messuilla julkistettiin, että pelille on kehitteillä jatko-osa.[33] Pelin kehittäjät suunnittelivat tekevänsä Breath of the Wildiin lisäosia, mutta uusien ideoiden suuren määrän johdosta päätyivät kehittämään kokonaan uuden pelin.[34] Kevääseen 2021 mennessä jatko-osasta ei ole kuultu mitään E3-messuilla julkaistua traileria lukuun ottamatta. Aiempien The Legend of Zelda -videopelien kanssa työskennellyt japanilainen tuottaja Eiji Aonuma kertoi Nintendon tiedotustilaisuudessa, että jatko-osan kehitys on jatkunut suunnitelmien mukaisesti ja että uutisia olisi saatavilla myöhemmin vuonna 2021.[35] Maaliskuussa 2022 jatko-osan tuottajana toimiva Aonuma ilmoitti pelin jatko-osan lykkääntyneen ensi vuoden puolelle ja ilmestyvän myöhemmin vuonna 2023[36].

13. syyskuuta 2022 esitetyssä Nintendo Direct -lähetyksessä paljastettiin jatko-osan olevan The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom ja julkaisun tapahtuvan 12. toukokuuta 2023.[37]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Machkovech, Sam: Legend of Zelda: Breath of the Wild will launch day-and-date with Nintendo Switch Ars Technica. Viitattu 13.1.2017.
 2. George, Richard: New HD Zelda Revealed for Wii U IGN. Viitattu 17.6.2016.
 3. Steve Boxer: Nintendo at E3: Zelda and Star Fox for Wii U a much-need shot in the arm the Guardian. 11.6.2014. Viitattu 17.6.2016.
 4. a b Gray, Kate: Is The Legend of Zelda: Breath of the Wild the best-designed game ever? The Guardian. 30.05.2017. Arkistoitu 30.5.2017. Viitattu 28.05.2022. (englanniksi)
 5. a b c d Phillips, Tom: The Legend of Zelda: Breath of the Wild is the most ambitious Nintendo game in years Eurogamer.net. 14.6.2016. Viitattu 17.6.2016.
 6. a b Phillips, Tom: The big Zelda: Breath of the Wild interview EuroGamer. 19.01.2017. Arkistoitu . Viitattu 28.05.2022. (englanniksi)
 7. a b Zelda Wii U to rethink conventions of Zelda - will it be multiplayer? ONM. Arkistoitu 23.6.2013. Viitattu 19.6.2016.
 8. Smith, Carly: Zelda: A Link Between Worlds Will Depart From Conventions The Escapist. 01.10.2013. Viitattu 23.05.2022. (englanniksi)
 9. Philip Kollar: You can beat The Legend of Zelda: Breath of the Wild without finishing the story Polygon. 15.6.2016. Viitattu 19.6.2016.
 10. Philip Kollar: Why The Legend of Zelda: Breath of the Wild is getting voice acting and sci-fi elements Polygon. 21.6.2016. Viitattu 22.6.2016. (englanniksi)
 11. Newhouse, Alex: How Skyrim Influenced Breath of the Wild GameSpot. 22.12.2017. Viitattu 23.05.2022. (englanniksi)
 12. Eiji Aonuma Reflects On Similarities Between Breath of the Wild and Shadow of The Colossus Zelda Dungeon. 26.01.2017. Viitattu 23.05.2022. (englanniksi)
 13. Oxford, Nadia: New Interview Has Fans Worried Zelda: Breath of the Wild Doesn't Contain Traditional Dungeons USgamer. 25.01.2017. Viitattu 28.05.2022. (englanniksi)
 14. a b Machkovech, Sam: Nintendo used 8-bit Zelda engine to prototype Breath of the Wild [Updated] Ars Technica. 10.03.2017. Arkistoitu 7.3.2017. Viitattu 28.05.2022. (englanniksi)
 15. Otero, Jose: E3 2016: Why Zelda: Breath of the Wild Is Coming to Wii U and NX IGN. 17.6.2016. Viitattu 19.6.2016.
 16. Chelsea Stark: Legend of Zelda: Breath of the Wild will be the last Nintendo game for Wii U Polygon. 19.1.2017. Viitattu 29.1.2017.
 17. Switch vs. Wii U: All the Zelda: Breath of the Wild Differences GameSpot. Viitattu 2.3.2017. (englanniksi)
 18. Best of E3 2016 Awards IGN. Viitattu 17.6.2016.
 19. Social Media Reacts to E3 2016 Brandwatch. 15.6.2016. Viitattu 17.6.2016. (englanniksi)
 20. Patet, Mag: Zelda: Breath of the Wild Takes Top Award at Gamescom GameSpot. 19.8.2016. Viitattu 10.12.2016.
 21. Nominees - The Game Awards 2016 The Game Awards 2016. Viitattu 10.12.2016. (englanniksi)
 22. a b The Legend of Zelda: Breath of the Wild Metacritic. Viitattu 2.3.2017.
 23. a b EDGE's Zelda: Breath Of The Wild Review Scores A Perfect 10 - Nintendo Insider Nintendo Insider. 25.2.2017. Viitattu 26.2.2017. (englanniksi)
 24. Scaefer, Emma: The Legend of Zelda: Breath of the Wild review EGMNOW.com. Viitattu 2.3.2017. (englanniksi)
 25. a b Famitsu review scores (3/1/17) - Zelda: Breath of the Wild awarded perfect score - Nintendo Everything Nintendo Everything. 1.3.2017. Viitattu 2.3.2017. (englanniksi)
 26. The Legend of Zelda: Breath of the Wild Review GameSpot. Viitattu 2.3.2017. (englanniksi)
 27. Castle, Matthew: The Legend Of Zelda: Breath Of The Wild review: ”It’s taken 18 years, but Nintendo has done it again: this is the adventure game to beat.” gamesradar. Viitattu 2.3.2017. (englanniksi)
 28. The Legend of Zelda: Breath of the Wild Review IGN. 2.3.2017. Viitattu 2.3.2017. (englanniksi)
 29. Gies, Arthur: The Legend of Zelda: Breath of the Wild review Polygon. 2.3.2017. Viitattu 2.3.2017.
 30. Zelda Wins Game Of The Year At The 2017 Game Awards 7.12.2017. Kotaku. Viitattu 9.12.2017.
 31. The Legend of Zelda: Breath of the Wild scores big at the 35th Golden Joystick Awards presented with OMEN by HP 17.11.2017. GamesRadar. Viitattu 22.11.2017.
 32. Nintendo sold over 906k Switch consoles in the U.S. last month Gamasutra. Viitattu 15.4.2017.
 33. Sequel to The Legend of Zelda: Breath of the Wild - First Look Trailer 11.6.2019. Nintendo. Viitattu 11.6.2019.
 34. Jason Schreier: Breath Of The Wild Is Getting A Sequel Because The Team Had Too Many DLC Ideas (And Other Info From Zelda's Producer) 19.6.2019. Kotaku. Viitattu 19.6.2019. (englanniksi)
 35. Nintendo Direct 17.2.2021 nintendo.fi.
 36. Skrebels, Joe: The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2 Delayed to 2023 IGN. 29.03.2022. Viitattu 23.05.2022. (englanniksi)
 37. Conditt, J.: 'The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom' lands on Switch May 12th, 2023 Engadget. 13.09.2022. Arkistoitu . (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]