Shōkō Asahara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shōkō Asahara
Chizuo Matsumoto
Henkilötiedot
Syntynyt2. maaliskuuta 1955
Japani Yatsushiro, Kumamoto, Japani
Kuollut6. heinäkuuta 2018 (63 vuotta)
Japani Katsushika, Tokio, Japani
Kansalaisuus Japani japanilainen
Ammatti kulttijohtaja
Puoliso Tomoko Matsumoto
Lapset 12
Muut tiedot
Organisaatio Korkein totuus
Syyte murha, terrorismi
Rangaistus kuolemantuomio

Shōkō Asahara (jap. 麻原 彰晃, syntyjään 松本 智津夫 (Matsumoto Chizuo), 2. maaliskuuta 19556. heinäkuuta 2018) oli japanilaisen Korkein totuus (nykyisin Aleph) -kultin perustaja. Hänet tuomittiin kuolemaan sariinikaasuhyökkäyksestä Tokion metroon, jossa kuoli 12 ihmistä.[1]

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän syntyi nimellä Chizuo Matsumoto köyhään tatamimatonkutojan perheeseen Yatsushirossa Kumamoton prefektuurissa Kyūshūn saarella Etelä-Japanissa. Synnynnäisen glaukooman vuoksi hänen toinen silmänsä oli sokea ja toisessa oli vain osittainen näkö. Asahara kävi sokeiden koulua, ei päässyt yliopistoon vaan alkoi opiskella kiinalaista lääketiedettä, josta siirtyi new age -filosofiaan.

Korkein totuus ja terrori-iskut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1987 hän kävi pyhiinvaelluksella Himalajalla, jonka jälkeen hän muutti nimensä ja perusti Korkeimman totuuden. Hän väitti olevansa uudelleen syntynyt Shiva-jumala ja lupaa seuraajilleen pelastuksen tulevan harmageddonin jälkeen. Hän opetti levitaatiota ja telepatiaa, ja hänellä oli ajoittain 10 000 seuraajaa, jotka joivat hänen kylpyvettään ja vertaan.

Korkein totuus saavutti maailmanlaajuista huomiota päästettyään sariinia Tokion metroon 20. maaliskuuta 1995. Tutkimuksissa selvisi, että ryhmä oli käyttänyt kaasua jo edellisenä vuonna seitsemän ihmistä tappaneessa hyökkäyksessä ja että CIA oli tutkinut sen yrityksiä hankkia ydinaseita.

Oikeudenkäynti ja tuomio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asahara pidätettiin toukokuussa 1995 lahkon päämajasta Fuji-vuoren läheltä. Oikeudenkäynti kesti pitkän aikaa, koska Asahara ei suostunut puhumaan joitain epäselviä lauseita lukuun ottamatta. Hänet tuomittiin kuolemaan helmikuussa 2004. Korkein oikeus hylkäsi vetoomuksen tuomion muutoksesta syyskuussa 2006. Tällä välin yhteensä 11 kultin johtohahmoa tuomittiin kuolemaan. Oikeudenkäynti oli ennennäkemätön Japanin historiassa. Asaharan oikeudenkäynti kesti 7 vuotta ja 10 kuukautta ja oikeus kokoontui 257 kertaa. Joulukuussa 2011 kaikki oikeusjutut oli saatu päätökseen. Saman kuun aikana yksi karkuteillä olleista syytetyistä antautui poliisille ja kaksi muuta saatiin kiinni, ja oikeuskäsittely oli aloitettava uudelleen. Nämä käsittelyt kestivät vuoden 2018 alkuun asti.[2]

Asahara teloitettiin hirttämällä 6. heinäkuuta 2018.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aum Shinrikyo 28.5.2008. Council on Foreign Relations. Arkistoitu 10.8.2014. Viitattu 7.6.2014. (englanniksi)
  2. After more than 20 years of trials, Japan’s Supreme Court removes final obstacle to Aum executions 21.1.2018. Japantimes.co.jp. (englanniksi)
  3. McCurry, Justin: Japan executes sarin gas attack cult leader Shoko Asahara and six members 7.7.2018. The Guardian. (englanniksi)