Metroid: Other M

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Metroid: Other M
Wii metroid otherm large.jpg
Kehittäjä Team Ninja
Julkaisija Nintendo
Julkaisuaika Yhdysvaltain lippu 31. elokuuta 2010
Japanin lippu 2. syyskuuta 2010
Euroopan unionin lippu 3. syyskuuta 2010
Lajityyppi Toimintaseikkailupeli
Pelimuoto Yksinpeli
Alusta Wii
Jakelualusta optinen levy (Wii)
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Metroid: Other M (jap. メトロイド アザーエム, Metoroido Azā Emu) on Team Ninjan kehittämä ja Nintendon vuonna 2010 julkaisema videopeli Wiille. Peli on Metroid-pelisarjan tuorein osa, joka on kolmannesta persoonasta kuvattu ja myös 2D-pelien hengessä kulkeva.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on kuvattu kolmannesta persoonasta, mutta yhdistelee hieman kaksiulotteisuutta. Peliä pelataan WiiMote ohjaimella kahdella eri tavalla: tasohyppelykohtauksissa ja taisteluissa ohjain on vaaka-asennossa, mutta voidakseen tähdätä kohteita ensimmäisestä persoonasta kuvattuna ohjaimen pää osoitetaan television kuvaruutuun. Pelissä on mahdollista tehdä näppäriä väistöliikkeitä nopeita vihollisia vastaan taistellessa ja pelaaja voi ohjainta ylöspäin nostamalla ja kääntämällä ladata elämämittaria osittain täyteen, jos Samuksen elämä uhkaa loppua. Sama menetelmä toimii ohjusten kanssa.

Metroid Fusionin tapaan pelissä edetään Samuksella annettujen ohjeiden mukaisesti. Samus ei voi käyttää kaikkia aseita, ennen kuin yksi pelin sivuhahmoista nimeltään Adam Malkovich antaa luvan Samukselle. Uusia kykyjä saadessa käyttöön pelaajalla on muiden Metroid -pelien tapaan tutkia uusia alueita, joihin mikä vain ase tai kyky auttaa pääsemään.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Aikajanallisesti Other M sijoittuu Super Metroidin ja Metroid Fusionin välille.

Peli alkaa takaumasta, jossa Samus Aran taistelee Mother Brainia vastaan Metroid-toukan puolustaessa häntä. Tästä siirrytään nykyaikaan, jossa Samus kunnostautuu Galaktisen Federaation huomassa uutta tehtävää varten.

Samus paikallistaa aution oloisen "Bottle Ship" -tutkimusaseman, jonne hän laskeutuu tutkimaan. Samus kohtaa siellä häntä edelle ennättäneen Federaatio-armeijan joukon, jonka komentajana toimii Adam Malkovich, jonka Samus muistaa menneiltä vuosilta, kun Samus toimi hänen alaisuudessaan ennen uraansa itsenäisenä palkkiometsästäjä. Adam ei alkuun katso hyvällä Samuksen läsnäoloa, mutta komentosillalla heidän kaikkien taisteltuaan outoa mutanttia vastaan Adam määrää hänet joukkonsa oheella tutkimaan tutkimusasemaa läpikohtaisin.

Tutkimusten edetessä käy Samukselle ilmi, että Galaktinen Federaatio on salaa käynnistänyt projektin, jonka tarkoituksena on kasvattaa tutkimusasemassa eläviä olentoja bioaseiksi, ja näihin lukeutuu tuhoutuneen Zebesin avaruuspiraatit, joita vastaan Samus Aran on aina taistellut. Koko operaation aloittajaksi paljastuu Madeline Bergman. Samus kohtaa arktisessa Sektori 2:ssa naisen, joka pakoilee heitä, koska oli nähnyt erään Federaation sotilaan ampuvan toisensa. Juuri sillä hetkellä samainen sotilas hyökkää valtavan trukin kanssa Samuksen kimppuun. Samus ei ehdi nähdä sotilaan kasvoja, sillä tuhottuaan koneen on sotilas ehtinyt paeta.

Samusta alkaa kalvaamaan ajatus siitä, kuka hänen tapaamistaan elossa olevista sotilaista olisi salamurhaaja. Sen hän kumminkin uskoo, että Federaatio oli lähettänyt tappajan salaa Adamin ryhmän mukaan. Kun hän on kohdannut jälleen arkkivihollisensa Ridleyn, hän palaa trooppiselle Sektori 1:lle, jossa hän onnistuu yhyttämään tappajan ja seuraamaan tätä. Matkan varrella hän kumminkin kadottaa tämän, mutta tapaa taas saman naisen, joka paljastaa olevansa Madeline Bergman. Madeline kertoo Samukselle, että Federaation käynnistämässä bioase-operaatiossa on kasvatettu myös Metroideja. Järkyttynyt Samus ei voi uskoa, sillä viimeinen Metroid tuhoutui hänen ja Mother Brainin välisessä taistelussa. Madeline paljastaa kumminkin Federaation saaneen Metroidin DNA:ta Samuksen panssarista, jonka päällä oli viimeisen Metroidin pölyä. Federaatio oli myös onnistunut kloonaamaan Ridleyn ja luomaan uuden Mother Brainin tekoälyn, MB:n, hallitsemaan kasvatettuja bioaseita.

