Shigeru Miyamoto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shigeru Miyamoto
宮本茂
Miyamoto esittelemässä Wiitä vuoden 2006 E3-messuilla.
Miyamoto esittelemässä Wiitä vuoden 2006 E3-messuilla.
Henkilötiedot
Syntynyt16. marraskuuta 1952 (ikä 71)
Japani Sonobe, Kioto
Ammatti Vanhempi markkinointijohtaja, Nintendo
Toimitusjohtaja, Nintendo EAD
Muut tiedot
Merkittävät teoksetMario -pelisarja, The Legend of Zelda -pelisarja
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Shigeru Miyamoto (jap. 宮本茂, Miyamoto Shigeru, s. 16. marraskuuta 1952) on japanilainen videopelisuunnittelija. Miyamoto on luonut tunnetut Donkey Kong-, Mario-, The Legend of Zelda -, ja Pikmin-pelinimikkeet Nintendon konsoleille, sekä useita muita videopelejä. Miyamoto on yksi maailman arvostetuimmista videopelisuunnittelijoista.

Shigeru Miyamotolla on kaksi lasta vaimonsa Yasuko Miyamoton kanssa. Miyamoto työskentelee edelleen Japanin Nintendolle. Vuonna 1998 hänet nimitettiin interaktiivisten taiteiden mestareiden (Academy of Interactive Arts and Sciences Hall of Fame) joukkoon.

Henkilöhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shigeru Miyamoto syntyi Sonoben kaupungissa lähellä Kiotoa. Lapsuudessaan Miyamoto oli kiinnostunut piirtämisestä, maalaamisesta ja luonnon tutkimisesta.[1] Hänen poikaiän retkeilynsä kotinsa lähistöllä olevilla järvillä ja luolilla vaikutti hänen myöhempään työskentelyynsä taiteilijana ja pelisuunnittelijana.[1] Vuonna 1970 hän aloitti teollisen muotoilun ammattiopinnot Kanazawan taideteollisessa korkeakoulussa. Hän valmistui viisi vuotta myöhemmin.[1] Vuonna 1977 teollisen suunnittelun tutkinnon hankkinut Miyamoto tapasi Hiroshi Yamauchin työpaikkahaastattelun merkeissä, jossa hän esitteli erilaisia keksintöjään. Yamauchi oli Miyamoton isän ystävä ja Nintendon pääjohtaja. Miyamoto sai paikan taiteilijana ja hänet sijoitettiin suunnitteluosastolle. Miyamoto on tehnyt elämäntyönsä siitä lähtien videopelien suunnittelijana.[1]

Nintendo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Äskettäin perustettu Nintendo of America etsiskeli vuonna 1980 hittipeliä, joka loisi yhtiölle nimeä kasvavilla peliautomaattimarkkinoilla. Prototyypeillä tehdyt testit yhdysvaltalaisilla pelaajilla osoittivat pelin Radar Scope olevan hittiainesta Yhdysvaltain markkinoille. Pelikoneita tilattiin suuri määrä, mutta toimituksen aikana kiinnostus pelialalla oli vaihtunut ja Radar Scope osoittautui flopiksi. Nintendon oli alkujaan tarkoitus rakentaa liiketoimintansa kansainvälistämisen varaan. Maahan tuoduista pelikoneista vain kolmannes saatiin myytyä, ja loppujen pitäminen varastossa maksoi yritykselle rahaa. Selviytyäkseen takaiskusta Nintendo of American johtaja Minoru Arakawa pyysi, että heille lähetettäisiin muunnospaketti, jolla pelikoneisiin saisi asennettua uuden pelin.[2] Yamauchi kiinnitti Miyamoton tehtävään ainoana vapaana henkilönä, ja peliprojektin valvojana toimi Gunpei Yokoi.[1] Onnistuminen merkitsisi Nintendo of American menestystä, epäonnistuminen vararikkoa.[2]

Jump Man (Super Mario) pelastamassa Paulinea pelissä Donkey Kong.

