Metroid

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Metroid
Kehittäjä Nintendo R&D1
Intelligent Systems
Julkaisija Nintendo
Jakelija Nintendo eShop
Ohjaaja Satoru Okada
Tuottaja Gunpei Yokoi
Käsikirjoittaja Makoto Kano
Taiteilija Hiroji Kiyotake
Hirofumi Matsuoka
Yoshio Sakamoto
Säveltäjä Hirokazu Tanaka
Pelisarja Metroid
Julkaistu Family Computer Disk System
  • JP 6. elokuuta 1986
Nintendo Entertainment System
  • NA 15. elokuuta 1987
  • EU 15. tammikuuta 1988
Lajityyppi toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: E Virheellinen ESRB-arvo
Alusta Nintendo Entertainment System, Game Boy Advance, Nintendo GameCube, Famicom Disk System
Jakelumuoto pelimoduuli, levyke
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Metroid (jap. メトロイド) on Nintendon julkaisema toimintaseikkailupeli, joka on ensimmäinen Metroid-pelisarjan videopeli. Peli julkaistiin alun perin Famicom Disk Systemille Japanissa vuonna 1986 ja myöhemmin NES:ille Yhdysvalloissa vuonna 1987 ja Euroopassa vuonna 1988.

Pelin kehityksestä vastasi Gunpei Yokoi, yksi Nintendon tuotteliaimmista videopeli- ja laitekehittäjistä, ja sen ohjasi Satoru Okada. Pelin musiikin sävelsi Hirokazu Tanaka.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samus Aran saa ensimmäisen kykynsä, Maru Marin.

Metroid oli yksi ensimmäisistä epälineaarisistaselvennä peleistä kotikonsoleilla. Pelaaminen on sekoitus toimintaaseikkailua, ammuntaa ja tasohyppelyä. Pelaaja aloittaa pienellä määrällä varusteita ja joutuu käyttämään niitä saavuttaakseen seuraavan, aiemmin tavoittamattoman alueen.

Koska pelimaailma esitetään yhtenä moniruutuisena "tasona", maailmassa on alueita, joille kekseliäät pelaajat voivat päästä aiemmin kuin pelinkehittäjät ovat tarkoittaneet. Taidokas pelaaja pystyy suunnitteluvirheitä hyödyntämällä läpäisemään pelin esimerkiksi keräämättä kaikkia tarpeellisia esineitä. Tämän vuoksi Metroid on ollut nopeuspelaajien suosiossa. lähde?

Metroidissa on viisi erilaista lopetusta, jotka riippuvat pelin loppuun pelaamiseen käytetystä ajasta. Yli kymmenen tuntia kestäneen pelin jälkeen Samus kääntää selkänsä kuvaruudulle ja pitää kättä kasvoillaan, kun taas alle tunnin kestäneen pelin jälkeen Samus näytetään kaksiosaisissa bikineissä.[1]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zebes-planeetan vallanneet avaruusmerirosvot valmistavat metroideista bioaseita galaktista sivilisaatiota vastaan. Galaktinen liittovaltio ei ole onnistunut pääsemään rosvojen puolustuksen läpi. Tehtävä annetaan kokeneelle palkkionmetsästäjälle Samus Aranille, joka laskeutuu Zebesiin tehtävänään tuhota rosvojen johtaja Mother Brain, tämän apurit Kraid ja Ridley sekä vaaralliset metroidit.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisunsa aikoihin Metroid ei saavuttanut mainittavaa suosiota Japanissa. Nintendo päätti kuitenkin julkaista pelin myös Yhdysvalloissa, jossa siitä tuli myyntimenestys [2].

Metroid oli aikanaan merkittävä videopeli, koska sen päähenkilö oli nainen. Aikakauden peleissä naishahmot olivat usein pulaan joutuneita ja avuttomia. Päähahmon sukupuolta ei kuitenkaan paljastettu ennen pelin loppua, ja silloinkin vain, jos pelaaja pelasi pelin loppuun tarpeeksi nopeasti. Pelin ohjekirjassa kerrotaan vain Samuksen olevan avaruusmetsästäjä, ja hänen tarkemman henkilöllisyytensä olevan arvoitus.

Alkuperäinen Metroid on avattava bonuskohde Nintendo GameCuben Metroid Prime -pelissä. Vuonna 2004 Nintendo julkaisi Metroid: Zero Missionin Game Boy Advancelle. Kyseessä oli alkuperäisen pelin uusintaversio. Pelin mukana tuli myös avattavana bonuskohteena emuloitu versio samasta pelistä. Samana vuonna Nintendo julkaisi alkuperäisen Metroidin Game Boy Advancelle osana NES Classics -pelisarjaa. Peli oli myös yksi marraskuussa 2016 julkaistun Nintendo Classic Mini -pelikonsolin peleistä.[3]

Salasanasysteemi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metroid oli yksi ensimmäisistä videopeleistä, joka käytti pelitilanteen tallentamiseen salasanoja. Famicom Disk Systemin versio mahdollisti tallentamisen levylle, mutta eurooppalainen ja yhdysvaltalainen versio julkaistiin kasetilla. Kun Samuksen elämä kuluu loppuun, peli antaa pelaajalle salasanan. Salasanan avulla pelaaja voi jatkaa peliä myöhemmin samasta kohdasta. Myöhemmissä peleissä salasana-toimintoa ei ole enää käytetty pelin tallentamiseen.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikrobitin Jukka Tapanimäki antoi pelille kahdesti 84 pistettä sadasta.[4][5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Metroid-pelin loppunäytökset vgmuseum.comissa
  2. Liedholm, Marcus & Mattias. The Famicom rules the world! - (1983 -89) (Arkistoitu – Internet Archive). nintendoland.com (englanniksi) Luettu 23. elokuuta 2006
  3. Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment System nintendo.fi. Viitattu 7.8.2018. (suomeksi)
  4. Mikrobitti 6–7/1990, Konsolaatikko-palsta, sivu 39
  5. Mikrobitti 3/1991, pelikonsoliliite

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]