Metroid

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Metroid
Metroid box.jpg
Kehittäjä Intelligent Systems
Julkaisija Nintendo
Ohjaaja Yoshio Sakamoto
Tuottaja Gunpei Yokoi
Säveltäjä Hirokazu Tanaka
Pelisarja Metroid
Julkaistu
Lajityyppi toimintaseikkailupeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus CERO: A (All ages) (d)
ESRB: Everyone
PEGI 3
Alusta NES, Game Boy Advance, Nintendo GameCube, Famicom Disk System
Jakelumuoto pelimoduuli, FDS-levyke
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Metroid (jap. メトロイド) on ensimmäinen Metroid-pelisarjassa ilmestynyt videopeli. Peli julkaistiin alun perin Famicom Disk Systemille Japanissa 1986 ja myöhemmin Nintendo Entertainment Systemille Yhdysvalloissa 1987 ja Euroopassa 1988. Metroidin kehityksestä vastasi Gunpei Yokoi, yksi Nintendon tuotteliaimmista videopeli- ja laitekehittäjistä, ja sen ohjasi Yoshio Sakamoto. Pelin musiikin sävelsi Hirokazu "Hip" Tanaka.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samus Aran saa ensimmäisen kykynsä, Maru Marin.

Metroid oli yksi ensimmäisistä epälineaarisistaselvennä peleistä kotikonsoleilla. Pelaaminen on sekoitus toimintaseikkailua, ammuntaa ja tasohyppelyä. Pelaaja aloittaa pienellä määrällä varusteita ja joutuu käyttämään niitä saavuttaakseen seuraavan, aiemmin tavoittamattoman alueen. Koska pelimaailma esitetään yhtenä moniruutuisena "tasona", maailmassa on alueita, jotka kekseliäät pelaajat voivat tavoittaa ennen kuin on tarkoitettu. Taidokas pelaaja pystyy suunnitteluvirheitä hyödyntämällä läpäisemään pelin esimerkiksi keräämättä kaikkia tarpeellisia esineitä, huomattavasti tarkoitettua lyhyemmässä ajassa. Tämän vuoksi Metroid on ollut nopeuspelaajien suosiossa.

Metroidissa on viisi erilaista lopetusta, jotka riippuvat pelin läpäisyyn käytetystä ajasta. Yli kymmenen tuntia kestäneen läpäisyn jälkeen Samus kääntää selkänsä kuvaruudulle ja pitää kättä kasvoillaan, kun taas alle tunnin kestäneen läpäisyn jälkeen Samus näytetään pelin lopussa kaksiosaisissa bikineissä.[1]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zebes-planeetan vallanneet avaruusmerirosvot valmistavat metroideista bioaseita galaktista sivilisaatiota vastaan. Galaktinen liittovaltio on tehnyt kaikkensa päästäkseen rosvojen puolustuksen läpi, tuloksetta. Tehtävä annetaan kokeneelle palkkionmetsästäjä Samus Aranille, joka laskeutuu Zebesiin tarkoituksenaan tuhota rosvojen johtaja Mother Brain, tämän apurit Kraid ja Ridley sekä tietenkin vaaralliset metroidit.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisen julkaisunsa aikoihin Metroid ei saavuttanut mainittavaa suosiota Japanissa. Nintendo päätti silti julkaista pelin myös Yhdysvalloissa, missä siitä tulikin myyntimenestys [2].

Metroid oli aikanaan merkittävä videopeli, sillä sen päähahmo oli nainen. Kyseisen ajan peleissä naishahmot olivat usein pulaan joutuneita ja avuttomia, toisin kuin Metroidissa. Päähahmon sukupuolta ei kuitenkaan paljastettu ennen pelin loppua, ja silloinkin vain, jos peli oli menty tarpeeksi nopeasti läpi. Pelin ohjekirjassa kerrotaan vain Samuksen olevan avaruusmetsästäjä, ja hänen tarkemman henkilöllisyytensä olevan arvoitus.

Alkuperäinen Metroid on avattava bonuskohde Nintendo GameCuben Metroid Prime -pelissä. 2004 Nintendo julkaisi Game Boy Advancelle Metroid: Zero Missionin, joka oli uusittu versio alkuperäisestä Metroidista; pelin mukana tuli myös avattavana bonuskohteena emuloitu versio samasta pelistä. Samana vuonna Nintendo myös julkaisi Metroidin Game Boy Advancelle osana NES Classics -pelisarjaa.

Salasanasysteemi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metroid oli yksi ensimmäisistä videopeleistä, joka käytti pelitilanteen tallentamiseen salasanoja. Famicom Disk Systemin versio mahdollisti tallentamisen levylle, mutta eurooppalainen ja yhdysvaltalainen versio julkaistiin kasetilla. Peli antaa pelaajalle salasanan, kun Samuksen elämä kuluu loppuun. Peliä jatkettaessa annetaan edellisen kerran saatu salasana, ja peli jatkuu kesken jääneestä kohdasta. Metroid oli ensimmäinen ja viimeinen sarjan peli, joka käytti salasanasysteemiä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Metroid-pelin loppunäytökset vgmuseum.comissa
  2. Liedholm, Marcus & Mattias. The Famicom rules the world! - (1983 -89). nintendoland.com (englanniksi) Luettu 23. elokuuta 2006

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]