Miyamotolla ei ollut aikaisempaa kokemusta ohjelmoinnista, joten hän tarvitsi firman insinöörien neuvoja päästäkseen työssä alkuun. Hän sävelsi peliin myös musiikit, käyttäen apunaan pientä sähköurkua. Donkey Kong oli valmis ja pelin sisältävät sirut lähetettiin kiireesti Yhdysvaltoihin, jossa Radar Scope -koneisiin asennettiin uusi siru vuorokauden aikana. Donkey Kongista tuli välitön hitti ja Nintendon onneksi pelikoneita oli heti runsaasti saatavilla. Tapaus pelasti yhtiön ja esitteli pelihahmon, josta tulisi Nintendon tunnistettavin maskotti kautta aikain.

Miyamoton luomat Donkey Kongin kolme hahmoa ovat Donkey Kong, Jumpman ja Pauline. Jump Man tuli myöhemmin tunnetuksi nimellä Mario ja hahmo esiintyy nykyään yli sadassa pelissä useammassa kuin kymmenessä pelikoneessa. Donkey Kong on myös esiintynyt monissa peleissä, etenkin Mario-sarjan peleissä. Pauline-hahmolle Donkey Kong jäi ensimmäiseksi ja pitkäksi aikaa viimeiseksi esiintymiseksi. Vain Super Mario Bros. on nostanut Nintendon statusta pelimarkkinoilla yhtä dramaattisesti kuin Donkey Kong. Super Mario Bros. tehtiin Nintendo Entertainment System -konsolille ja se muutti laitteen 80-luvun johtavaksi konsoliksi sekä esitteli tasohyppelypelin uudenlaisena pelityyppinä. Miyamoto on sanonut suunnitelleensa Marion hahmoksi, joka voidaan sijoittaa erilaisiin tilanteisiin ja lajityyppeihin.[3]

Miyamoto on useimmiten esitelty tuottajana Mario-pelien lopputeksteissä. Eräs harvoista poikkeuksista on Game Boylle julkaistu Super Mario Land -sarja, jonka kanssa Miyamoto ei ollut missään tekemisissä. Ensimmäisissä Yhdysvaltain julkaisuissa Miyamoto on kirjoitettu Miyahon – syynä on virhe kanjin tulkinnassa (本 voidaan lukea joko hon tai moto).

Miyamoton vaikutus pelien kehittämisessä ei rajoitu pelkästään pelien suunnitteluun. Hän oli eräitä suurimpia vaikuttajia Super Nintendo Entertainment Systemin ohjaimeen suunnitelluista L/R-lisänäppäimistä ja Nintendo 64:n analogiohjaimeen. Miyamoto ei ole näiden uutuuksien itseoikeutettu keksijä, mutta hän oli merkittävä uusien ohjaimien puolestapuhuja ja nykyään tällaisia ohjaimia on kaikilla pelikonsolivalmistajilla.

Huolimatta suuresta menestyksestään ja ansioistaan Nintendolle Miyamoton sanotaan olevan hyvin vaatimaton persoona.kenen mukaan? Hän saa omasta pyynnöstään keskivertopalkkaa ja käyttää usein polkupyörää ajaessaan töihin.lähde? Miyamoto oli ensimmäinen AIAS:n kuuluisuuksien listaan hyväksytty henkilö (1998). Kunnianosoitus on yhteenveto Miyamoton elämäntyöstä ja suuresta vaikutuksesta videopeliteollisuudelle. Maaliskuussa 2005 Miyamoto oli ensimmäisiä San Franciscon Walk of Gameen tähtensä saavista henkilöistä. Maaliskuussa 2006 Ranskan kulttuuriministeriö ritaroi Miyamoton kulttuurin ja taiteen hyväksi tekemästä työstään. Miyamoto on yksi ensimmäisistä tähän kunnia-asemaan nousseista videopelisuunnittelijoista. Toukokuussa 2012 Espanjan kruununprinssi Felipe palkitsi Miyamoton tämän peliteollisuuden hyväksi tekemästä työstään. Palkintoperusteluissa yli sata peliä suunnitelleen Miyamoton sanottiin mullistaneen peliteollisuuden väkivallattomilla videopeleillään, jotka vetosivat sekä molempiin sukupuoliin että myös eri ikä-, kulttuuri- ja sosiaaliryhmiin.[4] Vuonna 2019 Japanin valtio tunnusti hänet kulttuurisesti merkittäväksi ja ansiokkaaksi henkilöksi[5].