Madeline kertoo Metroidien sijaitsevan salaisessa Sektori Zerossa. Samus lähtee sinne ja kohtaa siellä ensimmäisen Metroid-toukan. Paikalle ehtinyt Adam Malkovich jäädyttää sen, ennen kuin se käy Samuksen kimppuun. Adam sanoo Samukselle, ettei tämä voi voittaa Metroideja, sillä Federaation kasvattamat Metroidit ovat (äsken ammuttua toukkaa lukuun ottamatta) kehitetty immuunisiksi niiden ainoalle heikkoudelle: kylmyydelle. Adam aikoo uhrata itsensä yrittämällä tuhota Sektori Zeron Metroidit ja käskee Samuksen poistumaan ennen kuin kyseinen osa asemasta irtoaa avaruuteen. Samus yrittää estää häntä, mutta Adam sulkea ovet, jonka jälkeen Metroidien valmistamo irtoaa tutkimusasemasta.

Samus palaa takaisin Madelinen luokse, mutta ei löydä muuta kuin jälleen kuolleen Federaation sotilaan. Hän tutkii vielä ja löytää myös kuolleen Ridleyn, joka on kuivunut. Ridley oli Samusta vastaan taisteltuaan paennut ja jäänyt kuolinpaikkaansa kärsimään, mutta kun valtava portti oli avautunut, oli sen toisella puolella ollut olento tappanut Ridleyn. Samus löytää toisen tiedenaisen eräästä kopista, mutta sitten samainen portti avautuu ja sen toiselta puolelta ilmaantuu paikalle Metroid-kuningatar, joka hyökkää toukkiensa kanssa Samuksen kimppuun. Samus kumminkin voittaa kuningattaren tulemalla syödyksi ja laukaistaakseen voimapommin tämän vatsassa.

Tiedenainen pakenee Samusta, mutta Samus saa hänet kiinni ja saa vakuutetuksi, ettei hän tee naiselle pahaa. Nainen paljastuu olevan oikea Madeline Bergman. Samuksen aiemmin tapaama nainen sattui olemaan Federaation luoma androidi MB, Mother Brainin ihmismuotoinen tekoäly. MB oli luotu hallitsemaan Metroideja, jotta niitä pystyi helpommin jalostamaan Federaatiolle bioaseiksi. MB oli aluksi ollut hyödyllinen jalostuksessa, kunnes jossain vaiheessa MB unohti olevansa Federaation työkalu ja alkoi toimia ominpäin. Federaation käskystä MB aiottiin lähettää pois jalostuksesta, eikä häntä voinut edes auttaa Madeline, jolla oli muodostunut MB:en erikoinen äiti-tytär -välinen suhde. Juuri sillä hetkellä MB muuttui ja manipuloi Zebesin avaruuspiraatit ja Metroidit tuhoamaan kaiken elollisen tutkimusasemalta. Hänellä oli jo pian armeijallinen kasvatettuja olentoja, jonka avulla olisi voinut hyökätä Federaation kimppuun, kunnes tutkimusasemalle ilmestyi Adam Malkovichin ryhmä ja Samus Aran sotkemaan MB:n suunnitelmat.

Yhtäkkiä MB ilmestyy paikalle aseen kanssa. Madeline yrittää turhaan puhua MB:lle järkeä, mutta MB ei aio kuunnella vaan hyökkää kimppuun. Samassa lisää Federaation sotilaita ilmestyy paikalle. MB lukitsee paikat ja kutsuu paikalle jalostetut olennot tuhoamaan kaikki. Samus yrittää ampua MB:tä, mutta Madeline ehtii ampua ensin jäädyttäen MB:n. Lopulta sotilaat ampuvat jäätyneen MB:n tuhoten tämän ja käynnistäen ketjureaktion, jonka myötä MB:n paikalle kutsumat olennot kuolevat. Joukkojen komentaja saapuu onnittelemaan Samusta ja pyytää hänen jättävän loput Federaation hoidettavaksi. Samus poistuu tutkimusasemalta.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Other M poikkeaa muista Metroid -peleistä siinä, etteivät viholliset jätä kuollessaan energiapalloja tai ohjuksia, vaan varantojen loputtua ne täytetään itse.
  • Lopputekstien jälkeen pelaaja pääsee vielä Samuksella palaamaan tutkimusasemalle tutkimaan jäljelle jääneitä paikkoja ja taistelemaan salaista loppuvastusta vastaan. Tämän voitettuaan Samus pakenee tutkimusasemalta ennen kuin asema räjähtää.
  • Peli on sarjan ensimmäinen Metroid -peli, jossa pelien sankarittarella Samus Aranilla on ääni. Tekstimuodossa Samus on puhunut aiemminkin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.