The Legend of Zelda: Majora’s Mask

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Legend of Zelda: Majora’s Mask
MMbox.jpg
Kehittäjä Nintendo EAD
Julkaisija Nintendo
Jakelija Nintendo eShop
Ohjaaja Eiji Aonuma
Tuottaja Shigeru Miyamoto
Säveltäjä Kōji Kondō
Pelisarja The Legend of Zelda
Julkaistu
  • JP 27. huhtikuuta 2000
  • US 24. lokakuuta 2000
  • EU 17. marraskuuta 2000
Lajityyppi toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus PEGI: 12Virheellinen PEGI-arvo
Alusta Nintendo 64, Nintendo GameCube, Virtual Console (Wii)
Jakelumuoto Nintendo 64-pelimoduuli
GameCuben 8 cm:n optinen levy
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

The Legend of Zelda: Majora’s Mask on Nintendo Entertainment Analysis and Developmentin kehittämä toimintaseikkailupeli, jonka Nintendo julkaisi Nintendo 64:lle vuonna 2000. Se on kuudes osa The Legend of Zelda -pelisarjassa. Peli on julkaistu myös Nintendo GameCube:lle The Legend of Zelda: Collector’s Edition -kokoelmassa ja Wiin Virtual Console -palvelussa. Majora’s Mask on myynyt maailmanlaajuisesti 3,36 miljoonaa kappaletta.[1]

Sarjan päähenkilö Link seikkailee pelissä Terminan maassa, toisin kuin Hyrulessa, johon useimmat sarjan pelit sijoittuvat. Mysteerinen Kadonneen metsän lapsi, Skull Kid, on saanut teoillaan kuun poistumaan radaltaan ja iskeytymään kohti Terminaa. Pelaajalla on kolme päivää aikaa saada asiat järjestykseen. Hänen on suoriuduttava erilaisista haasteista matkustamalla toistuvasti ajassa taaksepäin, jolloin hän palaa aina pelin ensimmäiseen päivään. Majora’s Maskia pidetään tunnetusti synkimpänä sarjan pelinä, laajalti siitä syystä, että pelissä on teemana lähestyvä maailmanloppu.

Pelaaminen on keskitetty toistuvasti pelattavan kolmen päivän ympärille ja erilaisten naamareiden käyttämiselle. Pelin läpäiseminen ja pelissä edistyminen vaativat monenlaisten naamareiden käyttöä. Erilaiset laulut kontrolloivat ajan virtaamista ja avaavat reittejä neljän temppelin luo, jotka Linkin on läpäistävä. Toisin kuin Ocarina of Time, Majora’s Mask vaatii Nintendo 64:llä pelattaessa Expansion Pak -muistinlaajennusta, joka mahdollistaa sekä suuremman määrän hahmoja ruudulla että paremmat grafiikat. Majora’s Mask sai kriitikoilta hyvän vastaanoton.

Nintendo 3DS-käsikonsolille julkaistun Ocarina of Timen uusintaversion myötä sarjan ohjaaja Eiji Aonuma ei sulkenut pois uusintaversion tekemistä myös Majora's Maskista [2]. Tämän jälkeen sarjan fanit aloittivat "Operation Moonfall"-nimisen kampanjan, joka ajaa pelin 3DS-version julkaisua. Kampanjan adressi sai viiden päivän jälkeen noin 10 000 allekirjoitusta [3]. Vastauksena fanien vaatimuksiin Nintendo of America julkaisi tiedotteen, jonka mukaan pelin uudelleenjulkaisusta 3DS-käsikonsolille ei ole tehty virallista julkistusta. Yhtiö kuitenkin tarkkailee, mitä pelaajat ja kuluttajat pitävät tärkeänä[4]. GamesRadar-sivuston haastattelussa Aonuma kertoi tietävänsä Operation Moonfall- kampanjasta ja kertoi toivovansa toteuttaa fanien toiveen joskus tulevaisuudessa [5]. Vuoden 2012 E3-messuilla Shigeru Miyamoto kertoi uusintaversion olevan harkinnassa[6].

12. helmikuuta 2015 julkaistiin uudelleentehty versio, The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D Nintendo 3DS:lle.[7]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Majora’s Mask käyttää edeltäjänsä Ocarina of Timen 3D-grafiikalla toimivaa pelimoottoria. Link on säilyttänyt suurimman osan perustoiminnoistaan, jotka ovat käveleminen, juokseminen, kuperkeikkojen tekeminen ja rajoitettu hyppiminen. Peli on sarjan toinen peli, joka sijoittuu viralliselle sarjalle tunnusomaisen maailman, Hyrulen ulkopuolelle. Pelissä Link seikkailee maassa nimeltä Termina. Skull Kid on saanut aikaan monia ongelmia, kuten kuun irtoamisen radaltaan iskeytymään kohti Terminaa, ja pelaajalla on kolme päivää aikaa estää katastrofi. Pelaajan täytyy soittaa toistuvasti Ocarina of Timella (Ajan okariina) laulu nimeltään Song of Time (Ajan laulu), jolloin pelaaja siirtyy pelin ensimmäiseen päivään ja kaikki alkaa alusta. Vain Linkin keräämät naamarit ja tärkeimmät esineet säilyvät.

Kuten sarjan edellisissäkin osissa, Link käyttää erilaisia aseita ja esineitä taistellakseen vihollisia vastaan ja selvittääkseen arvoituksia. Miekka on hänen useiten käyttämänsä ase. Link osaa muutaman erilaisen miekkailutekniikan ja oppii pelin edetessä muutaman lisää. Kilpeä käytetään puolustautumiseen. Jousta ja nuolia käytetään tyypillisesti pitkän välimatkan päässä oleviin vihollisiin ja kytkinten aktivoimiseen, vaikka toki ne auttavat lähitaistelussakin. Link voi tainnuttaa viholliset hetkeksi ajaksi käyttämällä dekupähkinöitä ja sen jälkeen tuhota ne käyttämällä jotain toista asetta. Pommeilla voi tuhota vihollisia sekä muita esteitä, kun taas hookshotilla (eräänlainen tarttumakoukku) voi tarttua vihollisiin ja sinkoutua niiden luo tai toisin päin, jolloin viholliset usein tainnuttuvat.

Majora’s Maskin pelaamista ja pelaamisen eri mahdollisuuksia on laajennettu huomattavasti Ocarina of Timeen verrattuna. Peli on kuitenkin myös säilyttänyt tietyt peruspiirteet kuten arvoitusten selvittämisen erilaisilla esineillä. Majora’s Maskissa on uusia musiikkeja ja se sisältää uusien naamareiden lisäksi hahmonmuutoksia ja rajoitetun kolmen päivän kierroksen lisäten samalla vaikeusastetta ja monia sivutehtäviä peliin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Zelda sales charts and sequel announced OptiGamer. 28.3.2004. Viitattu 28.5.2010. (englanniksi)
  2. McDonald, Keza: Majora's Mask Remake is a Possibility IGN.com. 2011. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  3. Seibel, Phil: Petition Fires Up For Majora's Mask 3DS Remake Game Kudos. 2.8.2011. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  4. Operation Moonfall Update: Encouraging Response From Nintendo of America ZeldaInformer. 29.7.2011. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  5. Zelda, past and future: An interview with Koji Kondo and Eiji Aonuma GamesRadar. 9.11.2011. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  6. George, Richard: Zelda 3DS: It's Majora's Mask vs. Link to the Past" IGN.com. 12.6.2012. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
  7. The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D Nintendo. Viitattu 16.1.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]