Filosofia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhästynyt peli on lopulta hyvä; kiirehditty peli on aina huono

Shigeru Miyamoto

Nintendo on useaan otteeseen siirtänyt peliensä julkaisua myöhemmäksi; tämä johtuu suurimmalta osin Miyamoton taipumuksesta perfektionismiin. Miyamoto olisi valmis aloittamaan koko pelin puhtaalta pöydältä, jos se ei vastaisi hänen korkeita standardejaan.lähde? Miyamoto ja hänen kanssaan työskentelevät kehittäjät viittaavat tähän toimintatapaan ”teepöydän nurin kääntämisellä” (jap. Chabudai Gaeshi), joka viittaa Hoshi of the Giants -animeen ja -mangaan.[6] Tapaan viitataan myös termeillä ”Miyahon Check” ja ”Miyamoto Test”.[7]

  • ”Twinkle Popo” oli valmis tuote, jolla oli 26 000 kappaleen ennakkovaraus.lähde? Sen odotettiin julkaistavan kehittäjän, HAL Laboratory, nimellä. Miyamoto kuitenkin sekaantui asiaan väittämällä, että pienellä hienosäädöllä siitä tulisi hieno peli. Ennakkovaraukset peruutettiin ja peli julkaistiin lopulta Nintendon pelinä nimellä Kirby’s Dream Land; peli myi maailmanlaajuisesti viisi miljoonaalähde? kappaletta.
  • The Legend of Zelda: Ocarina of Time piti julkaista heti Nintendo 64:n julkaisun (Japanissa 6. kesäkuuta 1996) jälkeen. Miyamoto, joka toimi pelin tuottajana, määräsi jatkuvasti pelin uudelleenkehitettäväksi. Tämän vuoksi pelille ilmoitettiin useita myöhästymisiä, kunnes peli lopulta julkaistiin 21. marraskuuta 1998. Ocarina of Time myi maailmanlaajuisesti 7,6 miljoonaa kappaletta ja on laajasti tunnustettu yhdeksi kaikkien aikojen parhaista videopeleistä.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Mies, myytti ja legenda. Super Power, tammikuu 1999, s. 14-20. Tampere: Egmont Kustannus Oy Ab. ISSN 1237-1319. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 18.06.2022.
  2. a b Suominen, Ida: Tiesitkö? Virhearvio Space Invadersin suosiosta melkein kaatoi Nintendon Pelaaja. 22.08.2021. Viitattu 18.06.2022.
  3. Narcisse, Evan: The Mythology of Mario: Q&A With Nintendo’s Legendary Shigeru Miyamoto Time. Viitattu 28.5.2017.
  4. Donkey Kongin ja Super Marion isä palkittiin elämäntyöstään Yle Uutiset. Viitattu 23.5.2012.
  5. Saarenoja, Panu: Super Marion isä Shigeru Miyamoto tunnustetaan Japanissa kulttuurisesti merkittäväksi henkilöksi Pelaaja. 29.10.2019. Arkistoitu 18.6.2022. Viitattu 18.06.2022.
  6. Nintendo: Iwata Asks: The Indefinable Essence Of Zelda ([vanhentunut linkki]) wiiportal.nintendo-europe.com. Viitattu 19.2.2007. (englanniksi)
  7. Watch ([vanhentunut linkki]) watch.impress.co.jp. Arkistoitu 28.9.2006. Viitattu 19.2.2007. (japaniksi)(englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Shigeru Miyamoto.