Metroid Prime

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Metroid Prime
Kehittäjä Retro Studios
Julkaisija Nintendo
Ohjaaja Mark Pacini
Tuottaja Shigeru Miyamoto
Säveltäjä Kenji Yamamoto
Pelisarja Metroid ja Metroid Prime Trilogy
Julkaistu

NA 15. marraskuuta

2002
JP 28. helmikuuta 2003
EU 21. maaliskuuta 2003
Lajityyppi ensimmäisen persoonan toimintaseikkailupeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus CERO: A (kaikenikäisille)
ESRB: Teini-ikäisille
PEGI 12
USK 12
Alusta Nintendo GameCube
Jakelumuoto GameCuben optinen 8 cm levy
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Metroid Prime on Retro Studiosin kehittämä ja Nintendon vuonna 2002 julkaisema videopeli Nintendo GameCubelle. Peli on Metroid-pelisarjan ensimmäinen kolmiulotteinen osa. Peli edustaa Nintendon mukaan lajityypiltään ensimmäisen personan seikkailupeliä, sillä peli sisältää paljon tutkimista ja seikkailuelementtejä.

Metroid Prime on ensimmäinen osa pelisarjan Prime-tarinalinjassa, joka sijoittuu alkuperäisen Metroidin ja Metroid II: Return of Samusin välille. Pelille on myös ilmestynyt jatko-osat Echoes ja Corruption. Kuten muissa sarjan peleissä, myös Metroid Primessa pelaaja ohjaa palkkionmetsästäjä Samus Arania. Samus taistelee avaruuspiraatteja ja heidän biologisia kokeita vastaan Tallon IV -nimisellä planeetalla.

Peli oli ilmestyttyään menestys sekä pelaajien että kriitikoiden keskuudessa. Nintendo on harvoin antanut tärkeitä brändejä ulkopuolisten studioiden kehitettäviksi, mutta Metroid Primen kohdalla Nintendo teki poikkeuksen, sillä Metroid-pelisarja ei ole ollut koskaan erityisen suosittu Japanissa. Kaiken kaikkian peli on myynyt 2 840 000 kappaletta maailmanlaajuisesti, mikä tekee siitä yhden Metroid -pelisarjan myydyimmistä peleistä.[1] Peli on myös palkittu vuoden pelinä Game Developers Choice Awards -gaalassa.[2]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Samus Phendrana Driftsin lumisella alueella.

Peli sijoittuu ajallisesti vuosi ensimmäisen Metroid-pelin tapahtumien jälkeen. Samus Aran on paikallistanut Avaruuspiraattien avaruusaseman ja tunkeutuu sinne. Aluksessa hän tuhoaa jättimäisen parasiittikuningattaren, joka kuollessaan tuhoaa aluksen keskusreaktorin aloittaen ketjureaktion, joka lopulta päättyy aseman tuhoutumiseen. Paetessaan asemalta Samus näkee ensimmäisessä Metroid-pelissä kertaalleen tuhotun Avaruuspiraattien komentajan, Ridleyn, ja ottaa sen pääkohteekseen. Ridley lähtee karkuun räjähtävää asemaa. Ennen kuin Samus itse onnistuu pakenemaan asemalta hän joutui räjähdykseen, jonka voimasta hän menettää voimakkaamman suojapukunsa ja kaikki muut sen aseet paitsi sen perussäteen. Samus pääsee Metsästäjä-luokan avaruusalukselleen ja aloittaa Ridleyn jahtaamisen kohti alla näkyvää planeettaa, Tallon IV:tä. Jouduttuaan turbulenssiin Samus menettää lukituksen Ridleyhin ja on pakotettu aloittamaan planeetan pintatutkinta. Etsiessään Ridleytä Samus ymmärtää saaneensa kuin sattumalta paljon tärkeämmänkin tehtävän ja selvittää pelin edetessä Chozojen tuhon syyn.

Samus saa selville, että Tallon IV:lle on muinoin syöksynyt meteoriitti, jonka myötä mystinen radioaktiivinen aine nimeltään "Phazon" on saastuttanut planeetan eläimistöä tekemällä niistä hirmusia mutantteja. Sen on myös arveltu johtaneen Tallon IV:llä eläneen Chozo-rodun tuhoon. Samus saa myös tietää piraattien syyn olla kyseisellä planeetalla. Piraatit olivat planeetta Zebesissä Samuksen suorittaman hyökkäyksen jälkeen jakautuneet kahteen ryhmään, joista toinen jäi Zebesiin rakentamaan uutta tukikohtaa tuhoutuneen tilalle, kun taas toinen ryhmä lähti etsimään toisista planeetoista uusia energiavaroja. Piraatit olivat Tallon IV:lle saavuttuaan havaineet Phazonia, jolloin he jäivät tekemään kokeita sillä. Avaruuspiraatit olivat valmistaneet kaksi tutkimusasemaa: yhden jäisellä Phendrana Driftsille (voidakseen käsitellä sitä turvallisesti alhaisen lämpötilan turvin) ja yhden planeetan kiertoradalle (tutkiakseen painottomassa tilassa), jonka Samus tuhosi tunkeuduttuaan sinne. Piraatit ovat myös tuoneet Zebesistä mukaan Metroideja, joita ne aikovat käyttää Phazon-kokeissa. Ridley, jonka Samus näki avaruusasemalla, oli Avaruuspiraattien rakennuttama, "Meta Ridleyksi" ristitty korvike heidän alkuperäiselle komentajalleen, jota parhaillaan Zebesissä yritettiin elvyyttää. Samus huomaa, että piraatit ovat myös yrittäneet tehdä kokeita itselleen, luoden mm. Omega Piraten, jota vastaan Samus joutuu taistelemaan.

