Shōkō Asahara

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Shōkō Asahara (jap. 麻原 彰晃, syntyjään 松本 智津夫, s. 2. maaliskuuta 1955) on japanilaisen Korkein totuus (nykyisin Aleph) -kultin perustaja. Asahara on tuomittu kuolemaan sariinikaasuhyökkäyksestä Tokion metroon, jossa kuoli 12 ihmistä.[1]

Asahara syntyi köyhään tatamimatonkutojan perheeseen Yatsushirossa Kumamoton prefektuurissa Kyūshūn-saarella Etelä-Japanissa. Synnynnäisen glaukooman vuoksi hänen toinen silmänsä on sokea ja toisessa on vain osittainen näkö. Asahara kävi sokeiden koulua, ei päässyt yliopistoon vaan alkoi opiskella kiinalaista lääketiedettä, josta siirtyi new age -filosofiaan.

Vuonna 1987 hän kävi pyhiinvaelluksella Himalajalla, jonka jälkeen perusti Korkeimman totuuden. Hän väittää olevansa uudelleen syntynyt Shiva-jumala ja lupaa seuraajilleen pelastuksen tulevan harmageddonin jälkeen. Hän opetti levitaatiota ja telepatiaa, ja hänellä oli ajoittain 10 000 seuraajaa, jotka joivat hänen kylpyvettään ja vertaan.

Korkein totuus saavutti maailmanlaajuista huomiota päästettyään sariinia Tokion metroon 20. maaliskuuta 1995. Tutkimuksissa selvisi, että ryhmä oli käyttänyt kaasua jo edellisenä vuonna seitsemän ihmistä tappaneessa hyökkäyksessä ja että CIA oli tutkinut sen yrityksiä hankkia ydinaseita.

Asahara pidätettiin toukokuussa 1995 lahkon päämajasta Fujin läheltä. Oikeudenkäynti kesti pitkän aikaa, koska Asahara ei suostunut puhumaan joitain epäselviä lauseita lukuun ottamatta. Hänet tuomittiin kuolemaan helmikuussa 2004. Korkein oikeus hylkäsi vetoomuksen tuomion muutoksesta syyskuussa 2006. Tällä välin yhteensä 11 kultin johtohahmoa tuomittiin kuolemaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aum Shinrikyo 28.5.2008. Council on Foreign Relations. Viitattu 7.6.2014. (englanniksi)

Pekka Lähteenaro: Shoko Asahara 23.8. 2000. Uskontojen uhrien tuki ry.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]