Hyrule

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hyrule (ハイラル, Hairaru) (vanha suomennos Heraldia) on kuvitteellinen fantasiamaailma, joka toimii monen Nintendon ja Shigeru Miyamoton luoman The Legend of Zelda -pelisarjan pelin tapahtumapaikkana. Hyrule-sanalla viitataan sekä Hyrulen kuninkaallisen perheen hallitsemaan kuningaskuntaan että koko Zelda-peleissä esiintyvään maailmaan.

Hyrule pelissä Ocarina of Time.

Hyrule Zelda-peleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyrule on Zelda-pelien keskeinen tapahtumapaikka. Monissa peleissä Linkin tehtävänä on sekä Prinsessa Zeldan että koko Hyrulen pelastaminen Ganonin vallan alta. Ensimmäisen Zelda-pelin jälkeen Hyrulen maailma on saanut lisää yksityiskohtia ja siitä on paljastunut uusia alueita. Monissa peleissä Hyrule sijoittuu eri aikakausille.

Hyrulella on lukuisia rinnakkaismaailmoja ja lähimaita, ja monet Zelda-pelit sijoittuvatkin osin tai kokonaan Hyrulen ulkopuolelle: Link's Awakening, tapahtumapaikkana Koholint-saari; Majora's Mask, Termina; Oracle of Ages , Labrynna; Oracle of Seasons, Holodrum; Phantom Hourglass, Waters of the Ocean King[1] (suom. Meren kuninkaan vedet); ja Tri Force Heroes, Hytopia. Lisäksi Holodrumin alla on salainen vulkaaninen maailma, Subrosia. A Link to the Pastin tapahtumat sijoittuvat osin Dark Worldiin, Sacred Realmin turmeltuneeseen muotoon, kun taas A Link Between Worlds esittelee Hyrulen vastaparin, Lorulen, johon pelin tapahtumat sijoittuvat yhdessä Hyrulen kanssa. Lorule muistuttaa paljon Dark Worldia. Twilight Princessissä Link tutkii varjojen hallitsemaa Twilight Realmia. The Wind Wakerissa Hyrule on peittynyt veden alle, ja uutta valtakuntaa nimitetään The Great Seaksi (suom. Suuri Meri). Spirit Tracksin Hyrule on nimestään huolimatta täysin eri paikka kuin sarjan muissa peleissä ja tunnetaankin nimellä New Hyrule[2] (suom. Uusi Hyrule).

Rupee[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rupeita.

Rupeet ovat Hyrulen valuuttaa. Rupeita esiintyy lähes kaikissa Zelda-peleissä The Legend of Zeldasta lähtien, ainoastaan peleissä The Adventure of Link ja Four Swords Adventures niitä ei esiinny, sillä ensiksi mainitussa ei voi käyttää rahaa ollenkaan ja jälkimmäisessä Force Gem -nimiset jalokivet toimivat valuuttana. Link löytää rupeita eri puolilta Hyrulea niin luonnosta kuin palatseihin kätkettyinä aarteina. The Minish Capin mukaan Hyrulen minish-asukkaat kätkevät rupeita mielellään ruohikkoon, josta seikkailijoiden on helppo löytää niitä. Link käyttää rupeita tavallisesti ostosten tekemiseen, mutta niitä voi kuluttaa myös minipelien pelaamiseen. Silloin tällöin Linkin on pakko käyttää osa rupeistaan voidakseen viedä juonta eteenpäin, esimerkiksi ostaessaan tarinan kannalta pakollisen esineen. Four Swordsissa jokaisella tasolla tulee kerätä tietty vähimmäismäärä rupeita, ja kaikki neljä Linkiä myös yrittävät kukin kerätä niitä muita enemmän. Tietyt esineet (kuten jousi The Legend of Zeldassa) vievät käytettäessä rupeita Linkin lompakosta.

Rupeen arvo määräytyy värin mukaan: vihreä rupee on arvoltaan yksi, sininen viisi, keltainen kymmenen, punainen kaksikymmentä, violetti viisikymmentä, hopeinen sata ja kultainen tai oranssi kaksisataa. Rupeen arvo vaihtelee pelistä riippuen tai lisätty eri värisiä rupeita. Link voi tavallisesti kantaa mukanaan vain tietyn määrän rupeita, riippuen rahapussinsa koosta. Muutamissa peleissä esiintyy rupoor-nimisiä harmaita rupeita, joiden kanssa kosketuksiin joutuminen vie jonkin verran rupeita Linkin rahapussista.

Rupee on usein myös muiden maailmojen valuuttana, esimerkiksi Terminassa Majora's Maskissa ja Koholint-saarella Link's Awakeningissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyrulen loivat kolme jumalatarta, jotka ovat nimeltään Din, Farore ja Nayru. Maan ja meren, kasvien ja eläinten sekä fysiikan lakien luomisen jälkeen jumalattaret nousivat taivaaseen jättäen jälkeensä Triforcen, jossa säilyy osa kunkin voimasta. Triforce asetettiin Sacred Realmiin.

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyrulen monarkista kuningaskuntaa hallitsee kuningas, joka komentaa Hyrulen armeijaa. Kuninkaallisen tyttären nimi on aina Zelda. The Adventure of Linkin tapahtumien johdosta[3]. Nimeltä mainittuja Hyrulen kuninkaita ovat The Wind Wakerissa esiintyvä Daphnes Nohansen ja The Minish Capin aikana hallitseva Daltus ja tämän edeltäjä Gustav sekä peleissä Breath of the Wild ja Age of Calamity mainittu kuningas Rhoam. Philipsin CD-i peleissä esiintyy myös Harkinian niminen kuningas, mutta kyseiset pelit luokitellaan epävirallisiksi.

Alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaisen Zelda-pelin myötä Hyrule laajenee ja yksityiskohdat selkenevät (tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta). Tietylle pelille ominaisten alueiden rinnalla osa alueista ovat tuttuja monista peleistä.

Hyrule Field[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyrulen niitty on laaja ja aukea maa-alue, joka yhdistää monia muita Hyrulen alueita. Hyrulen niitty on monen Zelda-pelin maailman keskusta, jossa tapahtuu monet luolastojen ulkopuoliset tehtävät. Tavallisesti niityltä ei löydä mitään erikoisempaa tekemistä, paitsi sydämenpalat yms. Sieltä saattaa silti löytää paljon salaluolia.

Hyrule Castle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyrulen linna on kuninkaallisen perheen asunto, josta käsin Hyrulea johdetaan. Ensimmäisen kerran linna esiintyi pelissä A Link to the Past, jonka alussa Linkin on pelastettava prinsessa Zelda linnan vankityrmistä. Joissakin The legend of Zelda- Peleissä Hyrulen linna on pelissä luolastona. Linnan lähistöllä on monissa peleissä kaupunki, Hyrule Castle Town.

Ganon's Tower[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ocarina of Timessa Link siirtyi seitsemän vuotta ajassa eteenpäin. Seitsemän vuoden aikana Ganondorf valloitti Hyrulen linnan ja muutti sen suureksi, mustaksi ja leijuvaksi pimeyden linnakkeeksi. Linna on silloin Hyrulen linna, mutta Ganondorfin vallassa. Pelin lopussa Link ja Zelda tuhoavat Ganonin linnan, jolloin vanha Hyrulen linnakin sortuu.

Kakariko Village[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kakarikon kylä on Hyrulen linnan lähellä sijaitseva pieni, rauhallinen asutuskeskus, jossa Link voi keskustella ihmisten kanssa, tehdä ostoksia ja koettaa onneaan monissa kilpailuissa. Kakarikosta on monia versioita eri peleissä, tavallisesti Kakarikon kylän talojen katot ovat punaisia ja kylässä liikkuu vapaana kukkoja. Suurin muutos kylässä on Twilight princessissä, jossa kylä on kuiva aavikkomainen ja hiekantäyttämä rajattu alue. Joitakin faneja on jopa hieman häirinnyt suuri muutos verrattuna muihin peleihin.

Lake Hylia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hylian järvi on vaarallinen vesialue, jossa liikkuakseen Linkin on hankittava uimiseen tarvittavat taidot tai varusteet. Hylian järvestä tai sen lähettyviltä löytyy tavallisesti palatsi, jossa Linkin on suoriuduttava vesielementissä liikkuvista vastustajista. Järveen laskee vuorelta, yleensä Kuolemanvuorelta virtaava joki. Järven geologia muistuttaa tulivuoren purkauksesta syntyneen vesistön muotoja.

Lost Woods[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kadonnut metsä (Lost woods) on salaperäinen alue, jonne seikkailijaa varoitetaan eksymästä. The Legend of Zeldassa, Oracle of Seasonsissa ja Ocarina of Timessä Kadonnut metsä on loppumaton määrä peräkkäin asetettuja tiloja, joista Link pääsee ulos vain valitsemalla oikean reitin. A Link to the Pastissa Mestarien miekka monine kopioineen löytyy metsästä. Majora's Mask alkaa Kadonneesta metsästä, jossa Link etsii ystäväänsä. Ocarina of Timessä metsässä voi suunnistaa Sarian soittoa kuunnellen. Mitä kovempaa soitto kuuluu, sitä lähempänä keskustaa Link liikkuu. Kadonnut metsä esiintyy Twilight Princessissä nimellä Sacred Grove, ja se muistuttaa tyyliltään Ocarina of Timen käsitystä metsästä monine huoneineen, ja ympärillä kaikuvalla Saria's Songilla. Metsässä asuu myös useissa peleissä Skullkid-olentoja.

Death Mountain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuolemanvuori on luolien ja jyrkänteiden muodostama vuori, joka on tärkeä tapahtumapaikka useassa Zelda-pelissä. Ocarina of Timessä ja The Wind Wakerissa Kuolemanvuori on terävähuippuinen tulivuori, jonka huipun ympärillä on ohut pilvikehä. Kansanuskomuksen mukaan pilven väri vaihtuu dramaattisten tapahtumien sattuessa vuorella: valkea pilvi merkitsee rauhaa, tuhkainen ja tulinen pilvi levottomuuksia. Vuoren huipulla on suuri kivi, Näkykivi (englanniksi Spectacle Rock). The Legend of Zeldassa Näkykivi sisältää Ganonin luolan sisäänkäynnin. Ocarina of Timessä Näkykivi löytyy Kuolemanvuoren kraatterista.

Kuolemanvuorelle matkustaminen on tavanomaisin keinoin vaivalloista, sillä monet hirviöt ja putoilevat kivet hidastavat matkantekoa. The Adventure of Linkissä vuorelle voi kiivetä vain sen sisältämän luolaverkoston lävitse. Kuolemanvuorella tapaa tektite-hirviöiden lisäksi tavallisesti goron-väkeä ja erilaisia keijuja. Kuoleman vuorella sijaitsee myös tulen temppeli.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hyrule Historia, s. 131. Nintendo & Dark Horse Books, 2013. (englanniksi)
  2. Hyrule Historia, s. 134. Nintendo & Dark Horse Books, 2013. (englanniksi)
  3. Zelda II: The Adventure of Linkn ohjevihkonen