Samus kerää menetetyt varusteensa takaisin planeetan joka kolkasta, tuhoaa Avaruuspiraatit ja taisteltuaan Meta Ridleytä vastaan hän lopultakin laskeutuu Tallon IV:n syvyyksiin, Impact Crateriin, ja kukistaa Phazonin alkulähteen, Metroid Primen. Metroid Primen ollessa kuolinkouristuksissa se tarttuu Samukseen ja ottaa hänen pukuunsa Omega Piraten jäljiltä sulautuneen phazon-kerroksen itselleen. Samus pakenee ennen kuin Impact Crater sisuksineen räjähtää ja lähtee aluksellaan Tallon IV:ltä.

Mikäli pelissä suorittaa tietyt ehdot, näytetään lopuksi kohtaus, jossa Samuksen menettämän phazon-puvun musta käsi nousee tuhoutuneen Metroid Primen sisältä antaen ymmärtää, että Metroid Prime ei vielä kuollutkaan. Tarina jatkuu pelissä Metroid Prime 2: Echoes.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kehityshistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on ensimmäinen kolmiulotteinen Metroid-peli. Ilmoitus pelin lajityypistä aiheutti välittömästi šokin lehdistön ja fanien keskuudessa, jotka pelkäsivät pelisarjan muuttuvan sarjaksi merkityksettömiä ensimmäisen persoonan ammuntapelejä. Nintendo kuitenkin tyynnytteli kohua, ja määritteli pelin ensimmäisen persoonan ammuntapelin sijaan ”First Person Adventureksi”, ensimmäisen persoonan seikkailupeliksi, eli yhdistelmäksi ammunta- ja seikkailupeliä. Julkaisun jälkeen peli nousi kaikista ennakkopeloista huolimatta välittömästi niin kriitikoiden kuin sarjan fanien suosikiksi. Yleisen käsityksen mukaan peli onnistuu siirtämään Metroid-pelien pelattavuuden hyvin kaksiulotteisesta kolmiulotteiseen ympäristöön.

Metroid Prime ja sen jatko-osa edustavat GameCuben pelitarjonnan kirkkainta huippua kaikilta osin. Ne ovat sen lisäksi listattu monella kaikkien aikojen Top100-pelit listalla (esimerkiksi IGN ja GameSpot) sekä vielä useammalla GameCuben omien pelien top-listalla. Myös monet videopeleihin keskittyvät aikakausilehdet, kuten Electonic Gaming Monthly, ovat valinneet Metroid Primen vuoden peliksi.[3]

Peli julkaistiin uudestaan vuonna 2009 Nintendo Wii-konsolille osana Metroid Prime: Trilogya. Pelin kontrollit ovat tässä versiossa samanlaiset kuin Metroid Prime 3: Corruptionissa. Vuonna 2023 ilmestyi HD-laadullisesti päivitetty Remastered -versio Nintendo Switchille.[4]

Sequence Breaking[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisestä Metroidista alkaen pelaajat ovat etsineet keinoja kerätä esineitä eri järjestyksessä kuin ne on tarkoitettu kerättäväksi. Metroid Primestäkin löydettiin keinoja saada esineitä eri järjestyksessä. Tätä esineiden keräilyä "väärässä" järjestuksessä kutsutaan Sequence Breakingiksi. Esimerkiksi Metroid Primessa pystyy hakemaan avaruushyppysaappaan ensimmäisenä. Jotkut taitavat pelaajat voivat päästä Metroid Primen lävitse vaikka ilman spider-palloa tai ilman Painovoimapukua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 2020CESAゲーム白書 (2020 CESA Games White Papers), s. 241. Computer Entertainment Supplier's Association, 2020. ISBN 978-4-902346-42-8. (englanniksi)
  2. Archive - 3rd Annual Game Developers Choice Awards Game Developers Choice Awards. Viitattu 2.5.2022. (englanniksi)
  3. Metroid Prime Topples 'Grand Theft Auto: Vice City' For Electronic Gaming Monthly's 'Game of the Year Award' PRNewswire. Arkistoitu 6.5.2015. Viitattu 2.5.2022. (englanniksi)
  4. Metroid Prime Remastered Rolled out in Latest Nintendo Direct, Available Now for Nintendo Switch - Business Wire (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]