Korkein totuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Korkein totuus (jap. オウム真理教, Ōmu Shinrikyō, Aum Shinrikyo) on Shōkō Asaharan (teloitettu heinäkuussa 2018) vuonna 1984 perustama uskonnollinen kultti, joka perustuu buddhalaisuuteen ja hindulaisuuteen. Vuonna 1995 se teki Tokion metroon terrori-iskun käyttäen sariinia. Ryhmittymä käyttää itsestään myös nimeä Aleph.[1]

Vuonna 1995 ryhmällä oli Japanissa arviolta 9 000 jäsentä, maailmanlaajuisesti seuraajia oli noin 40 000.lähde? Vuonna 2012 jäseniä oli noin 1 500, joista valtaosa asuu Japanissa ja noin 300 Venäjällä.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korkeimman totuuden perustaja Shōkō Asahara oli alun perin pienen hindulaisuutta ja buddhalaisuutta yhdistelleen Agonshu-liikkeen jäsen. Hän perusti Korkeimman totuuden henkisen kriisin ja kokemiensa taloudellisten vaikeuksien jälkeen vuonna 1984. Asahara vietti perustamisen jälkeen vuosia laajentaen liikettään saarnaamalla, opettamalla joogaa ja julkaisemalla kirjoja, jotka ennustivat maailmanlopun saapuvan vuonna 1997. Liikkeen värväystapoja alettiin pian epäillä. Liikkeen väitettiin esimerkiksi tekevän seuraajistaan kuuliaisia univajeen, eristämisen ja huumeiden avulla. Liikettä syytettiin myös sieppauksista, väkivallasta ja jopa murhista, joiden tarkoituksena uskottiin olleen yritykset estää liikkeeseen kohdistetut tutkimukset. Syytöksistä huolimatta Korkeimmasta totuudesta tuli vuonna 1989 virallisesti rekisteröity uskonnollinen ryhmä. Tuolloin liikkeellä oli sen itsensä mukaan 10 000 jäsentä Japanissa ja 20 000 ulkomailla, pääasiassa Venäjällä. Sillä oli lisäksi toimipisteitä Yhdysvalloissa, Saksassa ja Sri Lankassa. Vuonna 1990 Asahara toivoi pääsevänsä Japanin pääministerin virkaan ja asetti ehdokkaita Japanin parlamentin alahuoneeseen, jotka kuitenkin hävisivät kilpailijoilleen.[2]

Sariinihyökkäys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1995 viranomaiset pidättivät Tokion metroon tehdyn kaasuiskun jälkeen Shōkō Asaharan ja muita Korkeimman totuuden johtohenkilöitä. Nämä asetettiin syytteeseen iskun suunnittelusta. Kaasuhyökkäyksessä kuoli 13 matkustajaa ja vakavasti vahingoittui 54. Isku vaikutti haitallisesti noin 980 matkustajaan. Oikeudenkäynnissä Asahara todettiin syylliseksi ja tuomittiin kuolemaan. Tuomion viimeinen valituskäsittely päättyi vuonna 2006. Asaharan lisäksi myös yhdelletoista muulle Korkeimman totuuden johtohenkilöistä langetettiin kuolemantuomio.[1]

Ryhmä toimii edelleen Japanissa, mutta Asaharan pidätys ja tuomio saivat aikaan useita muutoksia. Ryhmä on muuttanut opinkappaleitaan: Buddhalaisiin Vajrayana-oppeihin liittyvät tekstit on poistettu – viranomaiset katsoivat näiden kirjoituksien ”oikeuttaneen murhateot”. Ryhmä on esittänyt kaasuhyökkäyksen uhreille anteeksipyynnön ja perustanut avustusrahaston heitä varten. Yleisöä aiemmin huolestuttaneet provokatiiviset julkaisut ja toiminnat on lakkautettu.

Asaharan alaisuudessa toimineen ryhmän vanhempi johtaja Fumihiro Joyu toimi organisaation virallisena johtajana vuodesta 1999 vuoteen 2007. Tämän jälkeen hän erosi järjestöstä ja perusti oman järjestön nimeltä Hikari no Wa.[1] Aikaisemmin järjestöä johti kuusi vanhempaa johtajaa (niin kutsuttu Chorobu), jotka siirsivät päätöksenteko-oikeuden Joyulle. Joyun aloittamat uudistukset eivät ole juurikaan parantaneet Alephin julkista kuvaa, mutta ne ovat aiheuttaneet sisäistä eripuraa jäsenten keskuudessa.

Japanin julkisesta turvallisuudesta vastaavan viraston mukaan Korkein totuus ei ole yksimielinen järjestön tulevaisuudesta. Suurin osa jäsenistä haluaisi pitää järjestön rakenteen niin lähellä ennen vuotta 1995 vallinnutta tilaa kuin suinkin. Joyu ja hänen kannattajansa suosivat vähemmän radikaalia linjaa, jossa järjestö tulisi jälleen osaksi yhteiskuntaa.

Laki Aumin tarkkailemisesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestö asetettiin tammikuussa 2000 tarkkailun alaiseksi kolmen vuoden ajaksi.[3]

Julkisesta turvallisuudesta vastaava virasto sai tammikuussa 2003 luvan jatkaa valvontaa toiset kolme vuotta. Huhtikuussa 2004 julkistetun blogin[4] mukaan hallitus pitää Aumia edelleen ”vaarana yhteiskunnalle”.

Tammikuussa 2006 tarkkailuaikaa pidennettiin jälleen kolmella vuodella. Vaikka opinkappaleita on muutettu ja Vajrayana-tekstit kielletty, virasto suosittelee tarkkailun ja viraston rahoituksen lisäämistä. Lisäksi virasto varoittaa, että kielletyt tekstit ovat yhä käytössä ja että vaara on olemassa niin kauan kuin Asahara pysyy johtajana. Alephin johtajat liittävät nykyisin kaikkiin sanomisiinsa ja kirjoituksiinsa viitteet, jotta väärinkäsityksiltä vältyttäisiin.

Kansainvälinen suhtautuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korkein totuus on levittäytynyt myös Japanin ulkopuolelle. Sillä on toimipaikkoja Sri Lankassa, New Yorkissa, Bonnissa sekä useita keskuksia Moskovassa.lähde?

Korkein totuus on määritelty terroristijärjestöksi Euroopan unionissa,[5] Kanadassa[6] ja Yhdysvalloissa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Backgrounder – Aum Shinrikyo päivitetty 19.6.2012. Council on Foreign Relations. Viitattu 30.3.2016. (englanniksi)
  2. Britannica Encyclopedia of World Religions, s. 93. Encyclopædia Britannica, 2006. ISBN 978-1-59339-491-2. (englanniksi)
  3. Lower House panel approves bills to crack down on Aum The Japan Times. 17.11.1999. Viitattu 26.12.2019. (englanniksi)
  4. A Chronology of Police Actions t3.org. Viitattu 26.12.2019. (englanniksi)
  5. Neuvoston yhteinen kanta 2009/468/YUTP, hyväksytty 15 päivänä kesäkuuta 2009, erityistoimenpiteiden toteuttamisesta terrorismin torjumiseksi hyväksytyn yhteisen kannan 2001/931/YUTP ajantasaistamisesta sekä yhteisen kannan 2009/67/YUTP kumoamisesta, s. 49. Eurooppa-neuvosto. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 30.3.2016). (englanniksi)
  6. Listed Terrorist Entities: Currently listed entities 2.12.2015. Public Safety Canada. Viitattu 30.3.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Korkein totuus.