Metroid

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Metroid
Metroid box.jpg
Kehittäjä Intelligent Systems
Julkaisija Nintendo
Ohjaaja Yoshio Sakamoto
Tuottaja Gunpei Yokoi
Säveltäjä Hirokazu Tanaka
Pelisarja Metroid
Julkaistu
  • JP 6. elokuuta 1986
  • NA elokuu 1987
  • EU 15. huhtikuuta 1988
Lajityyppi toimintaseikkailupeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus CERO: A (All ages) (d)
ESRB: Everyone
PEGI 3
Alusta NES, Game Boy Advance, Nintendo GameCube, Famicom Disk System
Jakelumuoto pelimoduuli, levyke
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Metroid (jap. メトロイド) on Nintendon julkaisema toimintaseikkailupeli, joka on ensimmäinen Metroid-pelisarjan videopeli. Peli julkaistiin alun perin Famicom Disk Systemille Japanissa vuonna 1986 ja myöhemmin NES:ille Yhdysvalloissa vuonna 1987 ja Euroopassa vuonna 1988.

Pelin kehityksestä vastasi Gunpei Yokoi, yksi Nintendon tuotteliaimmista videopeli- ja laitekehittäjistä, ja sen ohjasi Yoshio Sakamoto. Pelin musiikin sävelsi Hirokazu Tanaka.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samus Aran saa ensimmäisen kykynsä, Maru Marin.

Metroid oli yksi ensimmäisistä epälineaarisistaselvennä peleistä kotikonsoleilla. Pelaaminen on sekoitus toimintaaseikkailua, ammuntaa ja tasohyppelyä. Pelaaja aloittaa pienellä määrällä varusteita ja joutuu käyttämään niitä saavuttaakseen seuraavan, aiemmin tavoittamattoman alueen.

Koska pelimaailma esitetään yhtenä moniruutuisena "tasona", maailmassa on alueita, joille kekseliäät pelaajat voivat päästä aiemmin kuin pelinkehittäjät ovat tarkoittaneet. Taidokas pelaaja pystyy suunnitteluvirheitä hyödyntämällä läpäisemään pelin esimerkiksi keräämättä kaikkia tarpeellisia esineitä. Tämän vuoksi Metroid on ollut nopeuspelaajien suosiossa.lähde?

Metroidissa on viisi erilaista lopetusta, jotka riippuvat pelin loppuun pelaamiseen käytetystä ajasta. Yli kymmenen tuntia kestäneen pelin jälkeen Samus kääntää selkänsä kuvaruudulle ja pitää kättä kasvoillaan, kun taas alle tunnin kestäneen pelin jälkeen Samus näytetään kaksiosaisissa bikineissä.[1]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zebes-planeetan vallanneet avaruusmerirosvot valmistavat metroideista bioaseita galaktista sivilisaatiota vastaan. Galaktinen liittovaltio ei ole onnistunut pääsemään rosvojen puolustuksen läpi. Tehtävä annetaan kokeneelle palkkionmetsästäjälle Samus Aranille, joka laskeutuu Zebesiin tehtävänään tuhota rosvojen johtaja Mother Brain, tämän apurit Kraid ja Ridley sekä vaaralliset metroidit.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisunsa aikoihin Metroid ei saavuttanut mainittavaa suosiota Japanissa. Nintendo päätti kuitenkin julkaista pelin myös Yhdysvalloissa, jossa siitä tuli myyntimenestys [2].

Metroid oli aikanaan merkittävä videopeli, koska sen päähenkilö oli nainen. Aikakauden peleissä naishahmot olivat usein pulaan joutuneita ja avuttomia. Päähahmon sukupuolta ei kuitenkaan paljastettu ennen pelin loppua, ja silloinkin vain, jos pelaaja pelasi pelin loppuun tarpeeksi nopeasti. Pelin ohjekirjassa kerrotaan vain Samuksen olevan avaruusmetsästäjä, ja hänen tarkemman henkilöllisyytensä olevan arvoitus.

Alkuperäinen Metroid on avattava bonuskohde Nintendo GameCuben Metroid Prime -pelissä. Vuonna 2004 Nintendo julkaisi Metroid: Zero Missionin Game Boy Advancelle. Kyseessä oli alkuperäisen pelin uusintaversio. Pelin mukana tuli myös avattavana bonuskohteena emuloitu versio samasta pelistä. Samana vuonna Nintendo julkaisi myös alkuperäisen Metroidin Game Boy Advancelle osana NES Classics -pelisarjaa.

Salasanasysteemi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metroid oli yksi ensimmäisistä videopeleistä, joka käytti pelitilanteen tallentamiseen salasanoja. Famicom Disk Systemin versio mahdollisti tallentamisen levylle, mutta eurooppalainen ja yhdysvaltalainen versio julkaistiin kasetilla. Kun Samuksen elämä kuluu loppuun, peli antaa pelaajalle salasanan. Salasanan avulla pelaaja voi jatkaa peliä myöhemmin samasta kohdasta. Myöhemmissä peleissä salasana-toimintoa ei ole enää käytetty pelin tallentamiseen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Metroid-pelin loppunäytökset vgmuseum.comissa
  2. Liedholm, Marcus & Mattias. The Famicom rules the world! - (1983 -89). nintendoland.com (englanniksi) Luettu 23. elokuuta 2006

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]